Referendum în Elveția: Vot pentru cea de-a 13-a pensie, dar împotriva majorării vârstei de pensionare
Elveţienii au votat, duminică, în favoarea celei de-a 13-a pensii, dar au respins, însă, iniţiativa privind vârsta de pensionare de 66 de ani (74,7% dintre participanţii la referendum), potrivit rezultatelor aproape finale ale consultării.
Referendumul a avut loc într-un context dificil pentru elvețienii de rând, care fac față cu greu creșterii costului vieții.
Propunerea privind a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile din ţară, ceea ce înseamnă că a obţinut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene, aceasta fiind și o condiţie pentru a fi adoptată, potrivit AFP.
Această măsură a fost susţinută de către Confederaţia sindicală elveţiană şi de partidele de centru-stânga. Pentru a putea intra în vigoare, era nevoie de aprobarea majorităţii celor 26 de cantoane elveţiene.
Anterior, propunerea fusese respinsă de guvern, de lobby-urile din mediul de afaceri şi parlament, orientate acum spre dreapta, motivul invocat fiind faptul că este ineficientă din punct de vedere financiar. La rândul lor, alegătorii elveţieni și ei au considerat măsura drept o ameninţare pentru mediul de afaceri.
Elvețienii nu vor creșterea vârstei de pensionare
În cadrul referendumului de duminică, a fost respinsă iniţiativa pentru majorarea vârstei de pensionare la 66 de ani, depusă de Tinerii Liberali-Radicali Elveţieni (PLR). Procentul a fost covârșitor de-a dreptul: 74,7% din totalul voturilor.
Votul de acum este contrar cu ceea ce a rezultat la referendumurile din ultimele decenii, când elvețienii au respins cu fermitate propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii.
În ultima vreme, au crescut îngrijorările legate de costul vieţii. Un studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit, arată că Zurich, cea mai mare zonă metropolitană din Elveţia, deține alături de Singapore recordul de cel mai scump oraş din lume.