Rețeta tradițională a sarmalelor, păstrată în doar câteva sate izolate din Moldova
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-40.jpeg)
Rețeta veche a sarmalelor moldovenești
Deși sarmalele nu sunt un preparat autentic din țara noastră, oamenii l-au reinventat pentru a aduce gustul românesc. Cu toate acestea, sarmalele pe care le mâncăm astăzi nu au fost întotdeauna la fel. Rețeta tradițională a sarmalelor moldovenești, considerate de experți printre cele mai bune din țară, aproape că a fost uitată.
Rețeta are secretele sale, păstrate de doar câteva gospodine din împrejurimile Moldovei. De exemplu, la Ibănești, tradițiile culinare sunt încă respectate cu strictețe, iar femeile din neamul Țârliman știu tainele sarmalelor autentice românești. Ele au povestit că, în mod normal sarmalele adevărate se făceau din carne de porc tăiată la bărdiță. Orezul era înlocuit cu crupe, în special cele de grâu, relatează Adevărul.
În România nu există sărbători fără sarmale, iar moldovencele vin cu rețeta care cu siguranță va aminti multor persoane de gustul copilăriei.
Vezi și: Făina care face cozonacul pufos, dar puține gospodine știu de ea
Cum se prepară sarmalele româneşti
Primele sarmale moldovenești erau umplute cu carne de porc, condimentată cu sare și cimbru, amestecată cu ceapă fin tăiată și crupe de grâu. Această umplutură era învelită în foi de viță de vie. Pe măsură ce timpul a trecut și roșiile au început să fie cultivate pe teritoriul românesc, s-a introdus treptat varianta cu suc de roșii și s-a trecut la foaie de varză.
Un alt secret destăinuit de gospodinele de la Ibănești este prăjirea cepei folosită la umplutură în untură. Ulterior, sarmalele, învelite în frunze de varză murată sau viță de vie, sunt așezate într-o oală de lut. Pe fundul vasului se pun mai întâi frunze de varză murată, iar deasupra se aranjează sarmalele. Între straturile de sarmale se adaugă bucăți de șuncă de porc, așezate rând pe rând, împreună cu suc de roșii.
La final, se pune capacul și oala este așezată în cuptorul de lut, bine încins. Sarmalele se lasă acolo pentru cinci sau șase ore, până când devin fragede.