Rectorul SNSPA: „Decizia CCR reprezintă un exemplu de curaj și integritate instituțională”

Publicat: 06 dec. 2024, 17:43, de Rona David, în ALEGERI , ? cititori
Rectorul SNSPA: „Decizia CCR reprezintă un exemplu de curaj și integritate instituțională
Remus Pricopie, rectorul SNSPA

Curtea Constituțională a decis vineri, 6 decembrie 2024, anularea întregului proces electoral privind alegerea președintelui României, decizia fiind adoptată după analizarea mai multor sesizări și petiții primite, una dintre acestea fiind transmisă, joi, 5 decembrie 2024, de SNSPA.

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a vorbit, la Antena 3, despre legalitatea ;i constituționalitatea acestei decizii: „CCR a decis să se autosesizeze, ceea ce ieri niște constituționaliști spuneau că nu există, și să oprească un proces care este ilegal și neconstituțional”.

„Salut decizia istorică luată vineri, 6 decembrie 2024, de Curtea Constituțională a României, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale. Această hotărâre, adoptată cu responsabilitate într-un context critic pentru România, reflectă angajamentul instituțiilor democratice fată de valorile statului de drept. O parte semnificativă a populației a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral”, a transmis rectorul, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Remus Pricopie a acuzat faptul că forţe „externe ostile” României desfășoară un război hibrid, „intervenind în procesul electoral”, iar instituţiile statului au datoria de a reacționa pe măsura gravitații acestor fapte, care „pun în discuţie stabilitatea şi suveranitatea ţării”. Totodată, Pricopie spune că „decizia luată subliniază, încă o dată, forța Constituției României de a oferi răspunsuri în fața provocărilor complexe ale prezentului”.

„În astfel de situaţii excepţionale, sunt necesare măsuri excepţionale, iar această decizie reprezintă un exemplu de curaj şi integritate instituțională. Membrii Curţii Constituționale au înțeles importanța protejării legitimității procesului electoral, esențială în consolidarea democrației și și-au asumat rolul prevăzut expres de Constituție, acela de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României”, mai scrie în comunicat.

„Decizia luată subliniază, încă o dată, forța Constituției României de a oferi răspunsuri în fața provocărilor complexe ale prezentului”, a conchis rectorul SNSPA.