Republica Moldova a declarat stare de alertă în sectorul energetic. Declarațiile ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale
Republica Moldova a decis miercuri să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză în acest domeniu. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că va face tot ce îi stă în putință pentru a proteja cetățenii.
Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a decis miercuri să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză, potrivit Unimedia. „Mâine (n.r.-joi), decizia CSE va fi publicată integral, după redactare, pentru a putea vedea fiecare instituţie ce are de făcut. Cetăţenii nu vor fi (afectaţi) de această stare de alertă. Sunt mai multe grupuri de lucru şi un plan de acţiuni, care va fi realizat”, a declarat Spînu.
”Am promis că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a proteja cetăţenii de efectele crizei energetice, o situaţie care se manifestă în toată lumea”, a mai spus acesta. ”Situaţia şi preţurile la nivel global cunosc evoluţii fără precedent. Vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă în alte ţări ale lumii. Peste tot sunt dificultăţi privind livrarea gazelor şi preţul acestora. Republica Moldova este inevitabil afectată de aceste evoluţii”, a explicat oficialul de la Chişinău, promiţând că ”guvernul pregăteşte o serie de ajutoare pentru perioada de dificultate”.
Se va elibera păcură din rezerva de stat
„Este introdusă stare de alertă pentru ca toate instituţiile responsabile să fie pregătite de perioada care urmează, se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, iar societatea Energocom este mandatată să iniţieze negocieri cu statele vecine privind resursele alternative”, a mai spus ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova. Referitor la gazele din Rusia, ministrul a spus că ”preţul propus de partea rusă, noi considerăm că preţul de piaţă nu este acceptabil pentru Republica Moldova. ”Există o relaţie istorică între MoldovaGaz şi Gazprom, bazată pe nişte formule şi noi considerăm că pe acestea ne putem baza, poate cu unele intervenţii”.