Reguli noi privind schimbarea cărții de identitate pentru români
Reguli noi privind schimbarea cărții de identitate pentru românii care solicită eliberarea unui buletin provizoriu, până la eliberarea cărţii de identitate (simplă sau electronică) solicitată ca urmare a schimbării domiciliului sau alte motive admise, la cerere.
Guvernul a reglementat eliberarea cărții de identitate provizorie, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Cetăţeanul poate să solicite adeverinţă privind istoricul domiciliar de la orice Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor şi nu doar de la cel aferent zonei de domiciliu.
Termenul de valabilitate a cărții de identitate provizorii, conform legislației în vigoare, este următorul:
– un an, când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărții de identitate, a cărții de identitate simple sau a cărții electronice de identitate; când, temporar, nu se poate realiza procedura preluării datelor biometrice sau când cetățenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS), dar locuiesc temporar în România,
– 45 de zile, atunci când se solicită eliberarea unei cărți electronice de identitate, a unei cărți de identitate simplă sau a unei cărți de identitate, în unul din cazurile prevăzute în art. 19, alin (1), adică la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului sau data nașterii, atribuirii unui nou CNP, în cazul deteriorării actului de identitate, în cazul furtului sau distrugerii actului de identitate, schimbarea sexului sau anulări actului de identitate.
Introducerea cărții de identitate electronice de la 1 ianuarie
2024 a debutat cu introducerea unor noi cărți de identitate, care vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip pe care se stochează datele personale ale cetățeanului. Este vorba de nume, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale.
Începând cu 1 ianuarie 2024, toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi, la schimbarea buletinului, noile cărți electronice de identitate.
Ele vor putea să fie folosite atunci când călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport, în toate țările membre ale Uniunii Europene, precum și în statele care recunosc cărțile electronice de identitate.
Cetățenii români, care refuză să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic.
Parlamentul European a cerut în 2019 României să implementeze și să elibereze noile cărți electronice de identitate, ceea ce se face de la 1 ianuarie 2024.
Folosirea cărții de identitate simple
Utilizarea CI simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, se poate face doar la nivel național. Ele vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile. Le fel se întâmplă și în cazul celor emise până la sfârșitul anului.
Potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar acestea vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, arată avocatnet.ro, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, cât timp sunt valabile.