Rețea de centre publice destinate tratării dependenților de droguri
![Rețea de centre publice destinate tratării dependenților de droguri](https://media.puterea.ro/dxGTHbNgLFBAco6MNjb5sxLcZeU=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/drog.jpg)
În vederea acordării ”rapid și eficient” de servicii de specialitate dependenților de droguri , premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea de noi măsuri care susțin reorganizarea Agenției Naționale Antidrog. Anunțul a fost făcut, joi, la începutul ședinței de guvern.
”Extindem tipurile de tratamente ce pot fi acordate în centrele de sănătate mintală pentru prevenirea adicțiilor. Reglementăm mai clar și modul de acordare a serviciilor în aceste centre rapid și eficient, ca pacientul să nu aștepte mult timp, iar situația să i se agraveze”, a precizat premierul Ciolacu.
Ministrul Sănătății, a anunțat, în cadrul unei recente conferințe de presă, că primele centre publice de tratare a persoanelor dependente de droguri, în special tineri și adolescenți, vor fi funcționle în acest an. În acest sens, ministrul Alexandru Rafila a subliniat că s-au căutat locații cât mai accesibile.
”Dezvoltăm actualele centre de sănătate mintală, e o hotărâre a Guvernului României care va fi aprobată în proxima ședință, în care se organizează această rețea care să poată să facă prevenție, consiliere, testare sau tratamentul ambulatoriu. Am căutat să găsim locații accesibile. De exemplu, a fost o locație la Agenția Antidrog, în județul Cluj, într-o comună la vreo 50 de kilometri de Cluj.
Accesibilitatea e importantă, că nu cred că cineva lua trenul sau mașina să se ducă la distanța respectivă. Asta e o parte. Și testarea cred că trebuie făcută în aceste centre sau cu ajutorul acestor centre strict la solicitarea părinților și cu acceptul copilului, altfel o să creăm doar o competiție între cei care vor să facă testare cu orice preț și cei care vor să se sustragă testării și nu cred că ăsta este scopul”, a declarat Rafila.
La centrele ambulatorii se adaugă centrele în regim de spitalizare pentru primul ajutor, cu structură de personal adaptată. Primele centre de acest tip vor fi în județul Olt, la Schitu Greci, la Hunedoara, Bistrița și Prahova.