Reușită extremă, moarte ținută la secret: Primul om ajuns în spaţiu. Cine a fost Iuri Gagarin
Pe 12 aprilie 1961, aflat la bordul navetei spaţiale Vostok 1, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devenea primul om „călător” în spaţiu. S-au împlinit, iată, 60 de ani de când modestul şi carismaticul Gagarin se transforma, brusc, în vedetă.
„Zborul cosmonautului sovietic Iuri Gagarin în spațiu este important pentru întreaga omenire. De aceea trebuie sărbătorit, în special pe Stația Spațială Internațională (ISS)”, consideră chimistul american Catherine Coleman, care, anterior, a fost astronaut al Administrației Naționale Aeronautice Spațiale (NASA) și a lucrat la bordul complexului orbital.
Coleman a luat cuvântul la un eveniment virtual organizat de organizația internațională „Yuri’s Night”, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la zborul lui Iuri Gagarin în spațiu. „Pentru mine aceasta este o noapte foarte emoţionantă, deoarece am fost pe ISS la a 50-a aniversare a zborului. Acest lucru a însemnat foarte mult pentru mine și pentru întregul echipaj”, a spus Coleman. Potrivit afirmaţiilor sale, „zborul lui Iuri Gagarin ar trebui să fie sărbătorit în toată lumea și, desigur, pe Stația Spațială Internațională”.
La rândul său, astronautul american Ron Garan, prezent la eveniment, a amintit că zborul lui Gagarin în spațiu a fost primul pas spre formarea unei civilizații unice a omenirii, împărțită la vremea aceea în două tabere. „Scânteia evoluției a fost aprinsă şi a apărut o oportunitate pentru ca oamenii să se desprindă de originile lor umile și să se ridice deasupra lor, atât la propriu, cât și la figurat”, a adăugat Ron Garan.
Știți foarte bine că întotdeauna, în spatele cuvintelor mari se ascunde o poveste, de obicei nu atât de efervescentă pe cât sună cuvintele.
Proba supremaţiei comunismului în faţa capitalismului
În acel aprilie al anului 1961, pilotul de teste şi tehnicianul Gagarin, în vârstă de 27 de ani, devenea și primul om care a „făcut” o orbită în jurul Pământului, reuşită de capsula sa spaţială în 89 de minute. Vostok 1 a orbitat în jurul Pământului, la o altitudine maximă de 187 de mile şi a fost condus integral de un sistem de control automat. Cucerirea sovietică a spaţiului reprezenta proba supremaţiei comunismului în faţa capitalismului.
Triumful „primului om sovietic în spaţiu” reprezenta o lovitură puternică pentru Statele Unite, care planificaseră primul lor zbor în spaţiu în mai 1961. Mai mult, Gagarin a orbitat în jurul Pământului, ceea ce nu a reuşit să pună la punct programul spaţial american decât în februarie 1962. În momentul în care John Glenn a orbitat în jurul Pământului de trei ori, în naveta Friendship 7.
Singura afirmaţie atribuită lui Gagarin în timpul de o oră şi 48 de minute petrecut în spaţiu a fost „Zborul se desfăşoară normal, sunt bine„.
O localnică l-a întrebat dacă a căzut din cer
Drumul de întoarcere şi intrarea în atmosferă i-au provocat însă ceva emoţii cosmonautului, care şi-a văzut capsula înconjurată de flăcări provocate de frecarea cu aerul. Dar Gagarin a reuşit să se paraşuteze la 6.700 m şi a ajuns cu bine la sol, în apropiere de Saratov (aproape de Moscova). Atunci când o localnică, aflată întâmplător prin preajmă, l-a întrebat uimită dacă a căzut din cer, el a răspuns: “Chiar de acolo vin!”.
După ce a fost anunţată realizarea sa istorică, modestul şi carismaticul Gagarin a devenit brusc faimos în toată lumea. A primit Ordinul Lenin şi i-a fost acordat titlul de erou al Uniunii Sovietice, au fost ridicate monumente în onoarea sa, şi mai multe străzi au primit numele lui. În 1968, Gagarin, în vârstă de 34 de ani, facea un exerciţiu de zbor, când avionul în care se afla celebrul cosmonaut şi copilotul său s-a prăbuşit.
Controverse și teorii: moartea ținută la secret
Moartea lui Gagarin a stârnit controverse şi teorii care nu s-au stins de-a lungul timpului. În anul 2011, un grup de experţi ruşi lansa o nouă teorie despre moartea lui Iuri Gagarin, conform căreia cosmonautul ar fi murit din cauza panicii! „Această nouă concluzie vine după un lanţ de legende şi mituri, format după ţinerea în secret a motivului morţii lui Gagarin în 1968„, notează rian.ru. Scenariile au fost alimentate şi de faptul că rezultatele anchetei efectuate de autorităţi au fost clasate drept secrete.
Cele mai stranii versiuni care au fost vehiculate până acum sunt că astronautul ar fi fost beat, sau că guvernul sovietic a decis că „eroii trebuie să moară tineri”. Au circulat, de asemenea, zvonuri potrivit cărora Gagarin nu ar fi murit, ci ar fi fost arestat de serviciile secrete, iar după o operaţie estetică internat într-o clinică de psihiatrie unde, ulterior, s-ar fi stins din viaţă.
A mai circulat şi ipoteza conform căreia Gagarin ar fi murit cu câteva zile înainte de prăbuşirea avionului, în regiunea Vladimirsk, în timpul lansarii unei noi nave cosmice în cadrul programului sovietic de cucerire a Lunii. Conform părerii generale a celor care încă studiază „cazul Gagarin„, moartea cosmonautului rămâne în continuare învăluită în mister.
Nici chiar familia popularului cosmonaut nu a reuşit să afle mare lucru despre accidentul care i-a curmat viaţa. Ceea ce a întărit convingerea Annei, mama lui Gagarin, că fiul ei “a fost ucis la comandă, din ordinul lui Leonid Brejnev„…
Să lăsăm deocamdată doar cuvintele mari la suprafață.
Citește și: Pare a fi un curcubeu. Cum e posibil aşa ceva pe Planeta Roșie? (VIDEO)