Revoluționar: Un nou medicament reduce spectaculos tumorile pancreatice
Un medicament experimental pentru cancerul pancreatic, agresiv și letal, a redus eficient aproape toate tumorile testate, arată un nou studiu de laborator. Cercetătorii care au testat tratamentul inovator l-au declarat cel mai eficient studiat de până acum – micșorând tumori, în recipientele de laborator, cu între 30 și 98 la sută.
Cancerul pancreatic afectează aproximativ 67.000 de americani în fiecare an și omoară aproximativ 52.000 dintre ei. Potrivit statisticilor, în fiecare an, aproximativ 467.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer pancreatic la nivel global, iar acest tip de cancer cauzează aproximativ 432.000 de decese anual. Astfel, cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale forme de cancer, având o rată de supraviețuire scăzută în ciuda tratamentelor disponibile.
Cancerul pancreatic a răpus mari celebrități
Este, în mod tipic, rapid progresiv și este considerat una dintre cele mai sinistre forme de boală care a luat viețile unor pacienți de mare notorietate precum Ruth Bader Ginsburg, Patrick Swayze, Alan Rickman și Steve Jobs.
În prezent, tratamentele precum chirurgia, chimioterapia și medicamentele imunoterapeutice care vizează vindecarea bolii sunt adesea nereușite, deoarece este diagnosticată în stadii târzii.
Cel mai recent medicament experimental a interferat cu genele de conducere ale circa 95 la sută dintre cele mai comune forme de cancer pancreatic – adenocarcinoamele ductale pancreatice.
O genă numită KRAS joacă un rol crucial în diviziunea celulară, proliferare și moarte.
Când gena este mutată, stimulează creșterea necontrolată a celulelor, o trăsătură caracteristică a cancerului.
Dr. Kenneth Olive, medic la Universitatea Columbia, care a condus cercetarea în laboratorul său, a spus: „Timp de peste patru decenii, am știut că există o anumită proteină RAS, numită KRAS, care este mutată și determină aproximativ 95 la sută dintre toate cazurile de adenocarcinom ductal pancreatic, și nu am avut niciun instrument direct pentru a o ataca timp de cea mai mare parte a acelei perioade.„
Gena mutată ajută la transformarea celulelor pancreatice normale în celule canceroase, ceea ce promovează creșterea tumorilor rezistente la tratament, care răspund slab la chimioterapie.
Cercetătorii au testat medicamentul pe celule canceroase derivate de la oameni și au descoperit că micșorarea tumorilor a fost observată în șapte din zece modele, cu o extindere a micșorării cuprinsă între 30 la sută și 98 la sută față de volumul de bază al tumorilor.
Dr. Olive a spus: „RMC-7977 [numele noului medicament] ca agent unic a depășit regimul de combinație cel mai bun care a fost raportat vreodată în literatura de specialitate în acea combinație,” adăugând că era prima dată când văzuse tumori care să regreseze, în toate modelele.
De asemenea, au constatat că tratamentul nu a afectat alte celule sănătoase. Multe tratamente împotriva cancerului, inclusiv chimioterapia și radiația, pot afecta celulele sănătoase în timp ce vizează celulele canceroase.
De ce supraviețuiesc puțini cancerului pancreatic care a ucis-o pe Aretha Franklin
La 76 de ani, Aretha Franklin a murit de cancer pancreatic, una dintre cele mai letale forme de boală. Un expert a explicat pentru Daily Mail Online de ce, chiar și cu forma mai sigură pe care o avea, cancerul pancreatic ucide.
Cancerul pancreatic de obicei nu prezintă simptome până când boala a ajuns într-un stadiu avansat.
Dr. Olive a adăugat: „Lucrez la cancerul pancreatic de aproape 20 de ani și nu am mai văzut rezultate preclinice ca acestea.
„Cred că există o șansă reală ca această abordare să ajute la schimbarea standardului de îngrijire pentru pacienții cu cancer pancreatic, dar doar studiile clinice pot determina acest lucru.”
Poate duce la scăderea poftei de mâncare, dureri de stomac care se răspândesc în lateral și în spate, pierdere în greutate, îngălbenirea ochilor și a pielii (icter), urină închisă la culoare, mâncărime, diabet zaharat necontrolat, dureri și umflături în brațe sau picioare, oboseală sau slăbiciune.
Un sondaj din 2022 realizat de Pancreatic Cancer Action Network a constatat că:
83 la sută dintre adulți nu sunt conștienți de semnele bolii.
Fumatul și diabetul zaharat de tip 2 sunt factori de risc majori. Altele includ un istoric familial al anumitor mutații de ADN care induc cancerul. Obezitatea, vârsta înaintată și consumul excesiv de alcool.
Există o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri noi de cancer pancreatic care afectează femeile tinere.
Surprinzător, femeile sub 55 de ani au avut o creștere a ratei cancerului pancreatic cu 2,4 la sută în comparație cu bărbații de aceeași vârstă, potrivit analizelor recente.
Dr. Srinivas Gaddam, medicul de la Cedars-Sinai care a făcut acea descoperire, a spus: „Și, în timp ce raportăm o îmbunătățire a supraviețuirii în cancerul pancreatic în fiecare an, acea îmbunătățire este în mare parte printre bărbați.
„Rata mortalității printre femei nu se îmbunătățește.”
Cancerul pancreatic a făcut titluri de-o șchioapă în 2011, când șeful Apple, Steve Jobs, a cedat în urma acestei boli, după o luptă de ani de zile despre care s-a vorbit puțin public.
Actorul Alan Rickman, care a interpretat pe Severus Snape în seria Harry Potter, a murit după o scurtă luptă împotriva bolii, în timp ce judecătorul Curții Supreme Ruth Bader Ginsburg a luptat împotriva bolii timp de 11 ani înainte de a deceda în 2020, la vârsta de 87 de ani.
Cele mai recente constatări ale consorțiului de medici au fost publicate în jurnalul Nature.