Regizorul Andrei Șerban: „Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice”
Regizorul Andrei Şerban şi-a început activitatea în Statele Unite în urmă cu 50 de ani. Această aniversare a fost pretextul interviului pe care l-a acordat regizorul la RFI, scriitorului Matei Vişniec.
În cadrul interviului, Andrei Șerban acuză extremismul de stînga, care devine tot mai vizibil în unele universităţi americane.
Numele lui Andrei Şerban are o foarte mare rezonanţă internaţională în domeniul regiei de teatru şi de operă, dar şi în ce priveşte practica profesorală pentru că a pregătit numeroase generaţii de actori la Columbia University School of Arts, la New York.
O atmosferă care creează confuzie totală
„Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități. Ești anulat. Ești exclus. Ești pus la zid și umilit prin rețelele sociale care au puterea să distrugă oricând pe oricine.
Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități. Mulți studenți se simt intimidați.
Încep să se teamă să vorbească sau să pună întrebări. Oricine are idei care nu sunt acceptate e în pericol să fie expus și, dacă nu se conformează, poate fi eliminat.
Campusurile universitare erau o arenă liberă când am ajuns în America, o arenă cu adevărat democratică de discuție, care încuraja duelul de opinii critice, se combăteau perspective diverse, opuse chiar. Astăzi dominant e disprețul față de oricine nu aderă la linia „corectă”.
Pentru tinerii veniți să studieze e o atmosferă care creează confuzie totală. Ce modele sunt de urmat? În loc să vină la școală să învețe carte, sunt îndrumați să protesteze. E o situație cu totul nouă, care nu știu unde va duce”, spune Andrei Șerban.
Andrei Șerban mai vorbește în interviul acordat lui Matei Vișniec la RFI că totul reprezintă o cumplită încoronare a principiului că cei care nu sunt cu noi trebuie distruși. Și că acest lucru îi amintește de anii 1948 – 1952, când în România erau lozinci precum „Trăiască lupta pentru pace, deci moarte dușmanilor”.
Ne deschidem din ce în ce mai mult spre ideologii
„Am impresia că teatrul, chiar înainte de criza globală, era într-o criză a sa, o criză provocată de invazia ideologiilor. În loc să ne deschidem spre stele ca să înțelegem ceva despre prezența noastră pe pământ, ne deschidem din ce în ce mai mult spre ideologii, fie de stânga, fie de dreapta, cu extremele lor.
Curentele ideologice dominante azi ascund de fapt o ambiție perversă de putere. Din păcate și teatrul a fost politizat într-un fel în care eu personal nu mă regăsesc. Sper totuși că după ce aceasta molimă ne va părăsi, nimic nu va mai semăna cu nimic și că totul va fi bine!”, conchide Andrei Șerban.