REZIDENȚIAT 2022 Nu putem să pregătim rezidenți de dragul pregătirii (Ministrul Sănătății)
Rezidențiatul 2022 este unul de ”tranziție”, care trebuie să pregătească medici care să poate oferi servicii de sănătate pentru fiecare specialitate, a precizat ministrul Sănătății.
Astfel, la Rezidentiatul 2022, cele mai multe locuri au fost alocate specialităților medicina de familie, anestezie-terapie intensivă, pediatrie, boli infecţioase, epidemiologie, microbiologie şi sănătate publică.
„Medicina de familie are, întotdeauna, cele mai multe locuri alocate. Există 700 de localităţi din ţară unde nu există medic de familie. 700 de localităţi nu au medici de familie şi 47% dintre localităţi nu au suficienţi medici de familie.
Medicina de familie e un domeniu complex, este răspunsul pe care trebuie să îl dea orice ţară problemelor de sănătate şi asta nu înseamnă să ai medici de familie, ci să le creezi şi un cadru profesional, pe de o parte – posibilitatea de a face investigaţii, de a prescrie tratamente.
Avem în PNRR 3.000 de cabinete de familie pe care să le dotăm, avem peste 1.000 evaluate şi în curând vom semna primele contracte cu medicii de familie, încât să îşi poată să îşi doteze cabinetele.
Trebuie să existe stimulente pentru medicii de familie, pentru ca tinerii să acceseze şi localităţile din mediul rural, chiar mai îndepărtate de oraş„, a declarant ministrul Rafila.
Pregătirea de specialiști
Totuși, ministrul Sănătății a subliniat că sunt respectate opțiunile absolvenților, dar scopul principal al specializării de rezidențiat este „să oferim specialişti din toate din specialităţile necesare ca să poată să ajungă (…) în toate localităţile din România”.
„Absolvenţii facultăţilor de medicină nu au drept de liberă practică decât dacă termină un program de pregătire în rezidenţiat”, a subliniat ministrul Rafila.