Rinat Akhmetov dă Rusia în judecată la CEDO și cere despăgubiri de miliarde de euro
Omul de afaceri Rinat Akhmetov a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Rusiei și solicită despăgubiri pentru încălcări grave ale drepturilor sale de proprietate în timpul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Acest lucru este menționat într-un comunicat de presă transmis de compania System Capital Management (SCM), al cărei unic acționar este, relatează agenția ucraineană de știri Ukrainski Novini.
Potrivit comunicatului, pe lângă această plângere, Akhmetov a intentat un proces pentru adoptarea unor măsuri provizorii urgente care vor interzice jafurile, redirecționarea fluxurilor și distrugerea de către Federația Rusă a cerealelor și oțelului produse de întreprinderile grupului SCM.
„Akhmetov cere instanței să notifice Rusia că acțiunile sale care contribuie la agravarea crizei alimentare și măsurile luate pentru a afecta și mai mult economia ucraineană sunt inacceptabile. Având în vedere urgența și gravitatea situației, Akhmetov a cerut să acorde cazului un statut prioritar”, se arată în raport.
Akhmetov a făcut, de asemenea, apel la instanță pentru a aplica o procedură pilot în acest caz, deoarece cauza principală a încălcării drepturilor sale – agresiunea rusă, distrugerea și exproprierea proprietăților – are consecințe devastatoare similare pentru afaceriștii din întreaga Ucraina.
„Răul nu poate rămâne nepedepsit. Crimele Federației Ruse împotriva Ucrainei și a fiecărui ucrainean sunt flagrante. Cei responsabili trebuie pedepsiți. Cu ajutorul celor mai buni avocați ucraineni și americani, am depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru despăgubiri pentru daune. Acest proces este una dintre primele acțiuni juridice internaționale împotriva Federației Ruse, al cărei scop este de a opri activitățile infracționale ale agresorului rus, distrugerea economiei ucrainene și furtul de active ucrainene. Jefuirea exporturilor ucrainene, inclusiv a cerealelor și oțelului, a dus deja la creșterea prețurilor la aceste bunuri și la o creștere a numărului de persoane care mor de foame în lume. Această barbarie trebuie oprită, iar Rusia trebuie să plătească integral. Cred în justiție și lupt pentru ea”, a spus Akhmetov.
Potrivit raportului, Bart van Voren de la biroul din Bruxelles al Covingtonului acționează în calitate de reprezentant legal al lui Akhmetov în instanță, iar consultanța este furnizată de Marnie Cheek, Jonathan Gimblett și Nihil Gore.
„Pentru încălcarea drepturilor de proprietate, Akhmetov cere despăgubiri din partea Federației Ruse. Deși valoarea exactă a compensației nu poate fi încă stabilită din cauza războiului în curs, se presupune că Rusia ar trebui să-i plătească lui Akhmetov miliarde de dolari pentru încălcarea drepturilor sale umane”, se arată în raport.
În luna mai, Akhmetov estima la 20 de miliarde de dolari capitalizarea înainte de război a activelor afectate și distruse ale System Capital Management.
Akhmetov este încrezător că Ucraina va primi despăgubiri din partea Rusiei în întregime după încheierea războiului.
System Capital Management a fost infiintata in anul 2000 si opereaza in domeniul mineritului, metalurgiei, energiei, bancar, telecomunicațiilor, mass-media, transporturilor, agriculturii, asigurarilor și altele.
100% din acțiunile CSM aparțin omului de afaceri Rinat Akhmetov.