Sinecura ARICE primește bani din fondul de rezervă
Guvernul României nu renunță la practica de a spori bugetele unor instituții din banii strânși în fondul de rezervă.
În ședința de azi, Cabinetul Ciolacu va aproba suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2024, pentru Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, cu suma de 60.000 mii lei, la capitolul 80.01 „Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă”, titlul 40 „Subvenții”, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ care prevede suplimentarea bugetului ARICE se spune că ”Bugetul pentru desfăşurarea activităţii proprii alocat Agenției Românei pentru Investiții și Comerț Exterior, prin bugetul de stat pe anul 2024, este insuficient pentru susținerea Programul de Promovare a Exportului pentru anul 2024”
ARICE toacă bani
Nu este singura oară când ARICE beneficiază de bani suplimentari. Guvernul României a aprobat la finele anului trecut, prin memorandum, o majorare a finanțării Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) cu suma de 26.758 mii lei. S-a spus că această majorare este necesară pentru a acoperi cheltuielile generate de desfășurarea târgurilor internaționale de către ARICE.
În cadrul ședinței de Guvern din data de 28 decembrie 2023, a fost aprobată limita de cheltuieli pentru luna ianuarie 2024 la titlul 40 „Subvenții” pentru Secretariatul General al Guvernului (SGG). Limita aprobată a fost de 5.800 mii lei pentru credite de angajament și 5.800 mii lei pentru credite bugetare.
Însă, ARICE a solicitat suplimentarea acestei limite cu suma de 26.758 mii lei, pentru a acoperi cheltuielile generate de desfășurarea târgurilor internaționale în luna ianuarie 2024.
ARICE, trai pe vătrai
Actuala coaliție de guvernare trâmbițează o mulțime de măsuri de austeritate, dar o instituție nou creată în guvernarea Ciucă sfidează austeritatea.
Prin Hotărârea cabinetului Ciucă nr. 153/2023 din 24 februarie 2023 s-a înființat Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), având ca scop „aplicarea politicii Guvernului pentru atragerea investiţiilor străine directe şi de portofoliu în România, promovarea comerţului exterior, inclusiv a serviciilor româneşti, exclusiv domeniul turismului, precum şi pentru urmărirea investiţiilor româneşti în străinătate”.
PNL și PSD și-au împărțit conducerea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior
Practic, această agenție a fost creată pentru coordonarea și promovarea activității de comerț exterior prin intermediul reprezentanțelor economice ale țării noastre din strănătate. Ca atare, PSD și PNL și-au împărțit conducerea acestei agenții. Liberalii l-au impus ca președinte al acestei agenții pe vicepreședintele PNL Diasporă, Rareș-Ștefan Burlacu, omul garantat de europarlamentarul Rareș Bogdan, iar PSD l-a teleportat în funcția de vicepreședinte pe controversatul Doru Frunzulică.
125 de mașini la 250 de angajați
Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ARICE este de 250, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor, dintre care 76 de posturi sunt destinate reţelei de reprezentare externă. Dar, surpriză! În hotărârea de înființare a acestei noi instituții se stipulează că „Agenţia are în dotare un parc auto de 125 de autovehicule, din care 110 autovehicule preluate pe baza protocolului de predare-primire încheiat cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care să asigure un nivel de reprezentare adecvat pentru desfăşurarea activităţii în centrala Agenţiei şi în reţeaua de reprezentare externă”. Practic, dacă ținem cont că agenția are 250 de angajați și 125 autovehicule, reiese că o mașină este la dispoziția a doi angajați. Dacă luăm în calcul că 76 de mașini vor fi destinate reţelei de reprezentare externă, rezultă că 49 de autoturisme vor fi pentru restul de 174 de angajați ai agenției, adică o mașină la 3-4 angajați. Așadar, carnet de șofer să ai că Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior îți asigură mașină de serviciu!
Fondul de rezervă: s-au dat vreo 5,5 miliarde de lei în câteva luni
Anul trecut, utilizarea fondului de rezervă, a bugetului paralel aflat la discreția premierului, a devenit o obsesie. S-au dat vreo 5,5 miliarde de lei pentru salarii, pensii, burse, cheltuieli de tot felul ale unor instituții. E o șmecherie, conform unui fost ministru de finanțe, pentru a masca deficitul și pentru a sprijini financiar aparatul de stat.
Ținta de deficit bugetar pe care România și-a propus-o pentru sfârșitul anului trecut a fost de 4,4% din PIB, conform programului de convergență bugetară, dar se pare că se îndreaptă către 6-7% spre stupoarea Comisiei Europene, care ne poate taxa pe motiv de deficit excesiv.