Rezultate alegeri SUA. Trump a fost declarat președinte

Publicat: 05 nov. 2024, 13:16, de Corina Oprea, Vlad Stefan Orjan și Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Rezultate alegeri SUA. Trump a fost declarat președinte
Actualizări
17:04, 06 Nov. 2024

Europa nu a fost surprinsă de rezultatul alegerilor din SUA

Europa nu a fost surprinsă de rezultatul alegerilor care l-au adus pe Donald Trump în prim-plan, iar statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să-și susțină valorile și interesele, a declarat un diplomat al UE pentru CNN.

„Atmosfera de aici nu este nici pe departe una de ‘mahmureală’”, a spus diplomatul, descriind reuniunile Consiliului European de miercuri. „UE și statele membre erau bine pregătite și nu au fost surprinse de rezultat”.

Diplomatul a subliniat că Europa nu mai este „sora mai mică și fragilă” a Statelor Unite, ci o instituție matură și stabilă: „Astăzi, Uniunea Europeană se comportă ca o doamnă respectabilă de 70 de ani, gata să facă față provocărilor globale și să-și apere valorile, alături de partenerii și aliații săi. Această hotărâre rămâne fermă, indiferent de rezultatele electorale de pe ambele maluri ale Atlanticului.”

Europa și-a dovedit angajamentul față de Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse, investind miliarde de euro în ajutoare și sprijin militar. În paralel, UE a luat măsuri pentru a-și consolida propriile capacități de apărare, dincolo de cadrul NATO, demonstrând astfel o autonomie strategică mai pronunțată în fața provocărilor internaționale.

16:24, 06 Nov. 2024

JD Vance i-a mulțumit lui Donald Trump

JD Vance i-a mulțumit lui Donald Trump pentru că „i-a oferit o asemenea oportunitate de a servi țara la acest nivel”, scrie The Guardian. 

„ÎȚI MULȚUMESC!” Vance a scris pe X în această dimineață, în timp ce îi mulțumea soției sale „frumoase” Usha „pentru că a făcut posibil să facă acest lucru”.

„Și poporului american, pentru încrederea lor. Nu voi înceta niciodată să lupt pentru voi TOȚI”, a adăugat el.

15:56, 06 Nov. 2024

Activiștii climatici au pulverizat cu vopsea portocalie ambasada SUA din Londra

Activiștii climatici din cadrul organizației „Just Stop Oil” au pulverizat cu vopsea portocalie ambasada SUA din Londra, în semn de protest față de „fascism”, după victoria lui Donald Trump în alegeri, scrie The Guardian.

15:50, 06 Nov. 2024

Medvedev: Victoria lui Trump va fi o veste proastă pentru Ucraina

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că o victorie a republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA va fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, dar că nu este clar cum ar putea Trump să taie finanţarea americană pentru război, informează Reuters.

Republicanul Donald Trump şi-a revendicat victoria în scrutinul prezidenţial din 2024 după ce Fox News a anunţat că el a învins-o pe democrata Kamala Harris, ceea ce ar însemna o revenire politică surprinzătoare a lui Trump la patru ani după ce părăsise Casa Albă.

“Trump are o calitate folositoare pentru noi: ca om de afaceri până în măduva oaselor, lui îi displace profund să cheltuiască bani pe nişte oportunişti şi aliaţi paraziţi tâmpiţi, pe proiecte de caritate proaste şi pe organizaţii internaţionale lacome”, a afirmat Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, pe contul său oficial de Telegram.

15:47, 06 Nov. 2024

Politico: Ce înseamnă victoria lui Trump pentru Europa

Oficialii europeni au petrecut luni întregi pregătindu-se pentru potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Victoria lui Trump va afecta în mod inevitabil fiecare domeniu al politicii UE, de la prețul medicamentelor la tehnologiile verzi și la standardele privind inteligența artificială, arată o analiză Politico.

Energia: Trump și-a redus politica energetică la trei cuvinte: „drill, baby, drill” (forează, forează).

Promisiunea sa de a stimula extracția de petrol și gaze și de a exporta mai mulți combustibili fosili a stârnit îngrijorare în rândul ecologiștilor, dar a făcut ca industria să aștepte profituri mai mari. În ciuda faptului că exporturile americane de gaze naturale au atins un nivel record anul trecut, Trump dorește să elimine înghețarea de către administrația Biden a autorizațiilor pentru noi proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL), o restricție care a creat incertitudine pe piața europeană.

Cruciada sa împotriva tranziției ecologice ar putea fi mai puțin plăcută publicului. Unii din tabăra lui Trump doresc ca acesta să elimine Legea privind reducerea inflației (IRA), care alocă peste o jumătate de trilion de dolari pentru proiecte precum tehnologia curată, hidrogenul și energia regenerabilă. Cu toate acestea, acest program a creat locuri de muncă în state-cheie și a atras afaceri din Europa, oferind Statelor Unite un avans față de UE în industrii precum energia eoliană, solară, combustibilii alternativi și vehiculele electrice. Abrogarea acestuia ar putea fi un avantaj pentru Bruxelles, care își propune să concureze cu Washingtonul.

Clima
Victoria lui Donald Trump înseamnă o lovitură pentru politicie verzi. Sub Trump – care intenționează să retragă din nou SUA din Acordul de la Paris și să dubleze consumul de combustibili fosili – se preconizează că ritmul tranziției ecologice va încetini în loc să se accelereze.

Statele Unite fiind responsabile pentru mai mult de o zecime din poluarea care duce la încălzirea planetei, orice schimbare în politica americană privind clima are consecințe globale.

Comerțul
„America pe primul loc” va rezuma din nou abordarea lui Trump față de politica comercială. El a promis să readucă locurile de muncă în SUA și să pedepsească prietenii și dușmanii cu tarife de import de 10 sau 20 % (și de până la 60 % pentru bunurile provenite din China), în ciuda avertismentelor economiștilor cu privire la un impact negativ asupra creșterii economice a SUA și la creșterea costurilor pentru consumatori.

Politica comercială a lui Trump este axată mai mult pe reducerea deficitului comercial considerabil al SUA decât pe deschiderea de noi oportunități de piață. Politica comercială va fi privită în principal prin prisma securității naționale și a geopoliticii.

UE nu a reușit să profite de destinderea cu administrația Biden pentru a soluționa disputele comerciale persistente privind tarifele la oțel și aluminiu, subvențiile pentru automobilele electrice și revigorarea celei mai înalte instanțe a Organizației Mondiale a Comerțului. E de așteptat ca aceste divergențe să se agraveze sub Trump.

Testele de stres cele mai imediate pentru Bruxelles și Washington vor consta în găsirea unei soluții la tarifele de retorsiune ale UE împotriva Washingtonului (armistițiul expiră în martie 2025), precum și la litigiul aeronautic privind subvențiile pentru Airbus și Boeing până în 2026.

Mobilitate

Victoria lui Donald Trump este de natură să afecteze producătorii auto europeni. „Vreau ca firmele auto germane să devină firme auto americane”, le-a spus recent Trump susținătorilor săi, promițând «cele mai mici taxe, cele mai mici costuri cu energia și cea mai mică sarcină de reglementare» pentru producătorii auto care aleg să își mute producția în SUA și «un tarif foarte substanțial» pentru ceilalți. Republicanii au promis, de asemenea, să anuleze decizia lui Biden privind vehiculele electrice, care vizează să se asigure că jumătate din toate mașinile și camioanele noi vândute în 2030 sunt cu emisii zero.

Realegerea lui Trump ar putea însemna, de asemenea, vești proaste pentru Airbus și restul sectorului aeronautic european, cu un posibil val de protecționism aerospațial menit să salveze Boeing din apele tulburi. De asemenea, rămâne de văzut dacă Trump își va menține scepticismul față de politicile privind tehnologiile ecologice sau va continua să subvenționeze combustibilii sustenabili pentru aviație, care au beneficiat masiv de reducerile fiscale ale administrației Biden în cadrul IRA.

În ceea ce privește transportul maritim, care este cel mai expus la efectele negative ale tarifelor, sectorul va urmări îndeaproape orice tip de război comercial pe care o a doua administrație Trump l-ar putea lansa.

Apărarea

Donald Trump a declarat în mod repetat în timpul campaniei electorale că Washingtonul nu va veni în ajutorul aliaților care nu investesc suficient în armata lor în cazul unei agresiuni rusești. Într-un fel, aceasta ar putea fi o binecuvântare deghizată pentru UE, forțând guvernele europene să colaboreze mai strâns și să ia decizii îndrăznețe – cum ar fi să accepte împrumuturi comune pentru a stimula industria de apărare a blocului. Franța ar putea relansa discuțiile privind aspectul european al doctrinei sale nucleare, în timp ce Bruxelles-ul și Londra ar putea accelera discuțiile pentru un acord de apărare și securitate. Majoritatea țărilor ar crește probabil cheltuielile de apărare cât mai mult posibil.

Pe de altă parte, am putea asista la o încercare bilaterală a capitalelor europene de a obține favoruri de la o administrație Trump pentru a se asigura că Washingtonul rămâne interesat de securitatea lor, și anume prin creșterea și mai mare a achizițiilor de arme fabricate în SUA, atunci când Comisia Europeană încearcă să încurajeze țările UE să cumpere arme locale.

Victoria lui Trump ar putea însemna sfârșitul ajutorului militar american pentru Ucraina și presiuni asupra Kievului pentru a negocia un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin, chiar dacă termenii sunt mai favorabili pentru Moscova.

Tehnică
În timpul mandatului lui Biden, UE a fost în termeni de dialog cu SUA în domeniul tehnologiei. Victoria lui Trump ar putea schimba acest lucru, anunțând sfârșitul Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie, reuniunea politică transatlantică bianuală înființată în 2021 ca un loc în care SUA și UE să discute politica tehnologică și să se coordoneze pe teme precum semiconductorii și standardele de inteligență artificială. Prăbușirea unui astfel de canal diplomatic secundar ar putea veni atunci când alinierea internațională privind guvernanța IA este cea mai necesară.

Un alt risc este apropierea lui Trump de Elon Musk, proprietarul X, care a devenit un mare susținător al lui Trump. În cazul în care UE amendează X pentru încălcarea regulilor de moderare a conținutului, relația dintre Trump și Comisia Europeană s-ar putea deteriora foarte rapid și ar putea revigora o poveste binecunoscută conform căreia UE încearcă doar să „doboare marile companii de tehnologie americane”.

Concurența
O victorie a lui Trump deschide o eră incertă, deoarece acesta nu a exprimat linii clare privind politica industrială sau reglementarea antitrust, dincolo de abordarea „America pe primul loc”. Deși nu este un fan al Big Tech, el și-a exprimat frustrarea față de eforturile europene de a ține în frâu companiile americane. În octombrie, el a declarat într-un podcast că directorul executiv al Apple, Tim Cook, l-a sunat pentru a se plânge de o amendă antitrust a UE și de pierderea unei hotărâri judecătorești care îi cerea să restituie miliarde de euro în impozite restante.

El pare să se opună eforturilor antitrust ale SUA și UE de a diviza părți din activitatea Google, spunând că „Chinei îi este frică de Google”. Trump a fost sprijinit de magnatul Elon Musk, care s-a confruntat în mai multe rânduri cu Comisia Europeană în ceea ce privește reglementarea digitală.

În cele din urmă, victoria lui Trump ar putea accelera eforturile europene de a se baza mai puțin pe SUA ca partener, continuând cu o strategie de securitate economică care pune accentul pe producția europeană și pe o gamă largă de furnizori și piețe internaționale. Acest lucru ar putea duce la o presiune mai mare în Europa pentru revizuirea fuziunilor de către UE, pentru a permite companiilor europene mai mari și pentru mai mult ajutor guvernamental pentru a stimula campionii europeni.

15:26, 06 Nov. 2024

China și-a exprimat dorința pentru o „coexistență pașnică” cu Statele Unite

China și-a exprimat dorința pentru o „coexistență pașnică” cu Statele Unite, cu puțin timp înainte de realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, conform CNN.

„Politica Chinei față de SUA este consecventă și clară. Noi privim și gestionăm relațiile noastre cu SUA în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării reciproc avantajoase,” a declarat miercuri dimineață Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Guvernul chinez a adoptat oficial o poziție neutră față de alegerile americane, considerându-le „o problemă internă a Statelor Unite”.

Totodată, mass-media de stat din China a încercat să descrie procesul electoral ca o ilustrare a diviziunilor sociale profunde și a disfuncțiilor politice din SUA, existând în China un sentiment general că, indiferent de rezultatul alegerilor, este puțin probabil ca relațiile bilaterale tensionate să cunoască o îmbunătățire semnificativă.

13:24, 06 Nov. 2024

Trump câștigă Wisconsin

Fostul președinte Donald Trump va câștiga statul cheie Wisconsin, prognozează CNN.

Sunt 10 voturi electorale în joc în Wisconsin.

13:24, 06 Nov. 2024

Putin nu are de gând să-l felicite pe Trump, spune un purtător de cuvânt al Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin nu are de gând să-l felicite pe Donald Trump, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând: „Să nu uităm că vorbim despre o țară neprietenoasă care este implicată atât direct, cât și indirect în războiul împotriva statului nostru”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia monitorizează cu atenție informațiile despre alegerile din SUA și este puțin probabil să dea o evaluare oficială până când va vedea „cuvinte și acțiuni concrete”.

„Mai sunt lucruri de făcut, având în vedere că actualul președinte american va rămâne în funcție pentru aproape încă o lună și jumătate”, a spus Peskov într-un briefing de presă regulat miercuri.

Peskov a subliniat „declarațiile semnificative” din partea lui Trump, inclusiv ceea ce Kremlinul a numit „dorința lui de a pune capăt politicilor în curs de extindere a vechilor războaie și de a începe altele noi”.

„Pe măsură ce se pregătește să intre, sau când a intrat deja în Biroul Oval, recunoaștem că uneori declarațiile capătă un alt ton. Prin urmare, analizăm totul cu atenție, observăm și vom trage concluzii bazate pe cuvinte și acțiuni specifice”, a spus Peskov.

„Am spus în mod repetat că SUA este în măsură să contribuie la încheierea conflictului. Desigur, acest lucru nu poate fi realizat peste noapte.”

Întrebat dacă Trump ar putea fi ofensat de lipsa de felicitări din partea lui Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat:

„Este practic imposibil ca relațiile să se înrăutățească și mai mult. Relațiile se află în prezent la cel mai scăzut punct istoric.”

11:58, 06 Nov. 2024

Harris câștigă New Jersey

Vicepreședintele Kamala Harris va câștiga voturile electorale din New Jersey.

În New Jersey sunt în joc 14 voturi electorale. Este nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2024.

11:58, 06 Nov. 2024

Harris câștigă Minnesota

Vicepreședinta Kamala Harris va câștiga voturile electorale în Minnesota, conform prognozelor CNN.

În Minnesota sunt în joc 10 voturi electorale.

10:29, 06 Nov. 2024

Trump ar putea deveni primul președinte american care câștigă, după o pauză, din 1892

Potrivit prognozelor Fox News, candidatul republican a câștigat deja 277 de voturi electorale, iar pentru a câștiga sunt necesare 270 de voturi.

Fostul președinte al SUA și candidat al Partidului Republican Donald Trump ar putea deveni al 45-lea și al 47-lea șef de stat după numărarea finală a voturilor. În acest caz, el va deveni al doilea președinte american după democratul Grover Cleveland (care a condus la sfârșitul secolului al XIX-lea), care va ajunge la putere după o pauză.

Potrivit proiecțiilor Fox News, Trump a câștigat deja 277 de voturi electorale și sunt necesare 270 de voturi pentru a câștiga. Anterior, doar democratul Grover Cleveland, care a deținut președinția în 1885-1889, a reușit să preia mandatul prezidențial după o pauză, în 1888. El nu a reușit să adune numărul de alegători necesar pentru victorie, în ciuda unei majorități în votul popular.

Cu toate acestea, a reușit să se răzbune la alegerile din 1892 și a devenit singurul președinte care a guvernat două mandate cu pauză.

10:27, 06 Nov. 2024

Macron l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa electorală

Președintele francez și-a subliniat disponibilitatea de a lucra împreună cu republicanul

Președintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA.

„Felicitări, președinte Donald Trump”, a scris Macron pe X (fostul Twitter)

„Gata să lucrăm împreună, așa cum am făcut anterior, timp de patru ani [din primul mandat al lui Trump]”.

10:21, 06 Nov. 2024

Netanyahu îl felicită pe Trump pentru „victoria uriașă”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile din SUA.

„Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie”, a scris Netanyahu pe X (fostul Twitter). „Este o victorie uriașă”, a adăugat el.

„Întoarcerea ta istorică la Casa Albă deschide un nou capitol pentru America și marchează o reînnoire puternică a marii alianțe dintre Israel și America”, a conchis Netanyahu.

10:02, 06 Nov. 2024

Donalt Trump, din nou președinte al Americii

Donald Trump a câștigat alegerile din SUA 2024, potrivit presei americane. Astfel, a devenit al 47-lea președinte din istoria SUA, fiind la al doilea mandat, după ce a mai câștigat unul și în 2016.

Imediat după victorie, a susținut un discurs în care a făcut mai multe promisiuni poporului american.

Cred că este cea mai importantă victorie, care va crește ca importanță, pentru că vom ajuta țara să se vindece.

„Vom repara granițele, vom repara tot ce nu merge în SUA.

Am depășit obstacole de nedepășit.

Am obținut cea mai mare victorie politică, una pe care țara noastră nu a mai văzut-o până acum.

Vreau să mulțumesc americanilor că m-au ales al 47-lea președinte, după ce am fost al 45-lea.

Am câștigat votul popular, și asta este grozav.

Mulțumesc celor din statele „swing”.

America ne-a dat o victorie fără precedent. Am recucerit Senatul.

Oamenii din statele cheie ne-au votat, mișcarea MAGA a câștigat.

Am lucrat cu senatorii, cu guvernatorii.

A fost minunat să vedem aceste victorii, pe care nimeni nu le anticipa.

Avem senatori noi grozavi.

Sper să câștigăm și Camera Reprezentanților.

Vreau să-i mulțumesc lui JD Vance, partenerul meu.

Vreau să-i mulțumesc soției mele Melania, și întregii mele familii.

Copiii mei și copiii voștri sunt grozavi, și e bine să gândim așa.

Socrul meu Victor este grozav și ne e dor de mama Melaniei,

Îi mulțumesc lui JD Vance și minunatei sale soții, Usha Vance. Ei au mers în tabăra inamică, știți cum e acolo. E un om care abia așteaptă să participe la astfel de bătălii”

09:29, 06 Nov. 2024

HARTA LIVE cu rezultatele de la alegerile SUA

Harta cu rezultatele în timp real de la alegerile din SUA poate fi consultată AICI

09:07, 06 Nov. 2024

Republicanii recâștigă Senatul

08:56, 06 Nov. 2024

Donald Trump are un avans considerabil în fața adversarei

Pentru a câștiga alegerile prezidențiale un candidat are nevoie de cel puțin 270 de electori. Până la momentul redactării articolului, Donald Trump a obținut 248, în timp de Kamala Harris are un total de 214.

07:09, 06 Nov. 2024

Victorie pentru Mike Johnson

Republicanul Mike Johnson, actualul președinte al Camerei Reprezentanților din Statele Unite, a obținut o nouă victorie marți seara, menținând districtul 4 din Louisiana sub control republican, potrivit informațiilor Fox News.

Johnson, aflat la al patrulea mandat de congresman, a devenit o figură proeminentă în Partidul Republican în urma desemnării sale recente pentru funcția de președinte al Camerei, unde i-a succedat lui Kevin McCarthy.

Înainte de această promovare, Johnson a avut rolul de vicepreședinte al conferinței republicane din Camera Reprezentanților, o funcție care i-a consolidat poziția de lider influent în partid.

Victoria sa în districtul 4, situat în nord-vestul Louisianei și care include orașul Shreveport, al treilea ca mărime din stat, a venit într-un context de competiție redusă. Democrații nu au înregistrat un candidat, iar singura sa opoziție a fost republicanul Joshua Morott, un profesor suplinitor cu experiență limitată în politică.

Practic, absența unei opoziții democratice în district a făcut ca Johnson să fie considerat favorit încă de la începutul campaniei.

În ciuda lipsei de concurență acerbă, Johnson și-a menținut implicarea activă în campania de strângere de fonduri, conducând acest efort în cadrul partidului său.

De-a lungul acestui ciclu electoral, a reușit să atragă donații de peste 19 milioane de dolari, consolidându-și poziția atât în cadrul partidului, cât și în rândul alegătorilor din districtul său.

06:46, 06 Nov. 2024

Semne amenințătoare pentru Kamala Harris acolo unde avea speranțe

În comitatul Lackawanna, Pennsylvania, unde se află orașul natal al lui Joe Biden, Scranton, rezultatele alegerilor indică o competiție strânsă între Kamala Harris și Donald Trump.

După numărarea aproape tuturor voturilor, Harris îl devansează pe Trump cu doar trei puncte procentuale. Această marjă reprezintă o scădere semnificativă față de 2020, când Biden a câștigat același comitat cu o diferență de șapte puncte procentuale.

Pentru democrați, această zonă a fost mereu una de importanță strategică. De altfel, Hillary Clinton a câștigat aici cu trei puncte în 2016, deși a pierdut în final statul Pennsylvania, iar în 2012, Barack Obama obținuse o victorie netă cu aproape 28 de puncte procentuale.

Comitatul Lackawanna a fost un obiectiv major pentru democrați în această campanie, considerat un indicator al performanței lui Harris în Pennsylvania și în întreaga regiune industrială cunoscută ca „centura de rugină” a Statelor Unite.

În ciuda eforturilor de consolidare a susținerii, scorul obținut de Harris este mai redus decât s-a anticipat, sugerând că acest comitat-cheie rămâne competitiv.

Democrații și-au intensificat prezența în această zonă în perioada premergătoare votului. Harris a susținut evenimente de campanie în Scranton cu o zi înaintea alegerilor, în timp ce Biden a făcut o vizită discretă în weekend.

22:38, 05 Nov. 2024

Donald Trump, ușor avantaj în statele-cheie din SUA, dar cursa rămâne extrem de strânsă

Ultimele sondaje din SUA arată o competiție acerbă în cele șapte state-cheie, care vor decide viitorul președinte american. Conform unui sondaj recent realizat de Atlas Intel, Donald Trump are un ușor avantaj în toate aceste state, însă diferențele se află în marja de eroare, ceea ce înseamnă că situația se poate schimba rapid.

Situația sondajelor în timp real
Sondajele recente subliniază tensiunea momentului cu cifre variabile între principalele surse. Un sondaj efectuat de Universitatea din New Hampshire (UNH), desfășurat între 29 octombrie și 2 noiembrie, arată că vicepreședintele Kamala Harris conduce cu 51% față de 46% pentru Trump. Pe de altă parte, Atlas Intel, într-un sondaj derulat între 30 și 31 octombrie, îl plasează pe Donald Trump în față cu 50% față de 48% pentru Harris. Aceste rezultate sunt întărite de sondajul Cygnal din perioada 24-26 octombrie, care o arată pe Harris cu un avans de 50% față de 47% pentru Trump.

Miza celor șapte state-cheie
Cele șapte state decisive sunt Florida, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada și Georgia. În aceste state, rezultatele strânse și marja de eroare subliniază incertitudinea votului, ceea ce le transformă în adevărate câmpuri de bătălie politică.

Cu alegerile apropiindu-se rapid, echilibrul fragil din aceste state reflectă o competiție care va ține SUA și lumea întreagă cu sufletul la gură. Rămâne de văzut dacă Trump va reuși să-și păstreze avantajul sau dacă Harris va recupera terenul pierdut și va transforma cursa în favoarea sa.

22:26, 05 Nov. 2024

15 state au mobilizat personalul Gărzii Naționale pentru ziua alegerilor, spun oficialii

Peste 250 de membri ai Gărzii Naționale oferă sprijin în ziua alegerilor în 15 state, a declarat marți un purtător de cuvânt pentru CNN.

Potrivit purtătorului de cuvânt, personalul Gărzii Naționale a fost mobilizat în următoarele state: Alabama, Arizona, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, New Mexico, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin și Virginia de Vest.
Puțin sub jumătate dintre trupe asistă în misiuni de securitate cibernetică, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Restul oferă suport pe baza solicitărilor locale.
În plus, Biroul Gărzii Naționale a spus că aproximativ 85 de membri sunt în așteptare în Colorado; Washington, DC; Florida și Nevada. În weekend, înaintea potențialelor tulburări civile din cauza alegerilor prezidențiale, Garda Națională a declarat că este în așteptare ca măsură de precauție în mai multe state, inclusiv Washington și Oregon, unde sute de buletine de vot au fost deteriorate sau distruse după ce oficialii au declarat cel puțin trei urne cu buletine de vot au fost incendiate.

22:15, 05 Nov. 2024

FBI spune că amenințările cu bombă din mai multe state par să fi provenit din partea unor conturi de e-mail rusești

FBI a declarat marți că amenințările cu bombă la punctele de votare din mai multe state par să provină de la conturi de e-mail rusești. FBI a remarcat că niciuna dintre amenințări nu a fost dovedită ca fiind credibilă.

„FBI este conștient de amenințări cu bombă la adresa secțiilor de votare din mai multe state, dintre care multe par să provină de la o serie de conturi de e-mail rusești. Niciuna dintre amenințări nu a fost dovedită a fi credibilă până acum”, se arată în comunicatul agenției.

CNN a raportat mai devreme că oficialii americani de informații examinează un cont de e-mail folosind un domeniu de internet rusesc ca sursă potențială a amenințărilor cu bombă necredibile făcute în ziua alegerilor în Georgia.

21:53, 05 Nov. 2024

Bărbat arestat în Michigan pentru că a amenințat cu pornirea unui atac dacă Trump câștigă

Un tânăr de 25 de ani a fost arestat marți dimineață în Michigan pentru că ar fi amenințat că va comite un atac violent dacă fostul președinte Donald Trump câștigă alegerile.
Procurorii spun că Isaac Sissel a trimis o amenințare Centrului Național de Operațiuni pentru Amenințări FBI din Virginia de Vest. „Voi efectua un atac împotriva murdăriei creștine conservatoare în cazul în care Trump câștigă alegerile”.
„Am un ar15 furat (pușcă semiautomată ușoară, n.ed.) și o țintă pe care refuz să o numesc, astfel încât să nu poată continua să scape de planurile mele”, a continuat. „Fără o anumită victimă sau fără capacitatea de a găsi locul în care am ascuns arma, FBI nu poate face nimic până nu termin atacul.”
Sissel își va face prima apariție la tribunalul federal în această după-amiază.

21:34, 05 Nov. 2024

Trump spune că nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi să nu fie violenți dacă pierde

Fostul președinte Donald Trump a declarat marți că nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență și că ar trebui să accepte rezultatele alegerilor dacă pierde.

„Nu trebuie să le spun asta”, a spus Trump când a fost întrebat dacă le va spune susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență.
„Totuși le-ai spune?” a fost întrebat.
„Nu trebuie să le spun, pentru că nu va exista violență. Desigur, nu vor fi violențe. Susținătorii mei nu sunt oameni violenți. Nu trebuie să le spun. Și cu siguranță nu vreau violență, dar cu siguranță nu trebuie să le spun. Aceștia sunt oameni grozavi. Aceștia sunt oameni care nu cred în violență. Spre deosebire de întrebarea ta. Crezi în violență”, a spus Trump.

20:37, 05 Nov. 2024

Trump spune că nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi să nu fie violenți dacă pierde

Fostul președinte Donald Trump a declarat marți că nu crede că trebuie să le spună susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență și că ar trebui să accepte rezultatele alegerilor dacă pierde.

„Nu trebuie să le spun asta”, a spus Trump când a fost întrebat dacă le va spune susținătorilor săi că nu ar trebui să existe violență.
„Totuși le-ai spune?” a fost întrebat.
„Nu trebuie să le spun, pentru că nu va exista violență. Desigur, nu vor fi violențe. Susținătorii mei nu sunt oameni violenți. Nu trebuie să le spun. Și cu siguranță nu vreau violență, dar cu siguranță nu trebuie să le spun. Aceștia sunt oameni grozavi. Aceștia sunt oameni care nu cred în violență. Spre deosebire de întrebarea ta. Crezi în violență”, a spus Trump.

20:30, 05 Nov. 2024

Peste 80 de milioane de americani au votat până acum

83 de milioane de persoane au votat deja, potrivit celor mai recente date din 48 de state și Districtul Columbia, adunate de CNN, Edison Research și Catalist, o companie care furnizează date, analize și alte servicii. pentru democrați, cadre universitare și grupuri nonprofit de advocacy, inclusiv informații despre cine votează înainte de noiembrie. Acesta este mai mult de jumătate din cele aproximativ 158 de milioane de voturi exprimate pentru președinte în 2020, dar este semnificativ mai mic decât votul total preelectoral din acel an, când aproximativ 70% dintre alegători au ales să voteze prin corespondență sau în persoană.
Pennsylvania și Florida se așteaptă la numărarea rapidă a buletinelor de vot: rezultatele alegerilor din Florida vor fi cunoscute până când „vei să te culci în seara asta”, a spus secretarul de stat al Floridei, Cord Byrd. Comisarul orașului Philadelphia, Seth Bluestein, a declarat pentru CNN că consideră că numărarea voturilor va merge „mult mai rapid” în ciclul electoral din 2024, comparativ cu 2020. „Sperăm că, dacă totul continuă să meargă fără probleme”, va fi finalizat miercuri la mijlocul zilei, spuse Bluestein.

Până în prezent, au fost raportate doar întârzieri minore din cauza unor erori minore ale echipamentelor.

Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii a declarat că până în această dimineață nu au existat incidente naționale semnificative care să afecteze securitatea infrastructurii electorale.

19:41, 05 Nov. 2024

O parte din Louisiana se confruntă cu amenințarea cu furtuni puternice, în timp ce alegătorii se îndreaptă către urne

O parte din Louisiana s-ar putea confrunta cu furtuni puternice în ziua alegerilor. Centrul de predicție a furtunilor a actualizat prognoza spunând că în anumite părți ale statului, nivel de amenințare urcă la 2 din 5, pentru vreme severă.

Cel puțin o tornadă a fost observată în apropiere de capitala Georgiei, Lafayette.

19:37, 05 Nov. 2024

Secretarul de stat al Georgiei declară că amenințările cu bombă - care nu sunt credibile - din secțiile de votare sunt „de origine rusă”

Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, a declarat marți reporterilor că amenințările necredibile care au perturbat pentru scurt timp votul la două secții de votare provin din Rusia.

„Am auzit unele amenințări care sunt de origine rusă”, a spus Raffensperger, adăugând că „în interesul siguranței publice, verificăm întotdeauna asta și vom continua să fim foarte responsabili atunci când auzim despre lucruri de genul acesta. .”

Secretarul nu a explicat cum au determinat oficialii statului că amenințările cu bombă au venit din Rusia.

Amenințările necredibile au cauzat închiderea temporară a secțiilor de votare din Union City, chiar lângă Atlanta, potrivit poliției din comitatul Fulton. Populația din Union City este în proporție de 90% de culoare, potrivit Biroului de Recensământ al SUA.

O declarație a FBI nu a precizat nici ea sursa amenințării.

„FBI este la curent cu mai multe amenințări cu bombă care au fost făcute în Georgia. Integritatea alegerilor și protejarea comunității noastre sunt prioritatea noastră cea mai mare, iar FBI lucrează îndeaproape cu partenerii de aplicare a legii de stat și locali pentru a răspunde amenințărilor electorale și pentru a ne proteja comunitățile în timp ce americanii își exercită dreptul de vot”, a spus agenția într-un comunicat.

FBI a mai spus că nu are informații care să indice că amenințarea este credibilă.

„Se pare că fac rău și nu vor să avem alegeri fără probleme, corecte și precise”, a spus Raffensperger despre Rusia. „Orice ne poate face să luptăm între noi – ei pot considera asta drept o victorie.”

19:13, 05 Nov. 2024

Trump spune că este „încrezător” că va câștiga și că Harris „nici măcar nu va fi pe aproape” ca rezultat

Fostul președinte a ajuns la secția sa de votare din Palm Beach împreună cu soția sa, Melania Trump. După ce va vota, Trump va da o declarație.

19:08, 05 Nov. 2024

Donald Trump a votat în Florida

Vorbind presei după ce a votat, fostul președinte Donald Trump a spus că este „foarte încrezător” că va câștiga alegerile și că „nici măcar nu va fi pe aproape” contracandidata sa, în ceea ce privește rezultate. El și-a exprimat în același timp frustrarea că poate dura ceva timp pentru a avea rezultatele alegerilor.

„Mă simt foarte încrezător”, a spus Trump. „Am auzit că ne merge foarte bine peste tot.”

El a adăugat că aceasta a fost „cea mai bună” dintre cele trei campanii pe care le-a condus.

Trump a continuat să se plângă de cât timp va dura pentru a avea rezultatele, având în vedere că „au cheltuit toți acești bani pe echipamente”, citând alegerile din Franța ca exemplu de alegeri rapide.

Trump a folosit în mod repetat timpul lung de așteptare în numărarea buletinelor de vot prin corespondență ca o modalitate de a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor.

19:05, 05 Nov. 2024

Video fals care susține acuzații de fraudă în Arizona, propagat de o rețea rusă de dezinformare cu legături cu „fabrica de troli”

Videoclipul pus în scenă și propagat de Fundația Rusă pentru a lupta împotriva nedreptății, îl înfățișa pe șeful organizației, Mira Terada, realizând un interviu fals cu un așa-zis denunțător.

Un videoclip care susține în mod fals frauda electorală în Arizona, despre care comunitatea de informații americane a spus luni seară că a fost produs de actori de influență ruși, a fost propagat pentru prima dată de o organizație legată de faimoasa „fabrică de troli” care a vizat alegerile prezidențiale din SUA din 2016.
Actorii de influență ruși „au produs și amplificat un videoclip recent care a descris în mod fals un interviu cu o persoană care pretindea că ar exista o fraudă electorală în Arizona, care a implicat crearea de buletine de vot false de peste mări și schimbarea listelor electorale pentru a o favoriza pe Kamala Harris” au declarat FBI-ul și Agenția Națională de Informații și Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii într-o declarație comună.
Videoclipul a fost creat și propagat de Fundația pentru lupta împotriva injustiției, cunoscută sub numele de R-FBI. Grupul, care se prezintă drept o organizație pentru „drepturile omului”, a fost în centrul unei investigații CNN publicată săptămâna trecută cu privire la eforturile Rusiei de a semăna dezinformare cu privire la procesul electoral din SUA.
Videoclipul pus în scenă a fost distribuit pe X de șeful R-FBI, Mira Terada, și pare să fi fost vizionat de cel puțin 236.000 de ori înainte de a fi eliminat. Acesta arată că Terada efectuează un interviu fals cu un așa-numit denunțător care este descris ca „un fost consilier” al secretarului de stat din Arizona, Adrian Fontes. Persoana – a cărei față este încețoșată și a cărei voce pare a fi generată de inteligență artificială, conform instrumentului de detectare a falsurilor profunde TrueMedia – susține fraudă electorală în Arizona.
Fontes a spus că afirmațiile sunt false.
CNN a contactat R-FBI și Terada pentru comentarii.
Ancheta CNN cu cercetătorii de la Media Forensics Hub de la Clemson University a constatat că R-FBI are legături cu o rețea rusă de dezinformare cunoscută sub numele de Storm-1516, care a vizat din ce în ce mai mult alegerile prezidențiale din SUA din 2024.
Contul X al lui Terada a fost afișat ca fiind suspendat luni seara. CNN a contactat X pentru comentarii.

19:00, 05 Nov. 2024

Vreme rea în state cheie pentru bătălia electorală

CNN a relatat că unele state pentru bătălia electorală sunt lovite de un front rece puternic, care aduce ploi abundente și furtuni puternice. Wisconsin pare să aibă cea mai urâtă vreme din cele șapte state, Centrul de predicție a furtunii emițând un nivel 1 din 5 de amenințare de furtună severă pentru o mare parte a statului.

18:50, 05 Nov. 2024

FBI dezminte afirmațiile despre „Votul la Distanță” și „Frauda Electorală în închisori”

FBI a respins recent două videoclipuri care circulă online, afirmând că acestea conțin informații false privind alegerile din SUA. Potrivit unei declarații oficiale, agenția califică drept „fabricate” aceste clipuri care pretind că FBI ar fi avertizat americanii să voteze „de la distanță” din cauza amenințărilor teroriste și că ar fi descoperit fraude electorale în închisori.

Primul videoclip pretinde că FBI a emis un avertisment legat de o amenințare teroristă majoră la secțiile de votare, recomandând votul la distanță. FBI a infirmat autenticitatea acestui clip, subliniind că nu reflectă situația reală privind siguranța alegerilor.

Al doilea videoclip pretinde că FBI a descoperit o colaborare între închisori din Pennsylvania, Georgia și Arizona cu un partid politic, pentru a manipula voturile deținuților. FBI a subliniat că aceste afirmații sunt false și că videoclipul este un fals grosolan.

Potrivit unei analize CNN, aceste clipuri fac parte dintr-o campanie de dezinformare rusească, cunoscută sub numele de Doppelganger. Darren Linvill, specialist în dezinformare la Universitatea Clemson, explică faptul că această campanie utilizează conturi de bot și pagini aparent legitime, dar false, pentru a răspândi mesaje fabricate, având în general un impact redus asupra publicului.

FBI nu a precizat cine se află în spatele acestor videoclipuri, dar agenția continuă să monitorizeze astfel de acțiuni pentru a proteja integritatea procesului electoral.

17:49, 05 Nov. 2024

Kamala Harris îndeamnă alegătorii din Atlanta să iasă la vot în ziua alegerilor

Vicepreședintele Kamala Harris a intervenit telefonic la postul de radio V-103 din Atlanta, în emisiunea The Big Tigger Morning Show, pentru a le reaminti alegătorilor din Georgia importanța participării la vot în ziua alegerilor. „Trebuie să o ducem la capăt, astăzi este ziua votului și oamenii trebuie să iasă și să fie activi”, a spus Harris, subliniind semnificația momentului.

Vicepreședintele a explicat că, pe parcursul mandatului său, s-a concentrat în principal pe răspunsul la nevoile oamenilor prin politicile implementate. Ea a subliniat că sondajele se vor închide în Georgia la ora 19:00 ET și a subliniat importanța mobilizării alegătorilor.

„Obiectivul meu pentru ziua de astăzi este să mă asigur că toată lumea își cunoaște puterea vocii prin votul lor”, a spus Harris, reiterând mesajul său de implicare civică. Pe parcursul interviului, vicepreședintele a evitat să-l menționeze pe fostul președinte Donald Trump pe nume, referindu-se la el doar ca „oponentul meu”.

17:45, 05 Nov. 2024

Un alegător din Pennsylvania anticipează o cursă prezidențială strânsă

Un alegător din comitatul Lancaster, Pennsylvania, care l-a susținut pe fostul președinte Donald Trump, a declarat că se așteaptă la o cursă prezidențială extrem de strânsă. Într-o conversație cu reporterul CNN Danny Freeman, ea a descris procesul de vot ca fiind „rapid și ușor” și a explicat că principalele motive pentru care a ales să îl susțină din nou pe Trump sunt legate de economie și politica sa privind imigrația.

„Economia mai mult decât orice”, a subliniat alegătoarea, exprimându-și încrederea că aceste aspecte vor juca un rol decisiv în alegerile prezidențiale. De asemenea, ea a adăugat că, în opinia sa, rezultatul va fi unul destul de strâns în comitatul Lancaster, reflectând o potențială competiție strânsă la nivel național.

14:48, 05 Nov. 2024

Alegeri amplu descentralizate și organizate

Alegerile federale în SUA sunt un proces extrem de complex și descentralizat. În 2020, peste 161 de milioane de americani au votat la 132.556 de secții de votare, fiind asistați de 775.101 de lucrători electorali, conform datelor furnizate de Comisia de Asistență Electorală din SUA.

Fiecare stat și jurisdicție locală are responsabilitatea de a organiza și certifica rezultatele, iar acest sistem descentralizat contribuie la siguranța procesului, deoarece limitează riscurile de fraudă la scară largă.

Divergențe în privința nivelului de încredere, printre susținătorii lui Harris și Trump

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, majoritatea alegătorilor americani sunt optimiști în privința desfășurării alegerilor, însă nivelul de încredere diferă între susținătorii celor doi candidați principali.

Dintre susținătorii lui Kamala Harris, 90% cred că alegerile vor decurge fără incidente, în timp ce doar 57% dintre alegătorii lui Trump împărtășesc acest optimism. În plus, susținătorii lui Harris sunt mult mai convinși (85%) că rezultatele vor fi clare după numărarea voturilor, comparativ cu 58% dintre cei care îl susțin pe Trump.

Un punct major de îngrijorare pentru alegătorii republicani este validitatea voturilor prin poștă și a celor trimise de cetățenii aflați peste hotare sau de militari. Aceștia sunt sceptici că voturile absenților vor fi numărate corect, o teamă alimentată de retorica electorală care le-a prezentat ca fiind vulnerabile la fraudă.

14:48, 05 Nov. 2024

Oficialii liniștesc alegătorii în fața teoriilor conspirației

În ziua alegerilor din Statele Unite, autoritățile electorale încearcă să mențină o atmosferă de calm și să sublinieze siguranța și transparența procesului electoral, într-un context în care teoriile conspirației și acuzațiile de fraudă electorală din alegerile anterioare încă reverberează. Reprezentanții oficiali din statele cheie îndeamnă alegătorii să nu fie influențați de aceste teorii nefondate și să aibă încredere în corectitudinea procesului.

Măsuri și apeluri la calm

Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, a declarat că statul este bine pregătit pentru aceste alegeri:

„În Georgia, este ușor să votezi și greu de înșelat”, subliniind siguranța sistemului electoral. La fel ca și alți oficiali, Raffensperger încearcă să combată zvonurile nefondate care circulă de la alegerile din 2020 și care se amplifică odată cu declarațiile fostului președinte Donald Trump.

În mod repetat, Trump a susținut că democrații ar fi manipulat voturile și că procesul electoral este compromis. Printre acuzațiile sale se numără presupusa participare la vot a unor cetățeni străini și lipsa de securitate a buletinelor de vot trimise prin poștă, deși acestea au fost infirmate de specialiști și nu au o bază reală.

14:29, 05 Nov. 2024

Tot mai multe state și-au deschis secțiile de votare

Este ora 7 dimineața ET și s-au deschis secții de votare în mai mult de 25 de state. Iată statele care tocmai și-au deschis secții de votarele:

Alabama (unele secții de votare respectă Ora de Est și se vor deschide la 7:00 ET, cu toate acestea, majoritatea secțiilor de votarelor funcționează după Ora Centrală și se vor deschide la 8:00 ET).
Delaware
Washington, DC
Florida (secțiile de votare, pe Ora Centrală, se deschid la 8:00 ET)
Georgia
Illinois
Kansas (unele secții de votare se deschid la 8 dimineața din cauza fusurilor orare)
Maryland
Massachusetts (orașele pot alege să se deschidă încă de la ora 5:45 ET)
Michigan (unele secții de votare se deschid la 8 am ET din cauza fusurilor orare)
Missouri
Pennsylvania
Rhode Island
Carolina de Sud
Tennessee (Secțiile de votare cu o populație de peste 120.000 trebuie să se deschidă până la ora 7:00 ET)

Secțiile de votare din opt state s-au deschis la 6 dimineața ET, inclusiv cele din Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire și Virginia.

Et sau Eastern Time este fusul orar al Coastei de Est și are o diferență de 7 ore față de ora Bucureștiului, adică primele secții de votare s-au deschis la ora 13 ora Bucureștiului.

În Indiana și Kentucky, secțiile de vot au început să se deschidă la 6:00 ET, dar unele din fusul orar central se vor deschide la 7:00 ET.

În Maine, aproape toate secțiile de votare s-au deschis la 6 am ET, dar municipalitățile cu mai puțin de 500 de persoane pot deschide până la 10 am ET.

Micul oraș din New Hampshire, Dixville Notch, a votat la miezul nopții, în conformitate cu o tradiție de zeci de ani.

14:18, 05 Nov. 2024

Alegeri sub semnul incertitudinii și polarizării

Cursa electorală între Donald Trump și Kamala Harris este extrem de strânsă, iar rezultatul alegerilor va depinde în mare măsură de statele „violet”, unde preferințele electoratului sunt împărțite.

Pennsylvania și Georgia sunt doar câteva dintre aceste state, fiind considerate adevărate „câmpuri de luptă” din punct de vedere electoral.

Pe fondul unei campanii electorale caracterizate de o polarizare profundă, conflictele internaționale din Europa și Orientul Mijlociu, atacurile cibernetice și avalanșa de dezinformare generată cu ajutorul inteligenței artificiale au complicat și mai mult contextul alegerilor.

Amenințările din 2020 și amintirile recente

În orașe ca Detroit și Atlanta, autoritățile au înăsprit securitatea, mai ales după ce, în 2020, susținători ai lui Trump au încercat să oprească numărarea voturilor, manifestându-se violent și bătând în ferestrele birourilor electorale.

Ca măsură suplimentară de protecție, depozitele de numărare a voturilor din locuri precum Philadelphia sunt împrejmuite cu garduri și sârmă ghimpată, menite să descurajeze orice tentativă de perturbare a procesului electoral.

Trump amenință cu procese

Într-o postare recentă pe Truth Social, Donald Trump a reiterat acuzațiile conform cărora alegerile din 2020 ar fi fost fraudate și a amenințat oficialii electorali cu procese. Această retorică agravează climatul de tensiune deja existent, în special pe fondul sprijinului puternic pe care acesta îl are printre susținători.

14:18, 05 Nov. 2024

Alegerile din SUA: Măsuri extinse de supraveghere și securitate

legerile din Statele Unite sunt marcate de o atmosferă tensionată, iar măsurile de securitate luate de autorități pentru asigurarea unui proces electoral sigur sunt fără precedent.

După evenimentele din 6 ianuarie 2021, când o insurecție a vizat Capitoliul, dar și în urma tentativelor de asasinat asupra candidatului republican Donald Trump, securitatea este sporită în mod considerabil la centrele de votare și la cele de numărare a voturilor.

Măsuri de supraveghere și intervenție în forță

Pentru prima dată, în mai multe locații au fost desfășurate drone de supraveghere, iar lunetiști sunt poziționați strategic pe acoperișuri, supraveghind zonele cu risc ridicat. Camere de securitate monitorizează centrele de votare, iar echipe de poliție sunt mobilizate pe străzi, gata să intervină în caz de incidente.

Conform unui raport din Washington Post, state precum Washington și Nevada au unități ale Gărzii Naționale pregătite să acționeze în eventualitatea unor tulburări de amploare.

Securitatea centrelor de votare

În cadrul pregătirilor, s-a introdus un sistem de butoane de panică în cabinele de votare, menite să alerteze rapid forțele de ordine în caz de urgență. În locuri precum Carolina de Nord, autoritățile au instalat geamuri antiglonț, uși mai rezistente și garduri de protecție în jurul birourilor electorale, totul pentru a reduce riscurile.

Funcționarii electorali au primit și instruire specifică pentru a gestiona situațiile tensionate, în vreme ce polițiștii au acces la ghiduri rapide care explică legislația electorală, pentru a gestiona orice provocări ce pot apărea din partea alegătorilor nemulțumiți.

13:33, 05 Nov. 2024

Cum funcționează Colegiul Electoral și de ce un candidat are nevoie de cel puțin 270 de voturi pentru a câștiga

Astăzi este zi de vot în SUA, dar americanii nu își aleg în mod direct candidații la președinție. Alegătorii votează pentru listele concurente de „alegători” care vor exprima, la rândul lor, voturile efective pentru președinte și vicepreședinte pe 17 decembrie.

În mod colectiv, alegătorii din toate cele 50 de state și din Districtul Columbia sunt îndrumați către „Colegiul Electoral”.

Candidatul la președinție care câștigă majoritatea voturilor populare în noaptea alegerilor nu câștigă neapărat Casa Albă. Pentru a câștiga președinția, un candidat trebuie să obțină majoritatea voturilor în Colegiul Electoral.

Iată cum funcționează Colegiul Electoral

Colegiul Electoral este compus din 538 de alegători care reprezintă toate cele 50 de state și Districtul Columbia.

Fiecare stat are între trei și 54 de voturi. Numărul de alegători din orice stat dat este determinat prin adăugarea numărului său total de senatori și reprezentanți ai SUA. (DC primește trei voturi – numărul pe care l-ar avea dacă ar fi un stat și numărul minim de alegători posibil pentru orice stat.)

Un candidat are nevoie de o majoritate de voturi – 270 – pentru a câștiga.

În 48 de state și Districtul Columbia, toate voturile sunt acordate candidatului care câștigă majoritatea votului popular în acel stat. Acesta este cunoscut sub denumirea de sistemul „câștigătorul ia tot”. Două state – Maine și Nebraska – nu acordă voturi în Colegiul Electoral.

După alegerile generale, alegătorii se întrunesc în statele lor respective în prima marți după a doua miercuri din decembrie pentru a vota separat pentru președinte și vicepreședinte. În acest an, alegătorii se vor întruni pe 17 decembrie. Întâlnirea are loc de obicei la Capitoliu.

Rezultatele Colegiului Electoral sunt numărate și certificate de o sesiune comună a Congresului din 6 ianuarie.

Sursa: https://edition.cnn.com/politics/live-news/2024-election-trump-harris/index.html

13:04, 05 Nov. 2024

S-a încheiat votul într-o localitate

În orășelul Dixville Notch din New Hampshire, tradiția de a deschide alegerile naționale a adus din nou primele rezultate preliminare ale scrutinului prezidențial din SUA. Conform rezultatelor, atât vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat, cât și fostul președinte Donald Trump, din partea republicanilor, au obținut câte trei voturi, plasându-se astfel la egalitate în această primă rundă simbolică de vot.

Localitatea este cunoscută pentru tradiția de a deschide oficial votul de la primele ore ale dimineții, fiind una dintre primele care își publică rezultatele. În acest an, șase cetățeni au luat parte la vot – patru republicani și doi alegători independenți, fără afiliere politică declarată.

Alegerile prezidențiale din SUA din 2024 au început și atrag interesul global, iar impactul rezultatului va fi resimțit mult dincolo de granițele americane, în special în Europa. Aceste alegeri prezintă o competiție strânsă între două personalități politice cu viziuni extrem de diferite: Donald Trump și Kamala Harris.

În timp ce Trump, fost președinte republican, aduce o abordare conservatoare și naționalistă, Harris, candidatul democrat, se concentrează pe o platformă de progres social și internaționalism. Cele două direcții distincte nu afectează doar politica internă americană, ci au implicații serioase pentru politica externă și stabilitatea globală, inclusiv pentru Europa.

Pentru România și aliații săi din NATO, rezultatul acestor alegeri este crucial. Țara noastră se bazează pe sprijinul strategic al Statelor Unite în menținerea securității într-o regiune marcată de tensiuni, mai ales pe fondul conflictului din Ucraina.

Poziția viitorului președinte american va influența direct nu doar strategia Statelor Unite în estul Europei, dar și relațiile transatlantice care reprezintă fundația stabilității și securității în Europa Centrală și de Est. Fiecare candidat propune viziuni diferite asupra acestui conflict și asupra politicii externe americane, iar aceste viziuni ar putea modela pe termen lung viitorul geopolitic al regiunii.