Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Îi așteaptă cheltuieli mai mari

Publicat: 06 iun. 2024, 16:36, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Îi așteaptă cheltuieli mai mari
sursa: freepik

Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Conform legii asociațiilor de proprietari, aceștia au mai multe cheltuieli și responsabilități, pe care trebuie să le respecte. Pentru ce trebuie să plătească în plus anumiți locatari și cine sunt persoanele scutite.

Mai multe cheltuilei pentru cei care locuiesc la bloc

Cheltuieli în plus pentru cei care locuiesc la bloc. Deși legea asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare în urmă cu doar câțiva ani, puțini sunt cei care își cunosc cu adevărat responsabilitățile și știu motivul exact pentru care au de plată anumite sume.

Mai exact, în lege se precizează că toți locuitorii unui bloc sunt responsabili când vine vorba despre reparațiile comune, cum ar fi anumite probleme care se regăsesc la nivelul clădirii, a terasei blocului. Astfel, îmbunătățirea se face „cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc”, mai prevede legislația.

De asemenea, proprietarii trebuiesă aprobe un fond de reparații al blocului, iar suma strânsă va fi folosită în scopul reparației și îmbunătățirii proprietății comune, precum reabilitarea termică.

”Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”, scrie în lege.

Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 definește și părțile comune din bloc, astfel încât lucrurile să fie mai clare pentru toți locatarii care, de multe ori, se întreabă de ce au atât de mult de plată. Conform legislației în vigoare, acestea sunt locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul, fațadele, acoperișul sau terasele.

Există, însă, și persoane care sunt scutite de la aceste obligații bănești. Mai exact, este vorba despre chiriași, care nu trebuie să suporte cheltuielile legate de reparații, pentru că acestea revin proprietarilor. . Legea nr. 196/2018 nu are în nicio formulare referitoare la cele două fonduri (reparații și de rulment), termenul de ”chiriaș”, ci doar cel de ”proprietar”.