Repartitoarele pentru căldură ar putea deveni obligatorii din 2025. Gabriel Andronache: Depunem mâine în Parlament un amendament

Publicat: 22 nov. 2024, 08:29, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Repartitoarele pentru căldură ar putea deveni obligatorii din 2025. Gabriel Andronache: Depunem mâine în Parlament un amendament

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal (PNL) din Camera Deputaților intenționează să depună un proiect legislativ care să prelungească termenul limită pentru instalarea repartitoarelor de căldură până la 31 martie 2026. Această inițiativă vine în contextul în care, conform legislației actuale, toți românii ar trebui să aibă repartitoarele instalate pe calorifere până la 1 ianuarie 2025.

De ce repartitoarele ar putea deveni obligatorii


Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, a explicat că există numeroase incertitudini legate de corectitudinea și eficiența sistemului de repartizare a costurilor pentru încălzire bazat pe aceste dispozitive. În opinia sa, nu este clar dacă repartitoarele asigură o distribuție echitabilă a cheltuielilor în condominii, ceea ce justifică necesitatea unei analize suplimentare și a unei amânări a implementării obligației.

Liberalii intenționează să promoveze o reglementare care să acorde mai mult timp atât proprietarilor, cât și autorităților să găsească soluții mai bine fundamentate și mai adaptate nevoilor consumatorilor.

Instalarea repartitoarelor de căldură vine cu costuri semnificative pentru proprietari, mai ales în zonele urbane. În București, de exemplu, există peste 200.000 de locuințe care nu au încă astfel de dispozitive. Costul de instalare a unui repartitor este de aproximativ 200 de lei per calorifer, iar ulterior, utilizatorii sunt taxați lunar cu aproximativ 7 lei pentru citirea acestora.

Într-un apartament cu mai multe calorifere, aceste sume pot reprezenta o povară financiară considerabilă pentru proprietari, mai ales în contextul costurilor crescute ale energiei.

Totodată, liberalii au adus în discuție o altă problemă care afectează proprietarii de locuințe: introducerea unei taxe suplimentare, supranumită „taxa pe țeavă,” aplicabilă celor care dețin centrale termice individuale.

Aceasta vizează plata unei părți din pierderile de căldură prin conductele comune, chiar dacă proprietarii nu sunt conectați la sistemul centralizat. PNL susține că este necesară o reglementare mai echitabilă și în acest sens.

Un alt aspect subliniat de liderul PNL este intenția de a reintroduce convențiile civile ca instrument legal pentru a reglementa prestațiile din cadrul asociațiilor de proprietari. Aceste convenții ar urma să fie scutite de taxe și impozite, ceea ce ar ușura gestionarea activităților din cadrul condominiilor.

”Noi, Grupul Parlamentar PNL – Camera Deputaților depunem mâine în Parlament un amendament pentru a proroga până la 31 martie 2026 intrarea în vigoare a dispoziției legale privind repartitoarele. Nu este clar dacă acest tip de repartizare a cheltuielilor pentru încălzire este unul corect. De aceea vom propune și vom insista să adoptăm o reglementare de amânare a intrării în vigoare a obligației de a avea repartitoare pe calorifere.

Buni de plată proprietarii cu centrale termice. Din această iarnă vor plăti „TAXA PE ȚEAVĂ”
Reamintim asociațiilor de proprietari că susținem și reintroducerea convențiilor civile (scutite de plata taxelor/impozitelor) ca instrument juridic pentru a defini prestațiile realizate pentru activitatea din cadrul condominiilor.”, a scris Gabriel Andronache.