Rețeta de gogonele. O plăcere!
Rețeta de gogonele nu este grea, dar nu toată lumea e dispusă să o urmeze. Aceasta și deoarece magazinele sunt pline cu borcane cu gogonele gata să fie cumpărate. Însă pentru mulți a pune gogonele la borcan pentru iarnă reprezintă o plăcere!
Cu un conținut bogat de vitamina A, C și K, consumul regulat de gogonele murate încetinește procesul de îmbătrânire și luptă împotriva radicalilor liberi, potrivit specialiștilor. Un motiv în plus de a vă lua gogonele din piețele care abundă acum în ceea ce privește acest „produs”.
Rețeta de gogonele
Se spală bine gogonelele, morcovii și hreanul. După ce au fost spălați, morcovii se curăță și se taie rondele, la fel și usturoiul, apoi se curăță hreanul și se taie în patru bucăți, pe lungime.
Între timp, pune într-un vas 3 litri de apă și lingurile de sare și lasă vasul pe foc până când începe să dea în clocot. În borcane curate și așează pe fundul lor un strat de tulpini rupte de mărar și câteva frunze de țelină. Se așează gogonelele împreună cu bucăți din florile de conopidă și rondele de morcovi.
Când borcanul cu gogonele este plin, adaugă frunze de dafin, boabe de muștar, boabe de piper și restul de bucăți de tulpini de țelină, mărar și usturoi. La final se adaugă saramura fierbinte peste gogonele.
Rețeta de gogonele
La final se sigilează borcanele cu gogonele foarte bine și se pun într-un loc răcoros și fără lumină.
Pentru ca rețeta de gogonele murate să fie delicioasă, contează foarte mult ce fel de gogonele se folosecs. Este bine să fie netede, fără urme de fisuri ori lovituri. În cazul în borcan sunt gogonele stricate, se va strica întreg borcanul de murături.
De asemenea, saramura pentru condimente trebuie să fie cât mai aromată pentru a păstra peste iarnă savoarea gogonelelor la borcan.