Rezidențiat 2021. A scăzut numărul de locuri chiar și la specialități suprasolicitate în pandemie: ATI, pneumologie, boli infecțioase
Este ”neoportună” decizia Ministerului Sănătății de a diminua numărul inițial de locuri scoase la concurs pentru rezidențiat”, transmite, marți, într-un comunicat Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Numărul iniţial de locuri pentru viitorii rezidenţi, aprobate în acest moment, este de 6.311, dar Ministerul Sănătăţii a scos la concurs doar 5.949 de locuri, o scădere cu 8.65% faţă de numărul de locuri scoase iniţial la concurs în 2020 (6.513 locuri).
„Mai mult decât atât, pentru specialităţile deficitare şi chiar suprasolicitate în pandemie, numărul iniţial de locuri scoase la concurs a scăzut faţă de 2020 de la 209 la 153 (Anestezie şi Terapie Intensivă – ATI), de la 113 la 105 (Pneumologie), respectiv de la 135 la 116 (Boli infecţioase)”, se arată în comunicatul ANOSR.
„Faptul că suntem penultima ţară din Uniunea Europeană în privinţa numărului de medici per cap de locuitor, conjugat cu contextul pandemic în care ne aflăm, reprezintă argumente mai mult decât suficiente pentru ca Ministerul Sănătăţii să ofere certitudinea continuării practicii de anul trecut de a majora considerabil numărul de locuri prin suplimentare”, se precizează în comunicatul ANOSR.
Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR a declarat că: „Prima condiţie pentru a asigura exercitarea profesiei tinerilor absolvenţi în domeniul Sănătăţii în România este de a avea locuri disponibile în sistem. Ulterior accesului, desigur, rămân numeroase alte probleme de rezolvat pentru rezidenţi. Avem nevoie critică de specialişti în sistem, iar pandemia ne-a arătat amplele deficienţe pe care le avem. Gestul corect pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să îl facă în acest moment este de menţine decizia specială din anul precedent, crescând considerabil numărul de locuri prin suplimentare după publicarea rezultatelor concursului„.