Cinci actuali și foști oficiali ruși au spus că Kremlinul ar putea fi de acord în general să înghețe conflictul de-a lungul liniei actuale a frontului. Potrivit a trei persoane care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile, ar putea exista loc pentru negocieri privind împărțirea exactă a celor patru regiuni estice Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența oricăror relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina. De ce? Pentru că ar însemna că Ucraina ar fi folosită constant ca instrument în mâinile altora și în detrimentul intereselor Federației Ruse”, a spus Putin într-o discuție cu grupul „Valdai” în 7 noiembrie.
Înghețarea conflictului nu va funcționa deloc
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să lanseze rachete americane ATACMS adânc în Rusia ar putea complica și întârzia orice soluționare – și ar putea crește cererile Moscovei, pe măsură ce partidele de linie dură vor să obțină mai mult din teritoriul ucrainean, au spus două surse.
Marți, Kievul a folosit pentru prima dată rachete pentru a ataca teritoriul Rusiei. Moscova a condamnat această mișcare drept o escaladare majoră.
Dacă nu se ajunge la încetarea focului, au spus cele două surse, Rusia va continua să lupte.
„Putin a spus deja că înghețarea conflictului nu va funcționa deloc. Și permiterea utilizării rachetelor este o escaladare foarte periculoasă din partea Statelor Unite”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu câteva ore înainte ca rușii să raporteze loviturile ATACMS.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei nu a răspuns la o solicitare de comentarii la acest articol.
Trump a spus că va vorbi direct cu Putin pentru un acord de pace în Ucraina
Directorul de comunicații al lui Trump, Stephen Cheng, a declarat pentru Reuters despre noul președinte al SUA: „El este singura persoană care poate aduce ambele părți împreună pentru negocieri de pace și poate lucra pentru a pune capăt războiului și a opri uciderea”.
Trump a spus că va vorbi direct cu Putin în eforturile sale de a negocia un acord de pace, deși nu a oferit detalii despre cum ar putea reconcilia părțile în conflict.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa nu se va odihni până când toți soldații ruși nu vor fi expulzați de pe teritoriul său – pe baza granițelor pe care le-a primit după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 – deși înalți generali americani au spus public că acest lucru este un obiectiv foarte ambițios.
Pe 14 iunie, Putin și-a anunțat primii termeni pentru încheierea imediată a războiului: Ucraina trebuie să-și abandoneze ambițiile NATO și să-și retragă toate trupele din toate cele patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia.
Rusia este gata să ajungă la un acord
Deși Rusia nu va tolera aderarea Ucrainei la NATO sau prezența trupelor NATO pe teritoriul ucrainean, este deschisă să discute despre garanțiile de securitate pentru Kiev, potrivit a cinci actuali și foști oficiali ruși. Alte concesii ucrainene pe care Kremlinul le-ar putea căuta includ faptul că Kievul este de acord să limiteze dimensiunea forțelor sale armate și angajamentul de a nu restricționa utilizarea limbii ruse, au spus sursele.
Dimitri Simes, unul dintre cei mai importanți experți ruși în afacerile americane, a declarat că o încetare a focului ar putea fi atinsă relativ repede pentru a pune capăt unui război care a ucis sute de mii de soldați și a strămutat milioane de civili. Dar un acord mai larg, pe termen lung, care să țină cont de problemele de securitate atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei ar fi extrem de dificil de realizat. El a adăugat: „După părerea mea, ar fi foarte greu să ajungi la un acord amplu, deoarece pozițiile ambelor părți sunt foarte îndepărtate una dintre ele”.
Un oficial familiarizat cu discuțiile de la cel mai înalt nivel de la Kremlin a spus că Occidentul va trebui să accepte „adevărul dur” că tot sprijinul pe care l-a acordat Ucrainei nu poate împiedica Rusia să câștige războiul.
Ucraina ar trebui să accepte neutralitatea permanentă
Întrebate cum ar putea arăta o posibilă încetare a focului, două surse ruse s-au referit la un proiect de acord care a fost aproape aprobat în aprilie 2022 după discuțiile de la Istanbul și pe care Putin l-a citat public ca o posibilă bază pentru acord.
Potrivit proiectului, a cărui copie o deține Reuters, Ucraina trebuie să accepte neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor de securitate internațională din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite.
Un oficial rus a spus că nu va fi niciun acord dacă Ucraina nu primește garanții de securitate, adăugând: „Întrebarea este cum să evităm într-o zi un acord care forțează Occidentul să ajungă la o posibilă confruntare directă cu Rusia”.
După cum a raportat UNIAN, planul lui Trump ar putea implica desfășurarea de trupe europene și britanice în Ucraina. În special, ei pot ocupa o zonă tampon de 1.200 de kilometri între armatele ambelor părți.
Potrivit Financial Times, Ucraina pregătește un „plan de victorie” pentru administrația lui Donald Trump, oferind potențiale acorduri de afaceri, acces la resurse și desfășurarea de trupe pentru a-l influența pe președintele ales al SUA, cunoscut pentru abordarea sa pragmatică a tranzacțiilor.
După cum a scris CNN, un acord de pace între Ucraina și Federația Rusă intermediat de Donald Trump ar putea prevedea renunțarea Kievului la pretențiile asupra Crimeei în schimbul returnării unei părți din alte teritorii ocupate.
„Rusia va păstra Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014, iar Ucraina va primi înapoi o parte din teritoriile din estul Ucrainei pe care Rusia le-a confiscat. În schimb, Ucraina nu va adera la NATO, dar va primi garanții de securitate din partea Statelor Unite, precum Japonia”, se spune în publicație.