Reguli noi pentru „Săptămâna verde”. Ce spune Ministerul Educației?
Astăzi, Ministerul Educației a lansat în consultare publică Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde”. Între modificările specificate în document se numără faptul că părinții pot susține financiar activitățile care se desfășoară în cadrul programului, dar profesorii sau elevii nu au voie să strângă banii.
Programul „Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030. „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare pe durata anului şcolar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ, conform
prevederilor ordinului ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar, valabil în anul şcolar respectiv. „Săptămâna verde” diferă de programul „Școala altfel”, cele două nu se țin niciodată în același timp. Potrivit Metodologiei, în cadrul programului „Săptămâna verde” se realizează activităţi educaţionale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului. Cu toate acestea, programul implică niște costuri, o parte din resurse sunt puse la dispoziție de școală, dar mai apar și alte costuri, iar acum, pe acestea, ME le reglementează în noua metodologie. Astfel, „Părinții pot decide să susțină financiar activitățile desfășurate în cadrul programului «Săptămâna verde», prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare. Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți și/sau gestionarea fondurilor «Asociației de părinți» utilizate în derularea programului «Săptămâna verde».” Altfel spus, părinții să contribuie cu bani, la programul amintit, dar să nu pară că, de fapt, școala le cere bani, ci să se organizeze părinții între ei, cum știu ei mai bine.