Operatorul portuar Shandong Port Group, din China, și-a închis porturile pentru tancurile din „flota din umbră” a Rusiei, care se află sub sancțiunile SUA, relatează Reuters cu referire la surse proprii din rândul comercianților de petrol.

Shandong Port Group controlează porturile importante de pe coasta de est a Chinei, inclusiv Qingdao, Zhizhao și Yantai, care sunt principalele terminale pentru importurile de petrol sancționat.

În special, provincia Shandong este principala cale de import de petrol din Rusia, Venezuela și Iran. Anul trecut, provincia a importat aproximativ 17% din totalul petrolului adus în China. După cum notează Reuters, Shandong găzduiește multe rafinării de petrol independente, care sunt cei mai mari importatori de petrol din țări cu probleme.

Potrivit comercianților, interdicția va crește costul transportului de petrol rusesc pentru rafinăriile independente din Shandong. Dar efectul va fi limitat pentru moment. Interdicția se aplică doar acelor petroliere din „flota din umbră” care au intrat sub sancțiunile SUA. Din păcate, cea mai mare parte a acestei flote a evitat până acum sancțiunile.

Michel Wiese Bockmann, analist principal în grupul Lloyd’s List Intelligence, spune că flota activă din umbră care transportă petrol iranian, rus și venezuelean numără acum aproximativ 669 de tancuri. Potrivit acesteia, doar 250-300 dintre ele transportau petrol rusesc. În plus, Sovkomflotul rusesc transportă petrol rusesc cu propriile tancuri petroliere.

Cu toate acestea, surse Reuters au declarat pentru agenția că săptămâna aceasta administrația Biden intenționează să impună sancțiuni asupra altor peste 100 de tancuri care transportă petrol rusesc.

Sancțiuni împotriva Rusiei

Limitarea prețului petrolului rusesc la nivelul de 60 de dolari a funcționat doar pentru prima dată, iar apoi Rusia a ocolit aceste limite folosind o flotă „în umbră” de tancuri petroliere. Analiștii Bloomberg spun că Occidentul trebuie să ia în serios sancțiunile pentru ca ele să înceapă să fie eficiente.

Sancțiunile împotriva Federației Ruse s-au dovedit a fi atât de fragmentate, încât Uniunea Europeană încă îi plătește lui Putin miliarde pentru gaz și petrol. Și în domeniul energiei nucleare, Europa s-a trezit în general dependentă de Federația Rusă.