Republica Moldova, rezultate definitive: Maia Sandu câștigă cu 10 puncte procentuale în fața candidatului pro-rus

Publicat: 04 nov. 2024, 15:12, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Republica Moldova, rezultate definitive: Maia Sandu câștigă cu 10 puncte procentuale în fața candidatului pro-rus
Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată că Maia Sandu a câștigat al doilea tur cu un avantaj considerabil de peste 10 puncte procentuale față de rivalul său, Alexandr Stoianoglo. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a anunțat că numărul cetățenilor care au votat în secțiile deschise în afara țării a fost cel mai mare din istorie, iar aproape 83% dintre aceștia au optat pentru Maia Sandu.

Conform datelor publicate pe site-ul CEC, Maia Sandu a obținut 55.33% din voturi, echivalentul a 929.964 de voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a acumulat 44.67%, adică 750.644 de voturi. Acest rezultat subliniază susținerea considerabilă pe care Sandu o are, mai ales în diaspora, unde votul său a fost determinant.

Cu toate acestea, victoria lui Sandu nu este lipsită de controverse. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus de fostul președinte Igor Dodon, a declarat că nu recunoaște rezultatul votului din diaspora, acuzând că acesta a influențat decisiv înfrângerea lui Stoianoglo. Într-un comunicat, PSRM a caracterizat-o pe Maia Sandu ca fiind un „președinte nelegitim”, sprijinită doar de „sponsorii și susținătorii din străinătate”, subliniind un sentiment de trădare și nemulțumire în rândul alegătorilor săi.

Mai mult, televiziunea Țargrad, asociată cu oligarhul Konstantin Malofeev, cunoscut pentru finanțarea propagandei ruse în Europa, a lansat acuzații de „fraude masive” la alegerile din Republica Moldova. Această afirmație reflectă tensiunile geopolitice dintre susținătorii pro-europeni ai lui Sandu și cei pro-ruși.

Victoria Maiei Sandu este văzută ca un impuls semnificativ pentru aspirațiile Moldovei de a se alinia mai strâns cu Uniunea Europeană, oferind în același timp un mesaj clar Moscovei. Publicația britanică The Guardian comentează că alegerile au fost un test crucial pentru viitorul geopolitic al Moldovei, cu implicații importante nu doar pentru țară, ci și pentru întreaga regiune, în contextul tensiunilor crescânde cu Rusia.