Inteligența Artificială ne ajută punctual, dar, în timp, ne face mai proști
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/AI.jpeg)
Inteligența Artificială îmbunătățește eficiența, dar reduce gândirea critică. Astfel, utilizarea în mod repetat a Inteligenței Artificiale pentru lămurirea unor neînțelegeri ne poate face mai proşti.
Studiul realizat de Microsoft, în rândul mai multor domenii (educație, administrație, arte, informatică), ne arată cum le-a fost afectată gândirea critică persoanelor care credeau cu acuratețe în asistenții virtuali. Instrumentele de învățare automată ajung să câștige teren, ceea ce înseamnă că s-ar putea produce un fenomen cât se poate de negativ.
AI – prieten sau dușman?
La această întrebare ne pot răspunde cercetătorii, care încă de când a apărut AI urmăresc minuțios fiecare mișcare. Peste 300 de lucrători din domeniul cunoașterii au fost contactați de către cercetători în vederea anchetei. Aceștia ne avertizează, în acest sens, spunând că folosirea necorespunzătoare a acestor noi tehnologii poate duce la deteriorarea facultăților cognitive.
Partea practică a studiului a constat într-o serie de întrebări, la care au răspuns mai mulți oameni proveniți din diferite domenii. Aceștia au fost rugați să împărtășească trei exemple de utilizare a instrumentelor generative de inteligență artificială, în cadrul activității lor. Ulterior au fost întrebați dacă au folosit gândirea critică pentru rezolvarea sarcinilor și cum au făcut acest lucru.
„O ironie cheie a automatizării este că, mecanizând sarcinile de rutină și lăsând manipularea excepțiilor pe seama utilizatorului uman, îl privezi pe utilizator de oportunitățile de rutină de a-și exersa judecata și de a-și consolida musculatura cognitivă, lăsându-l atrofiat și nepregătit atunci când apar excepțiile”, transmit cercetătorii.
Ultima parte a studiului a constat într-o întrebare despre efortul depus pentru îndeplinirea sarcinii fără utilizarea AI.
Dependenți de ChatGpt
Rezultatele au evidențiat o scădere semnificativă a examinării autoevaluate a rezultatelor AI. Participanții au transmis că pentru 40% dintre sarcinile lor nu și-au pus în folosință gândirea critică deloc.
Mai îngrijorător de atât este faptul că s-a demonstrat unde duce folosirea excesivă a ChatGpt. Utilizatorii chatbotului au devenit atât de dependenți de platformă, încât timpul petrecut departe de ChatGpt le-a indus stări de sevraj.
Aceste probleme apar mai ales în rândul tinerilor. Ei folosesc inteligența artificială frecvent pentru rezolvarea temelor și pentru a evita gândirea „cu propriul lor cap”.