Recuperarea mișcării brațelor în cazul pacienților cu AVC

Publicat: 27 feb. 2023, 09:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Recuperarea mișcării brațelor în cazul pacienților cu AVC
Sursa foto: Biodev.ro

Pentru prima dată, a fost testată, cu succes, pe pacienți care au supraviețuit unui accident vascular cerebral stimularea electrică a acelei regiuni a măduvei spinării care controlează brațul și mâna.

Este vorba de doi pacienți cu accident vascular cerebral, care în urma acestei metode au reușit să-și mobilizeze brațul și mâna și să efectueze activități ușoare, transmite Futura Sante.

Cercetătorii americani au dezvoltat o neurotehnologie care stimulează măduva spinării și permite recuperarea mișcării brațelor și mâinilor în cazul persoanelor care au fost afectate de un accident vascular cerebral (AVC).

Rezultatele în cazul a doi pacienți participanți la această premieră medicală  au fost publicate în revista Nature Medicine.

Timp de 29 de zile, pacienții au avut implantat de-a lungul gâtului electrozi subțiri, metalici, țintind celulele nervoase ale măduvei spinării (rădăcinele spinale C3 până la T1), pentru a crește excitația neuronilor motori ai brațului și mâinii.  

Stimularea a permis îmbunătățirea forței și vitezei mișcărilor. De exemplu, pacienții au putut să deschidă și să închidă complet pumnul, să ridice brațele deasupra capului și să folosească tacâmurile, activități banale, dar care deveniseră imposibil de realizat din cauza accidentului vascular cerebral.

”Dar poate mai interesant este că am observat că, după câteva săptămâni de folosire, unele din aceste activități recuperate persistă chiar și atunci când stimularea este dezactivată, ceea ce lasă să se întrevadă piste interesante pentru viitorul terapiilor post-AVC”, subliniază co-autorul principal al acestui studiu Marco Capogrosso, profesor de chirurgie neurologică la Universitatea din Pittsburgh.