Generalul în retragere Keith Kellogg, care a fost nominalizat de președintele ales al SUA, Donald Trump, ca reprezentant special pentru Ucraina și Rusia, a făcut prima sa declarație după ce și-a anunțat rolul în noua administrație americană.

Kellogg a declarat pe rețeaua socială X că este onorat de decizia lui Trump de a-l numi asistent al președintelui și reprezentant special pentru Ucraina și Rusia. „A lucra pentru președintele Trump a fost onoarea vieții mele și aștept cu nerăbdare să lucrez neobosit pentru a asigura pacea prin forță, apărând în același timp interesele Americii”, a spus Kellogg.

El a adăugat că este gata să-și facă treaba cu dăruirea și angajamentul pe care Trump le merită.

Planul de pace lui Kellogg pledează pentru o politică oficială a SUA pentru a pune capăt războiului, căutând o „încetare a focului și un acord negociat”.

Conform acestui plan:

  • SUA ar continua să înarmeze Ucraina pentru a-i permite să se apere împotriva Rusiei. Cu toate acestea, viitorul ajutor militar al SUA ar depinde de participarea Ucrainei la negocierile de pace cu Rusia.
  • Pentru a-l convinge pe Putin să se alăture discuțiilor de pace, liderii NATO ar trebui să se ofere să amâne cererea de aderare a Ucrainei la NATO.
  • În plus, Rusiei i s-ar putea oferi o reducere a sancțiunilor, sub rezerva semnării unui acord de pace cu Ucraina.
  • De asemenea, solicită perceperea unor taxe pe vânzările de energie din Rusia pentru a le folosi pentru reconstrucția Ucrainei.

Ar putea funcționa planul Kellogg’s Ucraina?

Kellogg trebuie să rezolve însă faptul că există două părți implicate care dețin poziții diferite cu privire la modul în care ar trebui să se încheie războiul, a declarat Keir Giles, un coleg de consultanță senior la think tank-ul Chatham House din Londra.

„Rusia va negocia până când va simți că se află într-o poziție confortabilă”, a spus Giles. „Pentru Ucraina, o pauză în luptă poate fi dezastruoasă”, a adăugat el.

Giles, care este și autorul unei cărți viitoare, Who Will Defend Europe? a explicat că susținătorii occidentali ai Ucrainei vor vedea inevitabil o încetare a focului odată cu încheierea crizei. „Între timp, Rusia se va pregăti pentru următoarea sa mișcare”.

El a adăugat că Kellogg va trebui, de asemenea, să se asigure că are cooperarea altor oficiali în viitoarea administrație Trump. Planurile pe care oamenii le prezintă atunci când nu sunt la guvernare nu se traduc neapărat în planuri pe care le implementează atunci când sunt la guvernare, a spus el.

Sugestiile lui Kellogg contrazic în general „planul de victorie” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskii pentru război. Admiterea Ucrainei în NATO se află în centrul planului său.

Ideea de a renunța la aderarea Ucrainei la NATO este „una dintre modalitățile prin care SUA pot exercita o influență asupra Ucrainei, dar este o încercare greșită”, a spus Giles, adăugând că admiterea Ucrainei în NATO este singura soluție pe termen lung la problema regiunii. enigmă.

În timp ce membrii NATO au asigurat Ucraina că se află pe o cale „ireversibilă” către aderare , membrii alianței sunt sceptici să admită Ucraina în timp ce aceasta este în război cu Rusia. Acest lucru se datorează faptului că faptul că Ucraina este parte a NATO ar însemna imediat că alianța în ansamblu ar fi în război cu Moscova.

Keith Kellogg – ce se știe despre el

Pe 27 noiembrie, Trump l-a nominalizat pe generalul în retragere Keith Kellogg pentru postul de reprezentant special pentru Ucraina și Rusia.

Keith Kellogg a fost șeful de cabinet al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe în timpul președinției lui Trump din 2017-2021 și consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui de atunci Mike Pence.

Kellogg și-a dezvoltat „planul de pace” pentru Ucraina împreună cu Fred Fleitz, care a fost și șef de cabinet al Consiliului Național de Securitate al lui Trump. Acest plan include „înghețarea” răazboiului pe conturul dat de configurația frontului din prima linie și forțarea Kievului și Moscovei să negocieze.