Regina Contractelor cu Statul: cine este Mihaela Neagu și cum a ajuns la asemenea ”onoruri”
De câte ori crezi că ai auzit povești despre afaceriști misterioși care gravitează pe orbita bugetelor de stat, e bine să faci o pauză. Să te așezi, să te liniștești. S-ar putea ca povestea Mihaelei Neagu, supranumită cu adorație de unii și dispreț de alții „regina contractelor cu statul”, să îți redefinească noțiunea de jonglerii financiare. Pe cuvânt, are de toate: licitații contestate strategic, evenimente cu bugete gonflate și afaceri care și-au schimbat scopul din „baze sportive” în… curățenie.
Cum a apărut regina pe radar
Într-o seară plină de retorică electorală la Antena 3, Marcel Ciolacu, flancat de greii partidului, își desfășura pledoaria. Dar, pe măsură ce camerele surprindeau susținătorii din sală, chipul unei ”doamne de afaceri” a atras atenția. Era Mihaela Neagu, vechi soldat al licitațiilor și partener devotat al banilor publici. Lângă Sorin Grindeanu și Paul Stănescu, Neagu părea exact acolo unde îi este locul: în centrul intrigilor economico-politice.
Gazoductul BRUA, contestația bizară și păcatele din 2017
De departe, una dintre marile demonstrații de putere ale acestei regine s-a întâmplat în 2017, când o firmă de-a sa, Best Achiziții SRL, a reușit temporar să dea peste cap un proiect strategic european: gazoductul BRUA. Ai auzit bine. Într-o perioadă în care întreaga Europă se căznea să scape de dependența energetică de Rusia, o firmă cu o cifră de afaceri cam cât bugetul unei cârciumi decente a oprit o licitație de miliarde de euro. Cum? Printr-o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Asta fiindcă nu e întotdeauna clar pe cine plătesc rușii ca să tergiverseze proiectele care îi scot din schemă.
Absurdul situației a atins cote uriașe când s-a aflat că Best Achiziții SRL avea, în 2016, un singur angajat. Și mai amuzant, contestația a fost depusă înainte ca Transgaz să dea un răspuns oficial la o simplă notificare. Când CNSC a zis „da, hai să suspendăm”, o opinie separată a ridicat din sprâncene, considerând demersul firmei „nejustificat”.
Ce să vezi? După scandalul public care a zguduit licitația, firma Mihaelei Neagu a ieșit rapid din scenă, renunțând la contestație. O mișcare demnă de un adevărat strateg al tărăgănărilor birocratice.
De la directoare de hotel la șefa licitațiilor
Drumul Mihaelei Neagu prin subteranele economiei de stat a început cu proptele politice solide. În 2009, când Monica Iacob Ridzi făcea și desfăcea în minister, Neagu a fost catapultată la conducerea hotelului Sport din complexul „Lia Manoliu”. Doar un mic detaliu biografic, dar semnificativ pentru ascensiunea care a urmat.
Când se spală miliarde: contractele cu Metrorex și Aeroportul Otopeni
În 2014, o altă firmă controlată de Neagu, Amma General Store SRL, și-a încasat prima felie de la Metrorex. Începută ca o firmă de „baze sportive și catering”, și-a schimbat rapid obiectul de activitate în… servicii de curățenie. Așa-i când ești flexibil. În urma acestui viraj strategic, firma a spălat, la propriu, stațiile de metrou din București pentru 550.000 de lei pe lună. În 2018, Libro Events SRL, tot din familia Neagu, a semnat un nou contract cu Metrorex, de data asta pentru patru ani, în valoare de peste 73 de milioane de lei.
Și pentru că nu era destul, în același an, Aeroportul Otopeni i-a oferit un contract de curățenie fără licitație. Da, fix așa: fără licitație, pe motiv de „urgență”. Poate urgența era să nu rămână scările rulante pline de amintirile pasagerilor, cine știe?
Festivaluri, evenimente și scandaluri
Pe lângă pasiunea pentru licitațiile mari, Mihaela Neagu a demonstrat un simț estetic desăvârșit când Libro Events a încasat peste 3 milioane de lei pentru organizarea unei serbări la Primăria Sectorului 5. Singurul candidat la licitație? Evident, tot Libro Events. Documentele au fost depuse cu un profesionalism de ultimă oră – literalmente, cu o oră și jumătate înainte de termen. Serbarea, o odă dedicată primarului Daniel Florea, a fost cu adevărat de neuitat. Inclusiv pentru Dan Bittman, care și-a adjudecat un onorariu gras pentru o cântare.
Regina își cumpără și fabrici de zahăr
Dacă încă nu erai impresionat, află că în 2023 Mihaela Neagu a devenit proprietară de fabrici de zahăr. Împreună cu un partener de afaceri, a cumpărat fabricile Luduș și Bod, vechi simboluri ale industriei românești. Cu un palmares ca acesta, cine să îi conteste titlul de regină? În afară de cei câțiva zeci de mii de contribuabili cărora le mulge banii, evident. Dar ei, ca de obicei, sunt prea ocupați să-și plătească facturile…
Reacția lui Marcel Ciolacu la prezența Reginei în sala dezbaterii
Întrebat despre prezența Mihaelei Neagu la dezbatere, Marcel Ciolacu a declarat că nu o cunoaște și că nu a fost invitată oficial. „Am întrebat și eu, am înțeles că nu a fost pe lista de invitați. S-au dus vreo șase persoane să o roage să nu mai stea acolo. Sorin m-a întrebat cine e, Olguța m-a întrebat… Când sunt alegeri, unii bagă capul în poză”, a afirmat premierul. De asemenea, Ciolacu a subliniat că nu se ocupă de achiziții precum zahărul, făcând aluzie la afacerile Mihaelei Neagu în domeniul alimentar.
Controverse și comparații
Premierul a comparat situația cu cea a președintelui Consiliului Județean Botoșani, membru PNL, despre care a afirmat că ar avea 7.800 de contracte cu statul în valoare de 3 miliarde de euro. „Pe de altă parte, avem un membru marcant al PNL, pe regele regilor al contractelor cu statul și nimeni nu spune nimic. Nu vi se pare curios? Că mie mi se pare cam curios. Nu vi se pare curios numai într-o anumită direcție?”, a adăugat Ciolacu.
Nu avea cum să fie o întâmplare…
Prezența Mihaelei Neagu la dezbaterea electorală a ridicat semne de întrebare privind legăturile dintre mediul de afaceri și cel politic. Deși premierul a negat orice asociere cu aceasta, apariția sa în primul rând al evenimentului sugerează fie o coincidență nefericită, fie o încercare de a se asocia cu figuri politice de top. Rămâne de văzut dacă această situație va avea repercusiuni asupra imaginii publice a celor implicați.