Regulamentul privind practicile comerciale neloiale, aprobat de Guvern. Cât este taxa de raft
Guvernul a aprobat recent Regulamentul privind practicile comerciale neloiale, iar printre prevederi se numără interzicerea mai multor clauze contractuale, stabilindu-se și procedurile de investigare şi soluţionare a sesizărilor privind practicile neloiale ale marilor comercianţi, susţin reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
De asemenea, documentul stabilește și amenzile aplicate pentru încălcarea legii.
„Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecţie producătorilor şi să asigure o relaţie corectă cu marii comercianţi. Contractele dintre comercianţi şi furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii şi retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În același timp, prin acest Regulament sunt clarificați termenii, dar şi expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale/ De asemenea, se reglementează procedura de soluţionare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigaţiilor, identificarea abaterilor, precum şi modalităţile constatării, iar, dacă este cazul, a modalităților de sancţionare a acestor practici.
Nu în ultumul rând, Regulamentul stabilește modalităţile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, împreună cu care Consiliul Concurenţei a elaborat regulamentul.
Clarificări aduse de Regulament
Pe lista clarificărilor aduse de regulament se află interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate). De asemenea, tot aici se specifică faptul că remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial) şi risturnele (reduceri de preţ calculate asupra tranzacţiilor realizate cu acelaşi terţ, pe o perioadă determinată) sunt permise doar dacă valoarea lor nu depăşeşte 20% din cea a produselor agroalimentare facturate între cumpărător şi furnizor.
Nu în ultimul rând, se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăşi 5% din valoarea încasată de furnizor. Astfel, așa-numitele „taxe de raft” nu vor putea fi mai mari decât valoarea menţionată.
Mai trebuie reținut și că magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă au trecut mai puţin de 30 de zile, fiind obligate să afişeze la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puţin o marcă a unui producător concurent, iar condiţiile de comercializare trebuie să fie similare. Plăţile pentru publicitatea şi marketingul produselor, dar şi cele pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoţional sunt permise, dacă sunt negociate anterior.
Un cumpărător va putea solicita, la momentul începerii negocierilor, o declaraţie pe proprie răspundere de la furnizor, ce va constitui anexă la contract, pentru a verifica încadrarea în pragul cifrei de afaceri.
Încălcarea legii se lasă cu amenzi care pot să vor varieze între 250.000 şi 600.000 de lei. Dacă practicile comerciale neloiale sunt repetate într-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. În cazul în care compania recunoaşte fapta, amenda se poate reduce cu un procent între 1% şi 25%.
În prezent, autoritatea de concurenţă lucrează la elaborarea instrucţiunilor de individualizare a sancţiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar (81/2022), instrucţiuni care vor fi supuse adoptării în cel mai scurt timp.