Retrospectivă Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), 2024
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK) a publicat retrospectiva întregii activități din anul 2024, care a fost pusă sub deviza ,,Inovația conduce spre viitor”.
AHK a organizat nouă delegații de afaceri în Germania, România și Republica Moldova, pe teme privind reciclare, managementul apelor uzate și menajere, hidrogen, alimentație, energie, vizite la târguri.
De asemenea, a participat la 30 de evenimente parteere. Conferințe și sesiuni de informare, evenimente organizate de: The Diplomat, Green Report, Energy Industry Review, Property Forum, IHK-uri.
Tot în 2024, AHK a organizat nouă evenimente de specialitate: Platforma pentru Republica Moldova, Cities of Tomorrow, Simpozioane și mese rotunde: sănătate, energie, investiții (Hotspot Bucovina), piața bijuteriilor (Inhorgenta).
Reprezentani ai AHK au fost prezenți la Târgurile din Germania Grüne Woche, transport logistic IFAT, Domotex, Hannover Messe, ITB, ILA, Hydrogen Dialogue u.a.
În România au avut loc întâlniri cu u reprezentanți ai mediului politic, au fost organizate grupuri de lucru AHK, și au avut loc luări de poziție privind economia și alte evoluții locale, prin comunicate de presă și informări publice.
Camera a participat și la jurizări în mediul inovației și competiției din mediul de afaceri: BASF Innovation Hub, Sustainability Gala, Automotive Forum & Awards, Energy CEO Forum & Awards by The Diplomat.
AHK a făcut și o sinteză a anului 2024, cu citate despre relațiile economice bilaterale România – Germania
„Perspectivele relațiilor economice româno-germane sunt în continuare bune și apar mereu noi oportunități. România s-a transformat într-un centru de inovare și tehnologie și există în continuare oportunități excelente pentru investiții. România joacă în acest moment un rol important pentru Germania și pentru Europa în ceea ce privește transformarea ecologică, transformare la care și-a adus aportul și comunitatea de afaceri româno-germană” , a spus Andreas Lier, președintele AHK România, cu prilejul Adunării Generale a Membrilor.
X X X
„România este un partener de încredere, stabil, pro-european, care susține integrarea europeană. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu premierul și cu președintele României a devenit foarte clară idea că putem realiza aceste mari procese de transformare, într-o lume instabilă și nesigură, doar printr-un angajament pro-european” , a declarat Winfried Kretschmann, prim-ministrul landului Baden-Württemberg, cu prilejul întâlnirii cu reprezentanții companiilor germane la sediul AHK Romania.
X X X
„Dezvoltarea infrastructurii arată că România a făcut progrese semnificative în acest domeniu în ultimii 2-3 ani. Investiții considerabile au fost și sunt în curs de realizare în dezvoltarea infrastructurii economice, inclusiv în dezvoltarea drumurilor/autostrăzilor, a infrastructurii feroviare, a producției de energie și dezvoltării rețelelor electrice, acestea din urmă fiind absolut necesare, mai ales în contextul tranziției către energia verde” , a spus Sebastian Metz, directorul general AHK România, în urma unei analize a chestionarului de conjunctură realizat de AHK Romania în primăvara acestui an.
X X X
„Germania și România au o relație comercială și investițională strânsă. Germania este cel mai mare partener comercial și investitor în România și suntem mândri că această relație continuă să prospere.
Prin intermediul Consiliului de Cooperare germano-român, dezvoltăm noua platformă economică pentru conectarea afacerilor noastre, având o abordare bazată pe proiecte, astfel încât să identificăm mai multe oportunități interesante de afaceri pentru ambele părți. Este o poveste de succes pe care sperăm să o vedem dezvoltându-se și mai puternic în viitor”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, cu ocazia întâlnirii din aprilie cu companii germane de top din România.
X X X
„Dorim să trăim într-o lume fără poluare, dar este important să avem și companii competitive. Trebuie să vedem cum putem susține aceste întreprinderi să fie mai verzi, dar să vedem și ce vor de fapt clienții. Green Deal-ul a crescut prețurile.
Dacă vrei să fii mai verde, ai nevoie de mai multă energie” , a spus Radu Oprea, ministrul Economiei, cu prilejul mesei rotunde „Competitivitatea în Europa”.
X X X
„Baza puterii noastre rămâne economia. Relațiile româno-germane sunt mai strânse și mai de încredere cum probabil n-au fost niciodată. Ne vom angaja și anul acesta pentru consolidarea și aprofundarea pe mai departe a acestora.
Cooperarea noastră și mai strânsă va reprezenta cheia pentru a ne menține și în viitor performanți și rezilienți” , a spus dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania, cu prilejul Recepției de Anul Nou.
X X X
„Țara noastră are un potențial enorm de dezvoltare: avem talent, inovație și un mediu favorabil de creștere pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca dumneavoastră să vă simțiți confortabil și să investiți aici, în Moldova” – Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, cu prilejul delegații de afaceri organizate de AHK România la Chișinău.
X X X
„Adaptarea la schimbările climatice poate să însemne investiții, oportunități de business, capital în industrie, inovare. Așa cum se întâmplă deja în țările vestice, cred că tema anului 2025 va fi apa” , a remarcat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu ocazia întâlnirii membrilor AHK din octombrie.
X X X
„Decarbonizarea economiei și crearea de piețe noi bazate pe sustenabilitate și circularitate sunt necesare. Tehnologiile verzi reprezintă o piață în expansiune, estimată la nivel global la 600 de miliarde de euro pe an până în 2030, ceea ce reprezintă de două ori nivelul din prezent.
România are un potențial mare de a se integra în lanțurile valorice ale tehnologiilor verzi” , a explicat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, în cadrul dezbaterii „Competitivitatea în Europa”.
X X X
„Liderii locali au vizitat oraşe din Germania, au învăţat exemple de bună practică, precum extinderea sistemului de termoficare sau reabilitarea clădirilor din centrul istoric.
Eu cred că sunt două chestiuni importante, pe care e bine să le reţinem şi în administrația românească: profesionalism şi perseverență.
Dacă, în Oradea, anumite lucruri s-au schimbat cu viteză mai mare este pentru că am încercat să nu scăpăm din vedere aceste două elemente”, a arătat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, la conferința Cities of Tomorrow.
Activitatea AHK din 2025 se va desfășura sub deviza ,,Oameni, Abilități, Competitivitate”.