Retrospective și perspective pe piața muncii din România. Criza globală nu a ocolit economia românească

Publicat: 26 dec. 2024, 11:59, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Retrospective și perspective pe piața muncii din România. Criza globală nu a ocolit economia românească

Criza economică globală a lovit puternic și România, în 2024, cu efecte în sectoare de activitate dintre cele mai diverse. După mai bine de 15 ani de la ultimele concedieri colective din județul Maramureș, sute de angajați au fost disponibilizați în 2024, iar prognozele pentru anul 2025 nu sunt deloc optimiste.

Val de concedieri, la mai multe societăți. Compania Taparo, al treilea cel mai mare producător de mobilier din județ, a intrat în insolvență și va disponibiliza personalul, a anunțat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM).

Luna sfârșitul lunii trecute, Taparo SA din Târgu Lăpuș, unul dintre cei mai mari producători de mobilă din regiunea Maramureș, a intrat în insolvență la propria cerere. În 2024, peste 400 de angajați din Maramureș au fost concediați în cadrul unor disponibilizări colective, cele mai multe fiind în sectoarele industriei ușoare și prelucrătoare.

“Ca o particularitate în acest an este că, după mai bine de 15 ani, s-au înregistrat primele concedieri colective. Nu sunt puține. Avem 410 salariați, din domeniul confecțiilor, confecții încălțăminte și tâmplărie, industria ușoară și industria prelucrătoare”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramureș, Oana Oșanu.

Până la sfârșitul lunii noiembrie 2024 au fost finalizate procedurile de concediere colectivă în cazul mai multor firme, cum ar fi Infinity Mode S.R.L. (130 de angajați), Habimode & Style S.R.L. (91 de angajați), Westbridge Manufacturing SRL (65 de angajați), Martelino Shoes SRL (53 de angajați), Confecții Metalice FCM SRL (50 de angajați) și Habitex S.R.L. (21 de angajați).

Totodată, Taparo din Târgu Lăpuș, care se află în insolvență, a notificat AJOFM Maramureș despre începutul procesului de concediere.

După mai bine de un deceniu de la ultimele concedieri colective înregistrate în județul Maramureș, sute de angajați au fost puși pe liber în 2024, iar pentru anul 2025 sunt aceleași previziuni sumbre. Firma Taparo, de pildă, al treilea cel mai mare producător de mobilier din județ, a notificat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM) cu privire la disponibilizarea mai multor angajați.

Tot în acest an, peste 400 de angajați maramureșeni și-au pierdut locul de muncă, în urma unor concedieri colective, cele mai multe disponibilizări fiind în industria ușoară și în industria prelucrătoare.

“Taparo este în insolvență, acum a anunțat printr-o notificare că va concedia 379 de salariați. Avem pentru peste 400 de persoane cerere pentru plata creanțelor salariale, pe care tot noi o realizăm. Vor fi 600 de persoane disponibilizate”, a precizat Oana Oșanu.

Demiteri au fost anunțate și din partea unei firme din Satulung, dar și de la TechTex: “TechTex a anunțat concedieri colective, am primit prima notificare cu 59 de angajați. Pentru a doua notificare va fi mai mare numărul de persoane. De asemenea, firma din Satulung, Karelia Upofloor SRL, a anunțat că va disponibiliza 90 de salariați. Firma din Satulung și-a închis producția de parchet pentru că partenerul german nu mai are comenzi și atunci închide linia de parchet, dar rămâne cu celelalte activități”, a explicat directorul executiv al AJOFM Maramureș, Oana Oșanu.

Concedieri colective la trei firme din Brașov, pe final de an. Peste 80 de persoane de la Draxlmaier.

184 de salariați din Brașov şi-au pierdut locul de muncă în urma deciziilor de concedieri colective luate de către trei angajatori în ultimele trei luni ale anului 2024, respectiv 49 de salariați de la 595 Solutions SRL, 54 de la Promar Textile Industries SRL și 81 de la DTR Draxlmaier Sisteme Tehnice România.

La nivelul întregii țări, cel puţin 3.180 de salariaţi din diverse industrii au rămas fără job în urma deciziilor de concedieri colective, arată datelor centralizate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) din 17 judeţe ale ţării.

Domeniile în care s-au făcut cele mai multe concedieri colective în perioada octombrie-decembrie 2024, arată aceleaşi date, sunt producţia şi construcţiile. Cel puţin 300 de angajaţi care lucrau în aceste două domenii au fost concediaţi, arată datele ITM-urilor judeţene.

Un colos economic cu 15.000 de angajați în România a început, de asemenea, disponibilizările, în 2024.

Concedierile din România sunt efectul situației de criză a gigantului Dräxlmaier, la nivel mondial.. Compania are 15.000 de angajați în România, și a început deja să dea afară.

Producătorul german de componente auto Dräxlmaier, care are mii zeci de mii de angajați în România, se pregătește să elimine locuri de muncă la nivel global, invocând crizele geopolitice și barierele impuse de politica comercială.

Compania, care are peste 15.000 de angajați în România, și a eliminat 600 de locuri de munc la nivel global dintre care 350 vor fi reduse în Germania. Planurile de concedieri continua. Compania descrie această acțiune ca fiind un „program de reducere voluntară”.

Grupul Dräxlmaier invocă crizele geopolitice și barierele impuse de politica comercială, cum ar fi tarifele de protecție, ca factori care au contribuit la deciziile sale.

Fondat în 1958, Dräxlmaier are aproximativ 70.000 de angajați în peste 60 de unități din 20 de țări.

În urmă cu un an, compania a înregistrat vânzări de 5,6 miliarde de euro. Printre clienții săi se numără mărci renumite, precum Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, Mini, Porsche și Volkswagen.

În primăvară, Dräxlmaier a contractat un împrumut de până la 75 milioane de euro de la BERD, sumă destinată, printre altele, extinderii capacității de producție pe piața românească pentru cablaje de înaltă tensiune și sisteme de baterii destinate mașinilor electrice.

În 2021, compania a anunțat un plan de investiții de 200 milioane de euro pentru următorii șase ani, cu un obiectiv major de a dezvolta un sistem de asamblare a bateriilor pentru mașinile hibrid ale unui producător de automobile premium, începând din 2022.

Dräxlmaier Group și-a prezentat și un plan de investiții într-un eveniment la care au participat autoritățile locale și județene. Valoarea totală a investiției în clădiri și echipamente de producție depășește 200 de milioane de euro și va fi realizată pe o perioadă de șase ani.

Proiectul va fi implementat în mai multe etape și va include construirea a peste 40.000 de metri pătrați de spații destinate producției, depozitelor și birourilor.

La Dräxlmaier Timișoara vor fi fabricate componente electronice și de înaltă tensiune, iar datorită noilor produse din domeniul E-mobility, numărul tehnologiilor de producție va crește semnificativ.

În 2020, compania anunța intenția de a-și extinde activitatea la Timișoara prin construirea unei fabrici de baterii pentru mașini electrice și a unui centru de dezvoltare. Dräxlmaier este prezentă la Timișoara de mai mulți ani, operând atât printr-o fabrică specializată în producția de piese auto, cât și prin intermediul firmei Lisa Dräxlmaier.

Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

Anul viitor, la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie, dar şi muncitorii în construcţii. Pe de altă parte, vor fi şi domenii unde se vor face restructurări.

În anul 2025 vor fi inevitabil schimbări și în domeniul recrutărilor, odată cu formarea noului Guvern. Așadar, piața muncii va fi în fața unor noi provocări și oportunități, important fiind cum va face față tuturor acestora. Specialiștii explică faptul că în anumite domenii se vor face mai multe angajări, iar unii angajați vor primi chiar mai mulți bani odată cu noul an.

Conform unui sondaj realizat recent de eJobs.ro și de platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenți plănuiesc ca, în următorul an, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională. Mai mult, 5% nu sunt interesați de a avea un plan de dezvoltare în carieră, în timp ce 77,4% dintre respondenți vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai mare, 43,4% sunt motivați de perspective mai bune de dezvoltare, iar 38,5% și-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil.

Un expert în recrutare a explicat că trecem printr-o perioadă marcată de o profundă incertitudine politică, fapt ce are implicații în plan economic și respectiv în ceea ce privește piața muncii. Acesta a dezvăluit inclusiv în ce domenii se vor face cele mai multe angajări în 2025. Printre acestea se numără IT-ul, fiindcă tehnologia este într-o continuă dinamică, utilizarea inteligenței artificiale (AI) devenind un instrument esențial în anul ce vine.

”Pe plan internațional lucrurile nu sunt foarte stabile. Într-o lume în care digitalizarea continuă să transforme industriile tradiționale, sectorul IT&C va rămâne unul dintre principalii angajatori. Cererea de specialiști în dezvoltare software, securitate cibernetică și inteligență artificială va continua să crească. În plus, companiile din afara domeniului IT, precum cele din retail, producție sau sănătate, vor investi în soluții tehnologice, generând noi locuri de muncă pentru profesioniștii în transformare digitală. Un subdomeniu va câștiga foarte multă importanță, vorbim de cybersecurity (n.r securitate cibernetică), multe dintre asset-urile (active) importante astăzi sunt de natură digitală”, a declarat Sorin Faur, expert HR, citat de România TV.

Tot acesta a explicat că la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie. Industria va beneficia de fondurile europene pentru combaterea schimbărilor climatice și tranziția energetică, stimulând crearea de locuri de muncă în acest domeniu, după cum spune specialistul.

”Investițiile în surse de energie regenerabilă și tranziția către o economie verde vor determina o cerere semnificativă pentru ingineri, specialiști în mediu, tehnicieni și experți în legislația de mediu. Acest trend este sub asalt astăzi, urmare a presiunilor din piața energiei, vedem o stagnare de exemplu în ceea ce privește adoptarea în continuare a mașinilor EV, dar domeniul în sine rămâne o prioritate la nivel european”, adaugă expertul în recrutare.

Alte domenii în care se va angaja masiv în 2025 sunt sănătatea și asistența socială, fiindcă după pandemia de Covid-19, cererea pentru profesioniști în aceste sectoare a rămas ridicată.

”Oamenii sunt mai preocupați ca niciodată de acest subiect – pe lângă medici și asistente, vor fi necesari specialiști în sănătate publică, nutriționiști și terapeuți pentru a răspunde nevoilor unei populații îmbătrânite și preocupate de bunăstare. Din păcate, exodul de medici a continuat și în 2024, deci este mare nevoie în 2025”, a precizat Sorin Faur.

Nu în ultimul rând, în construcții va fi nevoie de forță de muncă, având în vedere faptul că planurile de modernizare a infrastructurii din România sunt mărețe. La acest capitol, țara noastră nu stă foarte bine, având în vedere că foarte mulți lucrători de pe șantiere sunt străini. România se clasează de altfel pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare țări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group şi eJobs.ro. Experții mai punctează faptul că agricultura va crea noi oportunități pentru specialiști în tehnologie, agronomie și logistică.

”În 2025, angajările vor fi cel mai vizibile în domeniile clasice să le zicem, în care vedem creșteri deja de câțiva ani, vor continua. Continuarea creșterii comerțului online va stimula cererea pentru logisticieni, operatori de depozit, specialiști în marketing digital și customer service (n.r servicii pentru clienți). Extinderea comerțului internațional și a necesității de optimizare a lanțurilor de aprovizionare vor crea multe locuri de muncă pentru șoferi, planificatori logistici și operatori de hub-uri. Cererea pentru educație digitală, reconversie profesională și formare continuă va crește, ceea ce va atrage o nevoie sporită de formatori și specialiști în instruire online. Vor fi necesari și consultanți financiari, specialiști în fintech, cât și în HoReCa și turism, acolo unde mare deficit de personal”, a menționat acesta.

Cine va lua salarii mai mari în 2025

Într-un peisaj în continuă schimbare, expertul spune că totuși, unii angajați s-ar putea să aibă parte și de măriri salariale. Cel puțin în IT, sănătate și construcții, bugetele vor trebui să se mărească în 2025.

”Profesioniștii din domeniul securității cibernetice și inteligenței artificiale vor fi în topul grilelor salariale. Sectorul medical va înregistra majorări salariale moderate, între 5-8%, pe măsură ce spitalele private vor încerca să atragă profesioniști calificați, iar sistemul public va continua să ofere stimulente pentru a compensa migrația externă. Estimările arată majorări de 6-8% și în construcții. În concluzie, anul 2025 promite o piață a muncii dinamică, influențată puternic de evoluțiile economice și politice”, a conchis Sorin Faur.

Cu toate astea, angajații vor trebui și ei să își dezvolte competențele în domenii emergente, vor trebui să fie flexibili și dispuși să investească în educația continuă, asta dacă își doresc să aibă de câștigat. Totodată, companiile care se vor adapta rapid la noile realități vor avea și ele un avantaj competitiv semnificativ.