Refugiați ucraineni cu deficiențe de auz își găsesc adăpost în țara noastră
Printre zecile de mii de ucraineni refugiați în România sunt și unii pentru care războiul nu a însemnat sirene sau explozii. Pentru că fac parte din comunități de persoane cu deficiențe de auz.
Euronews i-a întâlnit la punctul de frontieră Siret, unde sunt primiți de voluntari români, la rândul lor cu deficiențe de auz. Printre ei sunt și copii, pe chipul cărora se citește teama. Comunicarea este esențială și este dificilă, pentru că limbajul semnelor e diferit, alfabetele sunt diferite. La început, gesturile acoperă cuvinte, propoziții și chiar fraze.
Pentru toți dorința cea mai mare este să fie cât mai departe de graniță, se înțelege de la Daniel Hliban, președintele Asociației naționale a surzilor din România, filiala Botoșani. „Majoritatea nu vor să rămână în apropierea granițelor, se simt prea aproape de zona de conflict și le este frică. Noi înșine nu știm cum să simțim asta. Dar nu plecăm, rămânem aici”, a spus Hliban.
Până acum, aproape 1.000 de ucraineni cu deficiențe de auz au venit în țara noastră în grupuri și primesc sprijin din partea Asociației Națională a Surzilor din România.