Reîncep lucrările la un baraj abandonat de cinci decenii

Publicat: 25 apr. 2025, 19:57, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Reîncep lucrările la un baraj abandonat de cinci decenii
Sursa foto: freepik.com

Barajul Leșu din Munții Apuseni intră, în sfârșit, în proces de reabilitare, după cinci decenii fără investiții. Mai mult, în ultimul deceniu, acesta a fost golit și abandonat în totalitate. Proiectul a fost aproape de a fi exclus de pe lista lucrărilor finanțate prin PNRR.

Un baraj abandonat din lipsă de fonduri

Barajul Leșu a fost construit în perioada 1969–1973, atât pentru a produce energie electrică, dar și de a proteja zona de inundații. În 2015, lacul de acumulare a fost golit din cauza unor infiltrații periculoase. De atunci, a fost lăsat în paragină pentru că autoritățile nu au avut bani să-l repare.

Reabilitarea barajului va costa 98,9 milioane de lei și are ca termen de finalizare vara anului 2026. Contractul este gata să fie semnat, după ce licitația a fost finalizată cu succes.

Totuși, puțin a lipsit ca proiectul să fie anulat. Îngrijorate de posibilitatea nerespectării termenelor de execuție, autoritățile centrale analizau redirecționarea fondurilor europene către alte proiecte. Din fericire, ABA Crișuri a reușit să ofere suficiente garanții iar barajul a rămas pe lista de investiții.

„Finalizarea acestei proceduri (n.r. licitația publică) în mai puțin de 30 de zile este rezultatul muncii profesioniste și dedicate a echipei A.B.A. Crișuri. Le mulțumesc colegilor pentru seriozitate, dar și tuturor miniștrilor și oamenilor de stat care au susținut acest proiect și au înțeles importanța lui pentru siguranța și dezvoltarea durabilă a zonei montane din județul Bihor”, a transmis Pásztor Sándor, directorul instituției pentru Bihoreanul.

Planuri mari, cu termene scurte

Modernizarea barajului Leșu presupune, printre altele, consolidarea structurii și instalarea unor sisteme moderne de control și monitorizare. Vor fi refăcute drumurile de acces și iluminatul. De asemenea, vor fi implementate soluții pentru protejarea mediului acvatic și menținerea echilibrului ecologic.

Localitățile din zonă vor beneficia direct de pe urma acestui proiect. De la dispariția lacului de acumulare, multe dintre ele s-au confruntat cu probleme legate de alimentarea cu apă. În plus, barajul este esențial pentru prevenția inundațiilor, având o capacitate de aproximativ 28 de milioane de metri cubi.

Lucrările de la Leșu fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a barajelor din România, prin PNRR. Până în 2026, autoritățile române ar trebui să modernizeze 40 de baraje, având la dispoziție peste 280 milioane de euro din fonduri europene.