Rectorul UBB, Daniel David, despre ce fel de președinte are nevoie România: Să avem grijă să nu alegem un om care face politică doar pentru interesele proprii

Publicat: 07 oct. 2024, 10:41, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Rectorul UBB, Daniel David, despre ce fel de președinte are nevoie România: Să avem grijă să nu alegem un om care face politică doar pentru interesele proprii

Psihologul și rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, a vorbit într-un interviu la Antena 3 CNN despre profilul ideal al președintelui României și a subliniat că țara are nevoie de un lider care să fie mai mult decât un politician orientat spre propriile interese. David a explicat că președintele ar trebui să fie, în primul rând, un om de stat, capabil să pună interesul național înaintea interesului personal sau de partid.

„România are nevoie de un președinte care să fie, în primul rând, un om de stat, sau cel puțin un președinte – om de partid, dar nu un politician care face politică pentru interesele proprii. Oamenii sunt pregătiți pentru un astfel de lider, unul care să fie preocupat de binele țării, care știe să piardă, să facă un pas în lateral și să susțină alți lideri atunci când este necesar”, a declarat Daniel David.

Cum pot tinerii să devină oameni de stat?

David a discutat și despre necesitatea educării tinerilor pentru a deveni lideri politici responsabili și oameni de stat, nu doar politicieni de carieră. El a subliniat că tinerii trebuie să își păstreze integritatea într-un mediu politic care poate „contamina”, oferind exemple din istoria recentă, când partidele noi au fost absorbite în cultura politică tradițională.

„Trebuie să ne uităm la lideri buni din diverse partide și să alegem în funcție de ideologie, dar să căutăm lideri autentici, nu doar să alegem pe criterii de partid”, a spus rectorul UBB.

Lipsa de autenticitate a liderilor politici

David a criticat, de asemenea, comportamentul liderilor politici aflați la putere, subliniind că aceștia devin antipatizați pentru că refuză să-și recunoască greșelile. „Liderii politici nu-și recunosc greșelile, fie tac, fie le raționalizează. Oamenii observă ipocrizia și lipsa de naturalețe, ceea ce duce la o scădere a încrederii în politicieni și în sistemul politic”, a explicat David.

Declarațiile sale vin într-un moment important pentru scena politică din România, în contextul alegerilor prezidențiale viitoare, oferind o perspectivă clară asupra așteptărilor pe care românii ar trebui să le aibă de la liderul lor.