Reșița, altfel: Obiecte decorative sau chiar de uz casnic, făcute de muncitori „pe cont propriu”!

Publicat: 17 ian. 2022, 06:00, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
Reșița, altfel: Obiecte decorative sau chiar de uz casnic, făcute de muncitori „pe cont propriu”!

Sute şi mii de obiecte de decor sau chiar de uz casnic au ieşit de-a lungul anilor din mâinile muncitorilor din uzinele reșițene. Sunt cunoscute drept „fuşăraie” şi sunt prezente în toate casele din zonă. De curând pot fi admirate într-o expoziţie.

Reşiţa îşi prezintă astfel în mod inedit și latura ei artistică, redescoperindu-se prin tradiția ei legată de secole de industria prelucrării metalelor. Expoziția a fost realizată cu ajutorul reșițenilor care au donat „fușăraie” găsite prin gospodări, cum ar fi Bătrânul cu pipa (foto).

Pentru reșițeni, fușăraiele erau în vremea comunismului obiecte atât de comune, cum în alte părți erau bibelourile sau macrameurile. O formă de artă pe care muncitorii din uzine o făceau în timpul programului de lucru, dar nu intra în normă. „Fușăraie” („Pfuscherei”) – este termenul utilizat pentru lucrările care se făceau pe cont propriu în timpul serviciului. Vine de la Pfusch, care în germană înseamna și „lucru care nu este 100%”. În „terminologia” micilor meșteri mari de prin uzinele reșițene însemna lucrare artizanală – meșteșugărească, făcută fără acordul șefilor, cu toate că uneori astfel de fușăraie se făceau la ordinul șefilor pentru a lua drumul oficialităților de pe la București. 

Pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie cât mai bine spusă, fușăraiele au, de la finele anului trecut, această expoziție permanentă la Centrul Universitar Babeș-Bolyai.

Povestea acestor obiecte merită să fie prezentată

Reșița a marcat anul trecut 250 de ani de la intrarea în funcțiune a primelor două furnale, începutul istoriei metalurgice a orașului, potrivit TVR. „Aproape că nu există vreo familie din Reșița care să nu se mândrească cu cel puțin un „fușărai” făcut în uzină. Fie că discutăm de „leul fioros” sau „câinele de vânătoare”, ori de ustensilele și faimoasele cuțite „Maurer”, toate aceste obiecte reflectă măiestria și creativitatea celor ce lucrau în uzină.

Povestea acestor obiecte merită, acum când Reșița marchează 250 de ani de industrie (n.r. – anul trecut), să fie prezentată într-o expoziție permanentă, pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie una cât mai bine spusă”, au transmis susținătorii campaniei la inițierea acesteia.