Reînarmarea Europei: un stat face un viraj de 180 de grade în politica sa de apărare

Publicat: 31 mart. 2025, 17:46, de Rona David, în Apărare , ? cititori
Reînarmarea Europei: un stat face un viraj de 180 de grade în politica sa de apărare
Olanda menține drone de 32 milioane de dolari în România pentru a ”spiona” Rusia

Guvernul danez, după ce s-a limitat mult timp la o poziție „super-atlantică”, va investi masiv în reînarmare. Decizia este legată atât de amenințarea rusă, cât și de dezangajarea americană. Danemarca începe, astfel, o adevărată revoluție prin creșterea procentului din PIB pentru înarmare, dar și prin a aduce femei în armata a cărei durată a serviciului militar se va prelungi.

Pentru a evalua progresul înregistrat pentru reînarmare, jurnaliștii de la radiofrance au vizitat o fabrică de drone de luptă la nord de Copenhaga, lângă o fostă bază germană.

Dronă militară cu mai multă putere decât o rachetă Javelin

Nordic Wing produce anual 400 de drone militare pentru Ucraina.

„Putem pune destui explozibili C4 înăuntru pentru a perfora un tanc rusesc T72 și a-l distruge”, spune CEO-ul Jonas Münster, arătând facilitățile. — Ai putea spune că are mai multă putere decât o rachetă Javelin.

De la 1,5% la peste de 3% din PIB

În urmă cu trei ani, aceste drone erau folosite pentru agricultură. Războiul din Ucraina a marcat un punct de cotitură pentru companie, care a găsit apoi fonduri pentru militarizarea acestor dispozitive și reînarmare.

Nu putea conta însă pe sprijinul statului danez, care se retrăsese de mult din cheltuielile militare. Înainte de războiul din Ucraina, eram aproape singuri”, spune el.

„A fost foarte greu în Danemarca să obții sprijin pentru orice industrie militară”

La începutul războiului din Ucraina, doar investitorii noștri privați, cei care erau deja în afacere, au investit în militarizarea dronelor”, a adăugat, Jonas Münster.

Astăzi, Münster întruchipează noul potențial militar danez pentru reînarmare care speră să profite de noua politică. Guvernul a lansat un fond de accelerare, crescând cheltuielile militare de la 1,5% la mai mult de 3% din PIB (produsul intern brut), începând cu acest an. De asemenea, intenționează să simplifice procedurile administrative.

Amenințarea la adresa Groenlandei

Danemarca a investit puțin în armata sa și a dat mult echipament ucrainenilor.

Ne rămâne totul de făcut, spune Andreas Graae, cercetător la Institutul Militar de Tehnologie.

„Asta înseamnă completarea muniției la baze, dar și renovarea echipamentelor, recrutarea și instruirea personalului”, spune el. „Vorbim, bineînțeles, și despre investiții în drone cu rază lungă de acțiune, drone mai mici și apărare aeriană pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea dronelor”.

Danemarca intenționează să prelungească și să feminizeze serviciul militar

Danemarca, la fel ca multe țări europene, și-a externalizat securitatea către americani și a fost mult timp neinteresată de investițiile militare. Dar nu numai că fostul aliat nu mai este la fel de de încredere, dar avem cu toții în minte amenințările lui Donald Trump la adresa Groenlandei.

Deci, este o întreagă strategie care se clătina, explică Kristian Soby Kristensen, directorul Institutului pentru Studii de Strategie și Război de la Colegiul Regal de Apărare Danez. „Cel puțin în ultimii 30 de ani, în Danemarca a existat un consens larg că relația transatlantică este piatra de temelie a politicii de apărare și securitate a Danemarcei”, explică el.

Pentru a finanța acest nou efort de război, Danemarca se va baza pe doi piloni

Până acum, guvernul și-a folosit excedentul financiar pentru a sprijini Ucraina și a crește ponderea din PIB alocată apărării. Dar, pe termen lung, dacă avem nevoie de o apărare și mai puternică, va trebui să discutăm despre finanțare, a spus Kristensen.

Danemarca va trebui să-și aleagă furnizorii și în ceea ce privește armele

Acesta va fi indicatorul cheie al dorinței țării de a se alătura taberei europene. Dacă armele rămân americane, aceasta va trebui privită ca o încercare de a menține legătura transatlantică, în ciuda a tot ceea ce a spus Donald Trump.