Regimul vikingilor reduce colesterolul și glicemia
Regimul nordic sau al vikingilor contribuie la scăderea în greutate, dar mai ales ajută la reducerea colesterolului și a glicemiei.
Acest regim este specific în Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca și Islanda. Până acum el a fost folosit exclusiv pentru scăderea în greutate, dar cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dorit să afle care este efectul global al acestui regim asupra organismului. Și, astfel, au descoperit că regimul scade glicemia și nivelul colesterolului.
Studiu
În colaborare cu colegii lor din Finlanda, Norvegia, Suedia și Islanda, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat eșantioanele de sânge și urină de la 200 de persoane cu vârste peste 50 de ani. Aceste persoane aveau un indice de masă corporală (IMC) mare și un risc crescut de diabet și boli cardiovasculare. Participanții la acest studiu au fost împărțiți în două grupe: una cu dieta nordică și alta cu un regim alimentar obișnuit. După șase luni, rezultatele au arătat că regimul nordic poate reduce riscul de hipercolesterolemie și de hiperglicemie.
Iată ce spune Lars Ove Dragsted, șeful Departamentului de nutriție, exerciții fizice și sport din cadrul Universității din Copenhaga: „Este surpinzător, deoarece majoritatea oamenilor cred că efectele pozitive asupra glicemiei și colesterolului sunt datorate în special scăderii în greutate. Cu acest studiu, am constatat că nu este cazul. De asemenea, alte mecanisme sunt implicate în acest joc”.
Coordonatorul studiului continuă: „Grupul care a urmat regimul nordic timp de șase luni și-a îmbunătățit starea de sănătate: un nivel al colesterolului mai scăzut, cu nivelul total al grăsimilor saturate și nesaturate din sânge mai scăzut și cu o mai bună glicemie, comparativ cu grupul de control. Noi am făcut astfel ca grupul care a urmat regimul nordic să aibă o greutate stabilă și chiar fără a slăbi, am observat o îmbunătățire a stării de sănătate”.
Pește, legume, fructe de pădure
Regimul nordic se bazează,în principal, pe pește gras: macrou, somon, hering. Astfel, peștele gras înlocuiește total carnea roșie. Se știe că peștele gras este principala sursă naturală de omega 3 care ajută la menținerea nivelului optim al colesterolului.
După peștele gras, vine pește slab: dorada, cod, merluciu. Este recomandat pește slab sălbatic. Autorii acestui studiu recomandă ca, în cursul săptămânii, să alternăm peștele gras cu peștele slab.
De asemenea, regimul nordic folosește uleiul de rapiță, bogat în omega 3, legume, rădăcinoase, inclusiv orz, ovăz și secară. Și la desert, fructele de pădure: coacăze negre, mure, afine, merișor, zmeură, dar și mere, pere și prune.