Orașele europene cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin. România nu are niciunul. Cine este de vină
![Orașele europene cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin. România nu are niciunul. Cine este de vină](https://media.puterea.ro/hH26_ezDQa1tIEtEx2maMFxeCFM=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Michelin.jpg)
Planificați-vă următoarea călătorie în jurul unei mese de calitate aprobată de gurmanzi. Europa găzduiește unele dintre cele mai râvnite restaurante cu stele Michelin din lume.
Copenhaga este orașul celui mai bun restaurant din lume. Dar România?
Restaurantele de destinație nu au fost niciodată mai populare. Potrivit The Luxury Travel Book, căutările Google pentru „restaurante bune” au crescut cu 49% în ultimul an.
Renumit pentru evaluările sale cu stele, Ghidul Michelin este instrumentul ideal pentru a obține recenzii de încredere ale restaurantelor, însoțite de rezumate concise. Vedetele, care variază de la unu la trei, răsplătesc cele mai bune preparate bazate pe ingrediente, tehnică, aromă, personalitate bucătarului și consistență.
Din fericire, Europa găzduiește unele dintre cele mai râvnite restaurante cu stele Michelin din lume.
Dar care orașe europene au cele mai multe restaurante cu stele Michelin? Iată unde ar trebui să vă îndreptați în următoarea călătorie gastronomică.
Paris: capitala europeană a gastronomiei
Parisul are 121 de restaurante cu stele Michelin cu un total de 157 de stele, ceea ce o face capitala incontestabilă a gastronomiei de lux din Europa.
Ghidul Michelin, care a început să acorde stele celor mai bune restaurante din Franța în 1926, a jucat un rol cheie în consolidarea reputației orașului pentru bucătăria excepțională.
Locurile populare includ Le Cinq, un restaurant de trei stele la Hotelul Four Seasons George V și Le Jules Verne, un restaurant emblematic situat la etajul al doilea al Turnului Eiffel, cu vedere uimitoare la Paris.
Pentru mâncăruri italiene rafinate, rezervați un loc la Il Carpaccio, singurul restaurant italian cu stele Michelin din Paris – este renumit pentru fettuccine cu trufe negre.
Londra: Dine Like a King
Londra are în prezent 80 de restaurante cu stele Michelin, ceea ce o face o destinație europeană de top. Potrivit Michelin, primul ghid al Insulelor Britanice a fost publicat în 1911 și, ca și ediția originală franceză, includea informații practice pentru șoferi.
A rulat timp de cinci ediții, întrerupte în timpul Primului Război Mondial înainte de a fi reluat din 1922 până în 1930 sub titlul „Marea Britanie”. Ghidul modern al Marii Britanii și Irlanda, care a evoluat de la un manual de conducere la un ghid de restaurante și hoteluri, a fost publicat în 1974.
Pentru a lua masă cu stil, Sketch din Londra este unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din Europa. Decorul său roz somptuos și lucrările de artă moderne completează meniurile generoase de degustare și à la carte create de bucătarul francez Pierre Gagnaire, cu trei stele Michelin.
Pentru o experiență culinară intimă, mergeți la Pétrus de Gordon Ramsay în Knightsbridge. Acest mic stabiliment, care este centrat în jurul unei crame cu pereți de sticlă, oferă preparate à la carte și o „masă de bucătărie” unde puteți urmări bucătari experți la lucru.
Barcelona: Dincolo de tapas, scena gastronomică este înfloritoare
Ghidul Michelin 2025 evidențiază vitalitatea gastronomiei Barcelonei, listând 29 de restaurante cu un total de 39 de stele Michelin. Au fost premiate mai multe vedete noi: Fishølogy, MAE Barcelona, Prodigi și Teatro Kitchen & Bar s-au alăturat elitei culinare a orașului.
Disfrutar din Barcelona face furori cu abordarea sa îndrăzneață și avangardă a bucătăriei mediteraneene. Cunoscut pentru prezentările sale jucăușe și combinațiile de arome îndrăznețe, acest restaurant care depășește granițele oferă o experiență culinară pe cât de inventivă, pe atât de de neuitat, câștigându-i un loc proeminent pe scena gastronomică globală.
Amsterdam: o stea în devenire a gastronomiei
Amsterdam, renumit pentru canalele sale și arhitectura istorică, își face, de asemenea, un nume pe harta culinară.
Olanda are 501 restaurante, dintre care 122 au stele Michelin. Amsterdam are 23 dintre ele, un amestec de unități de una și două stele care reflectă scena restaurantelor în plină expansiune a orașului.
Pentru cina cu vedere, rezervați un loc la Ciel Bleu. Cocoțat pe vârful Hotelului Okura, oferă vederi epice ale orizontului și cerului Amsterdamului. Bucătăria lui Arjan Speelman este un amestec creativ de arome clasice și internaționale, fiecare fel de mâncare fiind o surpriză delicioasă.
Lisabona: capitala portugheză a bucătăriei creative
Capitala portugheză are 17 restaurante cu stele Michelin, dintre care două cu două stele.
Restaurantul contemporan 100 Maneiras oferă meniuri de degustare pregătite de bucătarul Ljubomir Stanisic. Originar din Sarajevo (Bosnia și Herțegovina), Stanisic a ajuns în Portugalia în adolescență, după război, și și-a vindecat sufletul prin arta gătitului. Meniurile sale unice combină bucătăria inovatoare cu semne sincere ale rădăcinilor sale.
Copenhaga: orașul celui mai bun restaurant din lume
În ciuda unei populații de numai 5,95 milioane, Danemarca se remarcă prin gastronomie. Capitala sa, Copenhaga, are 13 restaurante cu stele Michelin, inclusiv Noma, care are trei stele Michelin dar și Alchemist, care are două.
Noma din Copenhaga, renumit pentru revoluționarea bucătăriei nordice, a primit în repetate rânduri premiul pentru cel mai bun restaurant din lume.
Această legendă culinară, condusă de bucătarul René Redzepi, continuă să depășească limitele gastronomiei. Accentul pe care îl pune pe ingredientele ultra-locale și furajere, tehnicile inventive și meniurile de sezon în continuă schimbare atrage gurmanzii exigenți din întreaga lume.
România nu se bucură de restaurante cu stele Michelin
Potrivit G4food.ro, România nu are restaurante cu stele Michelin, deși ar merita. Experții culinari arată cu degetul spre stat, care nu promovează gastronomia.
„Nu există restaurante cu stele Michelin în România pentru că nu există ghid Michelin localizat pentru țara noastră și fără ghid local nu ai cum să ai stele. Ca idee, nici țări mai importante și mai cu tradiție gastronomică nu au ghid, de exemplu Austria (care a avut, dar în prezent nu mai are, însă tocmai s-a anunțat că va avea din nou din 2025), Polonia, Cehia sau Ungaria, care sunt prinse într-un ghid comun doar cu orașele importante din Europa (Viena, Varșovia, Praga, Budapesta). Ghidul Michelin fiind un ghid în esență rutier, mai avem de așteptat până să ajungă și la noi dacă ne uităm la rețeaua noastră de autostrăzi, dar avem o speranță să fim incluși cândva cu Bucureștiul în ghidul orașelor europene, deoarece am avea câteva restaurante care ar sta fără probleme lângă altele cu cel puțin o stea, cum ar fi Noua, Kane sau Kaiamo, plus altele câteva care ar putea intra la categoria Bib Gourmand (restaurante foarte bune, precum Soro Lume sau Mahala)”, spune Florin Itu, de la Gourmet Entertainment, antreprenor și organizator de evenimente gastronomice, pentru G4food.ro.
Nu avem restaurante cu stele Michelin deoarece statul nu se implică să aducă ghidul Michelin în România
La rândul său, Silvia Ion, redactor-șef al publicației Horeca Insights consideră că „În România nu avem restaurante cu stele Michelin deoarece statul nu se implică să aducă ghidul Michelin în România și fără ghid, oricât de bun ar fi un restaurant de la noi din țară, nu poate primi stele Michelin, deși sunt multe restaurante bune atât în București, cât și în țară. Aș menționa aici doar câteva, sper să nu uit niciunul și să nu supăr pe nimeni: Kaiamo, NOUA, Le Bristot Francais, L’Atelier din București, Restaurant Veranda Casa Timiș, La Hambar – Singureni Manor, Restaurant Zori – Iași, Restaurant Baracca – Cluj, și probabil multe altele unde eu nu am ajuns”.