Renate Weber, fostul Avocat al Poporului, a dat în judecată Parlamentul
Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel București, după ce a fost revocată din funcție. Termenul fixat pentru ședință este 2 iulie, potrivit Mediafax.
Renate Weber a dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, data înregistrării dosarului fiind 17 iunie, la Curtea de Apel București. Data fixată pentru ședință este, teoretic, 2 iulie.
Practic, acțiunea acesteia e inadmisibilă, însă deschide calea spre CEDO, din cauza lipsa unei căi de atac în plan național, în cazul unei soluții negative la Curtea Constituțională a României.
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
Fostul Avocat al Poporului a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.
Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, de săptămâna trecută. Aceasta a respins, în ședință, acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.
Ea a subliniat că hotărârea Parlamentului prin care rapoartele Avocatului Poporului au fost respinse nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a atras atenţia că hotărârea privind aceste rapoartele de respingere nu se publică în Monitor.