Rezervist SRI, escrocherii pe zeci de mii de euro pentru angajări la stat și pedepse cu suspendare
Un fost subofițer din SRI, Ion Mihai Dincă, și-a folosit abilitățile pe care le-a căpătat în cei 15 ani de muncă în Serviciul Român de Investigații pentru a escroca oamenii. Acesta le propunea joburi înalte în structurile statului. Mai mult, unora dintre victime le cerea, pe lângă bani, și secreții vaginale pentru a fi angajate.
Ultima persoană care a fost păcălită de acest om este soția unui fost director general de la Apele Române, trimis în judecată de DNA pentru o mită de un milion de euro. Vara trecută, Ion Mihai Dincă i-ar fi cerut 180.000 de euro fostului director general de la Apele Române, Victor Sandu, căreia i-a promis că soțui acesteia va fi cercetat în stare de libertate, iar la finalul procesului va primi o pedeapsă cu suspendare.
Escrocul cu 15 ani experiență în SRI
După ce procurorii anticorupție au anunțat public că fostul director general e pus sub acuzare, Dincă a sunat-o pe soția fostului director de la Apele Române și s-a prezentat ca fiind „domnul Anghelescu”.
I-a spus femeii că îl cunoaşte pe soţul ei, dar şi pe „generalul Stănescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prin intermediul căruia poate interveni la completul de judecată unde se afla dosarul soţului ei. Trei zile mai târziu, cei doi s-au întâlnit lângă o pădure din apropierea comunei Prunișor (Mehedinți), iar Dincă s-a recomandat ca fiind „generalul Stănescu”. I-a transmis femeii că situaţia soţului ei „e foarte grea” şi că trebuie să-i dea lui nişte bani, ca să intervină la judecători, pentru „o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu suspendare”.
Dincă era un escroc bine pregătit, însă avea și scăpări, cum ar fi faptul că nu există pedepde de partru ani de închisoare cu suspendare, suspendarea executării pedepsei se poate face doar pentru condamnările de trei ani.
Soția fostului director de la Apele Române l-a denunțat la DNA pe fostul subofițer SRI
La 17 august 2020, soţia fostului director general de la Apele Române l-a denunţat pe Dincă la Direcţia Generală Anticorupţie. Ea a scăpat astfel de orice acuzaţie, căci Codul Penal prevede că făptuitorul nu mai este pedepsit, dacă denunță fapta de cumpărare de influență, înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la ea.
La câteva zile după ce femeia a făcut denunțul, Dincă a contactat-o din nou şi a anunţat-o că are nevoie de 180.000 de euro, în două tranşe egale.
La începutul lunii septembrie, i-a spus, telefonic, că „l-a convins pe generalul Stănescu să intervină la judecători”, iar ea trebuie să ducă banii, „într-o pădure, la capătul drumului pe care au mers”, iar după ce-i lasă, să-i trimită mesajul: „am fost. am plecat”.
Când femeia i-a spus că n-a reuşit să strângă cei 90.000 de euro, pentru că „a cheltuit tot ce-a avut cu avocații și a scos la vânzare un teren, pentru a face rost de alți bani”, Dincă a redus din pretenţii şi i-a spus să vină cu ce are, dar să fie ceva consistent, pentru că „generalul Stănescu” nu se putea duce la judecători cu „mărunțiș suficient doar pentru a ieși cu ei la o cafea”. I-a spus că un magistrat de la tribunal şi doi de la Curtea de Apel au fost deja invitaţi la o partidă de pescuit, în zona Clisura Dunării, iar când femeia l-a anunţat că are „doar 50” (adică 50.000 de euro, notează procurorii, în rechizitoriul DNA), Dincă i-a cerut: „mai pune încă 10”, adică 10.000 de euro.
Zeci de mii de euro în joc
În dimineața zilei de 21 septembrie 2020, fostul angajat SRI a venit la locul unde denunțătoarea îi lăsase, conform indicațiilor lui, cei 60.000 de euro. Cu o jumătate de oră mai devreme, el trecuse pe la Poliția din Vânju Mare (Mehedinți), pentru a-i fi verificat controlul judiciar sub care se afla, într-un alt dosar penal.
11 ani de activitate infracțională
Avea 11 ani de activitate infracţională şi mai multe victime la activ. Nu toate au depus plângere împotriva lui, iar anchetatorii au reuşit să identifice doar zece persoane escrocate de el.
Șantaja femei aflate în funcții publice de conducere Presa din Argeş a scris că Dincă a şantajat, în aceeaşi perioadă, mai multe femei aflate în funcţii publice de conducere, cărora le cerea bani ca să nu facă publice filmări indecente care le-ar putea compromite imaginea şi cariera.
Niciuna dintre ele nu a depus plângere. În anchetă apare doar declaraţia de martor a altei victime, căreia Dincă i-a spus că e „șeful cabinetului președintelui ICCJ” şi i-a promis un post de magistrat.
În iunie 2011, fostul subofiţer SRI a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, iar pedeapsa s-a contopit cu cei 2 ani de închisoare primiţi în dosarul angajatului de la benzinărie. După 3 ani şi 4 luni, Dincă a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Târgu Jiu. În spatele gratiilor, el a gândit noi metode, pentru a-şi rafina şi extinde modul de operare.
Eliberat din închisoare mai repede
În august 2015, bărbatul a fost arestat din nou şi a primit 5 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. Tribunalul Argeş precizează, în motivarea deciziei de condamnare, că Ion Dincă avea „un mod planificat de acțiune, în cele mai mici detalii”, el „fiind susținut, probabil, și de experiența sa de subofițer în cadrul S.R.I”.
Dincă a executat doar 3 ani şi jumătate de închisoare. În februarie 2019, Judecătoria Drobeta Turnu Severin a decis liberarea lui condiţionată, „apreciindu-se că există probe că deținutul a reușit în procesul de readaptare socială, scopul pedepsei fiind atins.”
Ion Dincă se află în arest preventiv din septembrie 2020, iar acum el este judecat în trei procese: două la Tribunalul Mehedinţi, în care este acuzat de trafic de influenţă, şi altul la Curtea de Apel Craiova, în care a fost deja condamnat pe fond la 2 ani și 496 de zile de închisoare, pentru şantaj.