Respingerea modificărilor Codului Civil în privința arendei pune pe jar fermierii
Camera Deputaților a respins modificarea prevederilor Codului Civil referitoare la arendă. Decizia a pus pe jar marii fermieri, care sunt nemulțumiți de această hotărâre.
În ultimii doi ani, una dintre prioritățile organizațiilor profesionale ale agricultorilor a fost modificarea prevederilor legale privind arenda. În numeroase rânduri, acestea au cerut ca arendarea să se facă pe o perioadă de minimum șapte ani. Fermierii au cerut și ca, în cazul decesului proprietarului terenului arendat, obligațiile acestuia să se transmită urmașilor.
Faptul că perioada de arendare nu este reglementată prin lege are un impact economic negativ semnificativ asupra afacerilor agricole, asupra investițiilor în tehnologie și eficienței gestionării fermelor pe termen mediu-lung, afectează predictibilitatea planurilor de business și reziliența fermelor mici și mijlocii, cu consecințe negative asupra competitivității fermierilor din România, la nivel național și european, susțin fermierii.
Lipsa acestei reglementări privind arenda are impact negativ asupra resurselor naturale, în condițiile în care fermierii nu au predictibilitate și stabilitate pentru practicarea rotației culturilor, protecției biodiversității, solului și a investițiilor în sistemele de irigații și perdelele forestiere, mai arată reprezentanții organizațiilor profesionale ale agricultorilor.
Până în anul 2011, durata minimă a contractului de arendă era de cinci ani. Apoi, legea care reglementa această chestiune a fost abrogată.
Marii fermieri spun că, pentru a putea face investiții în ferme trebuie să aibă garanția că vor avea pământul în folosință o perioadă suficient de lungă. Astfel au garanția că vor putea să amortizeze investițiile. Deasemenea, planurile privind rotația cuturilor, așa cum sunt ele prevăzute de normele europene, nu pot fi aplicate decât în condițiile unei viziuni pe termen mediu asupra utilizării terenului. Același lucru este valabil și în cazul realizării de perdele forestiere și sisteme de irigații.
„Noi, fermierii, vom suporta mâine consecințele deciziei dumneavoastră: nu vom putem aplica ecoschemele (pentru că nu se poate trece la agricultură conservativă de la un an la altul), nu se poate dezvolta, la modul serios, sectorul de agricultură ecologică, nu se pot amortiza investițiile în utilaje moderne (de pildă cele care să ne permită aplicarea și extinderea lucrărilor minime în vederea protejării solurilor), nu se poate face un plan de culturi, nu se pot accesa fonduri europene din cauza perioadei de monitorizare și păstrare a exploatației, nu se poate dezvolta infrastructura de irigații”, spun fermierii, în mesajul lor către deputați.