Revista Lancet: Primul caz de transmitere a variolei maimuței de la om la animalul de companie!

Publicat: 17 aug. 2022, 12:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Revista Lancet: Primul caz de transmitere a variolei maimuței de la om la animalul de companie!
Variola maimutei (Image by Alexandra_Koch Pixabay)

Un câine de companie a făcut variola maimuței și se crede că ar fi prima transmitere a infecției om-animal de companie, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Lancet, transmite Euronews.

Se pare că animalul, un ogar italian, ar fi luat virusul,el împărțind patul cu stăpânii lui care erau infectați.

Proprietarii, ambii bărbați care formează un cuplu, locuiesc la Paris, sunt parteneri și au contractat virusul variolei maimuței prin contact sexual cu terți.

Animalul de companie, care dormea în pat cu cei doi bărbați, a dezvoltat leziuni pe piele la 12 zile după apariția primelor simptome. Ulterior, animalul a fost testat pozitiv pentru variola maimuței.

Profesorul Chloe Orkin de la Universitatea Queen Mary din Londra, specialist în variola maimuței, spune că nu se poate generaliza pornind de la un singur caz.

Totuși este important de reținut că variola maimuței se transmite ușor la și între populațiile de rozătoare. Profesorul Orkin spune că sunt puține dovezi, înainte de cazul ogarului italian, că pisicile și câinii pot fi ușor infectați cu virusul variolei maimuței sau că virusul poate afecta alte animele de companie cum ar fi reptile, pești etc.

Recomandări

Întrebare este cum puteți proteja animalul de companie dacă ați făcut variola maimuței? Răspunsul îl dă Organizația Mondială a Sănătății: să nu dormiți cu animalele de companie, să folosiți mănuși și să faceți o dezinfecție atentă dacă ați contractat virusul variolei maimuței.

Cel mai bun scenariu este ca altcineva să aibă grijă de animale în perioada de izolare. De asemenea, este esențial să păstrați orice rozătoare în cuști și să nu le lăsați să se miște prin casă, deoarece ele se infectează foarte ușor.