Revoltător! La „Policlinica” din Galați, unui pacient cu afecțiuni cardiace îi vine rândul la consultație la 6 luni de la programare
Oficialii din domeniul sănătății ne vorbesc de peste două decenii despre faptul că sistemul trebuie să funcționeze prioritar pe prevenție. Avem chiar și sloganuri de genul „Prevenția salvează vieți!”.
În susținerea acestor declarații au fost lansate programe de efectuare obligatorie a analizelor medicale și pe hârtie povestea cu „prevenția” merge destul de bine, dar, în realitate, românii care vor să își monitorizeze sistematic starea de sănătate ca „asigurați” care au cotizat o viață la Asigurările de Sănătate, se confruntă cu o sumedenie de probleme, de la lipsa medicilor specialiști în policlinicile și ambulatoriile de stat, la terminarea în câteva zile a fondurilor alocate clinicilor pentru analizele medicale gratuite.
Un pacient cu afecțiuni cardiace trebuie să aștepte 6 luni ca să-i vină rândul la consultație
La un control efectuat de conducerea Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați la singura „policlinică” de stat rămasă în oraș, Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență, s-a constatat că unui pacient cu afecțiuni cardiace căruia medicul de familie i-a recomandat să fie consultat de un cardiolog îi vine rândul la consultație la 6 luni de la programare.
„Controlul în cauză a vizat creșterea accesului populației la serviciile medicale în ambulatoriu și reducerea perioadei de așteptare. În cazul Secției de Cardiologie s-a constatat faptul că treceau 6 luni din momentul în care pacientul solicita serviciile medicale și până la data în care era programat”, se spune în comunicatul semnat de George Toderașc, directorul general al CJAS Galați.
Este revoltător ca un pacient cu afecțiuni cardiace, a cărui stare de sănătate se poate înrăutăți de la o săptămâna la alta, uneori chiar de la o zi la alta, să fie consultat de un cardiolog după 6 luni de la programare. Mulți dintre acești pacienți pot ajunge în cele șase luni de așteptare la afecțiuni extrem de grave.
Pentru rezolvarea situației consultațiilor de la „Cardiologie” au fost discutate câteva măsuri: „Având în vedere că discutăm de o specialitate deficitară am căzut de acord cu reprezentanții unității medicale cu privire la faptul că se impun o serie de măsuri”, a mai precizat directorul CJAS Galați.
La fel de mult se așteaptă și pentru o consultație la „Neurologie”
Controlul nu a vizat și modul în care sunt asigurate consultațiile la cabinetul de „Neurologie” de la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgență Galați, la care situația este identică. Unui pacient îi vine rândul la consultație la câteva luni de la programare.
Și afecțiunile neurologice sunt la fel de grave, starea unui pacient se poate înrăutăți rapid și după 5-6 luni medicul specialist constată gravitatea stării pacientului, fără să mai poată prescrie un tratament care ar fi oprit evoluția bolii.
Pacienții riscă agravarea stării de sănătate, pentru că n-are cine să verifice eficiența tratamentelor prescrise
Situația se complică pentru bolnavii cronici. Spre exemplu, pacienților externați după o perioadă de spitalizare la „Cardiologie” sau „Neurologie” li se recomandă un tratament a cărui eficiență poate fi constatată după o lună de tratament numai de către un medic specialist.
Pacientul respectiv trebuie să meargă la medicul de familie, pentru a obține un bilet de trimitere, deoarece, potrivit legii, „consultaţia de specialitate în asistenţa medicală din ambulatoriu pentru specialităţile clinice se acordă pe baza biletului de trimitere”, care poate fi eliberat de medicul de familie. Sunt exceptate de la această regulă urgențele medico-chirurgicale și o serie de afecțiuni, infarctul miocardic, diabetul insipid, schizofrenia, autismul, ADHD, etc.
După ce a obținut biletul de trimitere de la medicul de familie, pacientul își face programarea la control la cabinetul din Ambulatoriul Spitalului Județean, , dar mai trec 6 luni până să îi vină rândul la consultație și dacă tratamentul prescris pentru o lună nu a fost bun, medicul ar putea constata că mai rău i-a făcut, că starea sa de sănătate s-a agravat în loc să se amelioreze. În astfel de situații, unde regăsim „prevenția” invocată de oficialii din Sănătate?
Cabinetul de Obstetrică – Ginecologie, în lipsă de paciente. O explicație ar fi că nimeni nu vrea să riște
La controlul efectuat de CJAS Galați la Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență a fost constatată o situație deosebită la consultațiile de la Cabinetul de Obstetrică – Ginecologie, la care este o suspectă penurie de paciente. O explicație ar fi pacientele care ar trebuie să se adreseze pentru o consultație la acest cabinet nici nu se mai programează la „policlinica” de stat, preferând să meargă direct la o clinică privată, pentru a evita riscurile. O confirmare vine de la conducerea CJAS Galați:
„Referitor la Secția de Ginecologie s-a constatat o adresabilitate scăzută. Motivul pentru care pacienții preferă să se prezinte la furnizori privați și să suporte costurile aferente serviciilor, chiar dacă ar putea beneficia gratuit de acestea, naște mari semne de întrebare”, a adăugat directorul George Toderașc.
E foarte periculos să te îmbolnăvește după data de 15 a lunii, pentru că se termină banii pentru analize medicale
Situația este destul de complicată și dacă pacientul are nevoie de efectuarea unor analize, pentru că fondurile alocate clinicilor prin contractele cu Casa de Sănătate se termină în prima jumătate a lunii calendaristice.
În aceste condiții, pacientul care se îmbolnăvește în a doua parte a lunii și nu are bani pentru efectuarea analizelor la o clinică privată trebuie să aștepte două săptămâni pentru a se putea programa la analize.
În concluzie, „prevenția salvează vieți!” doar pe hârtie.