Reducerea risipei alimentare: ce facem cu mâncarea rămasă de la Paște

Publicat: 22 apr. 2025, 07:45, de Patrisia Brătan, în LIFESTYLE , ? cititori
Reducerea risipei alimentare: ce facem cu mâncarea rămasă de la Paște
sursa foto: Cristina Alexe\ Dreamstime

Mulți români se gândesc ce vor putea face cu mâncarea rămasă de la Paște, pe care nu au apucat o consume. Este bine de știut risipa alimentară poate fi evitată, iar alimentele pot fi reintegrate în alte rețete pentru a nu ajunge în coșul de gunoi. 

Ce facem cu mâncarea rămasă de la Paște

Indiferent de sărbătoare, mereu rămâne câte ceva de mâncare ce trebuie refolosit, reinventat pentru a nu fi aruncat. În acest caz, va trebui ne descurcăm cu ce avem și evităm risipa alimentară. De multe ori, din mâncarea rămasă pot ieși niște preparate foarte bune.

După ce trece Paștele, de regulă, rămânem cu ouă, cozonaci, pâine învechită de care nimeni nu se mai apropie. Astfel, pentru fiecare dintre acestea avem câte o variantă de rețetă în care le reintegrăm pentru a fi consumate.

Preparate cu ouăle fierte

Există variante chiar și pentru ouăle fierte vopsite cu care rămânem mulți dintre noi după sărbători.

O primă idee de rețetă ar fi ouăle scoțiene, un mic dejun rapid și gustos. Tot ce trebuie faceți este înveliți ouăle în carne tocată, condimentată, și le puneți puțin la cuptor.

Ouăle mai pot fi integrate și în salatele de crudități, un preparat numai bun după festinul de Paște.

Vezi și: Rețeta tradițională a sarmalelor, păstrată în doar câteva sate izolate din Moldova

Idei de rețete pentru cozonac și pâine uscată

Din cozonac și pâine uscată putem face o multitudine de budinci dulci sau sărate, simple sau în combinație cu fructe sau înghețată. Toate merită atenție și sunt numai bune pentru căldurile de afară.

Din pâinea uscată se pot face crutoane sau pesmet, ambele de mare folos în bucătărie. Pentru crutoane tăiați pâinea cubulete și le puneți într-o tavă cu hârtie de copt. Le stropiți cu ulei de măsline, presarăți puțină sare și plante aromatice uscate. Tava se pune la cuptor la 160-170 grade Celsius pentru aproximativ 10-12 minute sau cât este nevoie pentru a fi uscate și ușor rumenite.

Se pot păstra în borcane închise ermetic și se pot consuma la supe cremă sau salate.

În cazul rămășițelor de cozonaci, friganele sunt o alternativă perfectă și un desert pe măsură.