Republica Moldova depinde de energia electrică produsă de România. Ultimul import i-a asigurat aproape 60% din consum

Publicat: 04 ian. 2025, 16:45, de Marian Apipie, în Energie , ? cititori
Republica Moldova depinde de energia electrică produsă de România. Ultimul import i-a asigurat aproape 60% din consum

Mai mult de jumătate din consumul de energie electrică al Republicii Moldova a fost asigurat, vineri, de către România. Peste 58% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova din ziua de 3 ianuarie a fost asigurat de importurile din România, care sunt, de departe, principala sursă de energie pentru vecinii de peste Prut.

Republica Moldova depinde de energia electrică produsă de România. „La data de 3 ianuarie 2025, consumul de energie electrică de pe teritoriul Republicii Moldova, aflat pe malul drept al râului Nistru, a crescut cu 8,3% față de ziua de 2 ianuarie. Aceasta înseamnă un consum de 15.098.000 kWh. În ultimele 24 de ore, consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit integral în baza contractelor comerciale, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie“, a transmis operatorul de transport și sistem din Republica Moldova, Moldelectrica.

Potrivit companiei Moldoelectrica, detaliile privind sursele de energie utilizate vineri, 3 ianuarie, sunt următoarele:

  • SA „Termoelectrica“ – 28,32%
  • SA „CET-Nord“ – 4,29%
  • Înreprinderea de Stat „NHE Costești“ – 1,06%
  • Energie regenerabilă – 7,73%
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 58,60%

Operatorul de energie le sugerează cetățenilor să reducă consumul în orele de vârf

„Întreprinderea de Stat Moldelectrica rămâne ferm angajată în monitorizarea continuă a situației electroenergetice naționale și în asigurarea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic. În acest sens, adresăm conaționalilor noștri solicitare de a consuma energia electrică rațional în orele de vârf:

  • 09:00 – 11:00;
  • 18:00 – 23:00.

Astfel prin consumul rațional vom menține fiabilitatea sistemului electroenergetic național și alimentarea în mod continuu a consumatorilor de energie electrică“, a transmis compania.

Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie 2024. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune. Gazul a fost într-adevăr oprit, și, de la începutul acestui an, nu mai funcționează termocentrala de la Cuciurgani, din Transnistria, care asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului.

Citește și: România are resurse valoroase de grafit, dar ce stă în calea exploatării lor?