Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit din Uniunea Europeană: ce trebuie să știe românii

Publicat: 01 ian. 2021, 10:01, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit din Uniunea Europeană: ce trebuie să știe românii
politie uk marea britanie

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit definitiv din Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziţie de 11 luni, joi la miezul nopţii la Bruxelles, 23:00 la Londra, şi după 48 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, devenind ţară terţă. Astfel, vor interveni schimbări legate de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii în relaţiile cu ţările membre ale blocului comunitar.

Londra a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie. În perioada de tranziţie care a urmat Regatul Unit a continuat să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul au negociat relaţia lor viitoare. Pe ultima sută de metri cele două părţi au agreat un acord comercial, ce presupune că, începând cu ora 23:00 GMT din ziua de 31 decembrie, când Regatul Unit părăseşte piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit, informează Agerpres.

Brexit-ul a fost decis la referendumul din 23 iunie 2016, când 17,4 milioane de alegători, adică un procent de 52%, au votat în favoarea ieşirii din UE, în timp ce 16,1 milioane (48%) s-au pronunţat pentru rămânerea în organizaţie. De atunci, puţini s-au răzgândit. Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru Brexit, în timp ce Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea regatului în UE.

Studenții vor avea nevoie de viză

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii europeni, inclusiv românii, vor avea nevoie de viză pentru a lucra și studia în Marea Britanie, în contextul Brexit-ului. Turiștii nu au nevoie de viză.

“Pe 31 decembrie se finalizează Brexit-ul, ceea ce înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va avea un statut de stat terţ în relaţia cu statele UE, inclusiv cu România”, a spus Cîțu. Acesta a precizat că în ceea ce priveşte deplasările de scurtă durată, sub şase luni într-un an, în scop turistic, cetăţenii europeni, inclusiv cei români, pot circula fără viză.

Însă viza este necesară pentru cei care se duc pentru a lucra sau pentru a studia în Marea Britanie. “Pentru a putea lucra şi studia în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021, cetăţenii europeni, inclusiv cei români, vor avea însă nevoie de viză”, a spus Cîțu.

Acesta a precizat că mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Guvernului, pe platforma brexit.gov.ro.

Acordul istoric post-Brexit a fost semnat miercuri de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei care au obținut statutul de rezident UK vor beneficia de toate drepturile de până acum, fără condiţionări suplimentare, iar cei care sunt stabiliți acolo și vor să beneficieze în continuare de drepturile pe care le au acum, dar nu s-au înregistrat ca rezident în cadrul procedurii EU Settlement Status pot aplica pentru acest statut până la data de 30 iunie 2021