Revoltător: Mii de oameni au fost vaccinați de fapt cu soluție salină
O adevărată rețea infracțională extrem de periculoasă a fost descoperită în India. Mii de oameni ar fi fost vaccinați de fapt cu soluție salină, în loc să primească serul anti-Covid.
Conform CNN, din rețeaua infracțională făceau parte inclusiv doctori și angajați ai sistemului medical. Mulți dintre aceștia au fost arestați deja.
Situația este extrem de gravă. Cel puțin 12 campanii false de vaccinare au fost desfășurate în apropierea orașului Mumbai, în statul Maharashtra.
„Foloseau soluție salină și o injectau(…)Așa făceau în fiecare centru fals de vaccinare pe care îl aveau”, a spus Vishal Thakur, oficial al poliției din Mumbai.
Se estimează că 2.500 de oameni au fost vaccinați cu soluție salină. În urma cercetărilor s-a descoperit că victimele plăteau bani pentru a se „vaccina”. Suma obținută în urma campaniilor false ar fi de 28.000 de dolari.
„Am arestat doctori. Ei se foloseau de un spital care emitea certificatele false de vaccinare, dar care oferea și seringi și fiole”, a spus Thakur.
Până acum, 14 oameni au fost arestați pentru înșelăciune, tentativă de omor, conspirație criminală și alte acuzații.
Situația este cu extrem de gravă dacă luăm în calcul actuala situație epidemiologică din India. Țara a fost lovită de un nou val de îmbolnăviri cu Covid-19, iar autoritățile se confruntă cu gestionarea tulpinii noi de coronavirus care este mult mai ușor transmisibilă.
Cel mai puternic val al epidemiei s-a resimțit în India în luna aprilie. Numărul cazurilor a scăzut ușor la finalul lunii mai, reducând presiunea asupra sistemului medical indian și permițând autorităților să grăbească procesul de vaccinare.
În iunie, premierul Narendra Modi a anunțat o campanie centralizată de vaccinare, o mare parte din doze urmâd să fie oferite gratuit statelor de către guvern. La scurt timp, numărul dozelor administrate zilnic a crescut până la 8 milioane. Până acum, peste 62 de milioane de indieni – 4,5% din populație, au fost vaccinați.
Campaniile false de vaccinare s-au derulat în mai și iunie, iar autoritățile au început investigația după ce o parte dintre victime s-au adresat poliției, având suspiciuni privind certificatul de vaccinare primit.