Restricții pentru români în această țară: Test PCR obligatoriu
Încă un stat european impune restricții pentru români. La intrarea în Croația, cetățenii români vor fi obligați să prezinte un test negativ PCR.
Încă un stat din Europa cere test PCR negativ la intrarea în ţară pentru români.
România este inclusă de Croația pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Testul PCR trebuie făcut cu 48 de ore înainte de călătorie. Până la primirea rezultatului, cetățenii sunt obligați să stea în izolare. Călătoria în Croația poate fi făcută doar în baza unui test PCR negativ.
Conform MAE, noile reguli se aplică până pe 15 decembrie.
„Astfel, începând cu data de 1 decembrie 2020, accesul pe teritoriul Republicii Croaţia este permis cetăţenilor străini care sosesc din zone/state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, cu condiţia prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 ore anterior intrării pe teritoriul croat sau a efectuării unui test molecular (PCR) după intrarea în Republica Croaţia, cu obligaţia de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ”, transmite MAE, printr-un comunicat citat de Agerpres.
De la această regulă sunt exceptate următoarele persoane:
-„angajaţii care prestează servicii esenţiale, inclusiv angajaţii în domeniul sanitar, lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri, elevii, studenţii şi stagiarii transfrontalieri, cu obligaţia ca durata şederii pe teritoriul Republicii Croaţia sau în afara teritoriului croat să nu depăşească 12 ore;
– personalul navigant şi transportatorii;
– diplomaţii, personalul organizaţiilor internaţionale şi persoanele invitate de organizaţii internaţionale, personalul militar, ofiţerii de poliţie, personalul protecţiei civile şi personalul umanitar;
– persoanele care călătoresc pentru motive esenţiale legate de familie sau afaceri, inclusiv jurnaliştii;
– persoanele aflate în tranzit, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 12 ore;
– pacienţii transportaţi pentru motive de sănătate urgente sau esenţiale”.