Rețeta tobă de porc tradițională de Crăciun

Publicat: 22 dec. 2021, 10:00, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Rețeta tobă de porc tradițională de Crăciun

Toba nu lipsește din meniul clasic de sărbători. În rețeta de tobă de porc tradițională se folosesc toate organele de porc fierte.

Ingrediente

  • tomac de porc pentru umplut, sau mațe de porc groase
  • 1/4 căpățână de porc
  • 1 ureche de porc
  • 1 limbă de porc
  • 3/4 ficat de porc
  • 1 rinichi de porc
  • 1/2 plămân de porc
  • 1/2 splină de porc
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • coriandru 2-3 boabe,
  • boia de ardei

Mod de preparare

Se spală bine capul de porc și urechile de porc și se pun la fiert în apă cu sare și 2 foi de dafin.

În alt vas, se fierb toate organele de porc, în multă apă rece, la foc mediu, adăugând și o crenguță de cimbru.

Se înlătură spuma din ambele vase.

După ce carnea se desface de pe os, se scoate din vas și se lasă la scurs și la răcit.

Apoi se toacă toate în cuburi și se amestecă, asezonându-le cu sare, piper,cimbru și boia.
Se adaugă și din lichidul în care au fiert, câte puțin din fiecare, pentru că acolo este și gelatina necesară închegării.

Se curăță bine stomacul de porc în apă cu sare și oțet, apoi se umple cu amestecul de mai sus.

Se coase stomacul de porc cu ață de bucătărie, apoi se pune la fiert în apa de la căpățână, la foc mic, pentru maxim 20 de minute.

Se scoate din supă și se lasă la rece cu o greutate deasupra, până în momentul servirii.