Reuniunea de închidere. Câte proiecte a finanţat Programul România-Ucraina 2014-2020 şi care este valoarea lor

Publicat: 21 nov. 2024, 13:45, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Reuniunea de închidere. Câte proiecte a finanţat Programul România-Ucraina 2014-2020 şi care este valoarea lor
Reuniunea de închidere; Câte proiecte a finanţat Programul România-Ucraina 2014-2020 şi care este valoarea lor
Programul România-Ucraina 2014-2020 a finanţat 66 de proiecte, cu o valoare totală de 65,9 milioane euro, din care 54,17 milioane euro au reprezentat fonduri nerambursabile. Proiectele vizează atât investiţii în domeniile educaţiei, sănătăţii, cultură, transport, situaţii de urgenţă, cât şi schimburi de experienţă, instruiri comune, planuri şi strategii comune ale partenerilor din cele două state participante. 
Reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare privind închiderea Programului Operaţional Comun România-Ucrainaa avut loc, în format online, cu participarea reprezentanţilor din cele două state partenerem iar întâlnirea de bilanţ a avut drept scop prezentarea stadiului implementării programului şi a rezultatelor obţinute la final de programm a informat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare.
În ciuda situaţiei complexe în care s-au aflat beneficiarii ca urmare a pandemiei COVID 19 şi a războiului din Ucraina, cu ajutorul măsurilor luate de program, implementate ca urmare a deciziilor Comitetului Comun de Monitorizare, s-a reuşit finalizarea tuturor proiectelor contractate, majoritatea dintre ele cu o absorbţie foarte bună a fondurilor.
Mai mult, datorită facilităţilor oferite prin modificarea cadrului legal de către Comisia Europeană, au fost acordate finanţări suplimentare, menite să sprijine în special acele proiecte performante, dar care au fost afectate de creşterea preţurilor materialelor de construcţie şi a forţei de muncă în domeniu.
Până la data reuniunii, au fost plătite beneficiarilor 55,4 milioane euro, constând atât în prefinanţări, cât şi în plăţi finale pentru proiectele care şi-au încheiat deja activităţile, urmând ca, în perioada imediat următoare, pe măsură ce este analizată documentaţia, să fie făcute plăţi şi către restul beneficiarilor.
La întâlnire au participat reprezentanţii Autorităţii de Management (MDLPA), ai Secretariatului Tehnic Comun (BRCT Suceava), ai autorităţilor locale şi regionale din judeţele şi oblasturile care fac parte din aria programului, precum şi reprezentanţii Autorităţilor Naţionale din cele două state şi ai Comisiei Europene.
* * *
Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale din statele participante la program. Fiecare ţară participantă are drepturi egale de vot, indiferent de numărul reprezentanţilor desemnaţi. Comitetul Comun de Monitorizare urmăreşte desfăşurarea programului, examinează toate problemele care afectează performanţa acestuia, având posibilitatea de a emite recomandări către Autoritatea de Management în ceea ce priveşte implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprobă criteriile de selecţie a proiectelor şi este responsabil de procedurile de evaluare şi selecţie aplicabile proiectelor care urmează să fie finanţate prin program.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, cu un buget de 60 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează. Toate informaţiile despre acest program pot fi consultate la www.ro-ua.net