Risc de accidente vasculare cerebrale în cazul tinerilor fumători de țigară electronică
Un nou studiu, prezentat cu ocazia sesiunii anuale a American Heart Association, sugerează că există un risc major de accidente vasculare cerebrale (AVC) în cazul tinerilor fumători de țigarete electronice, comparativ cu fumătorii de țigări obișnuite.
Pentru a ajunge la această concluzie, autorii studiului au analizat datele provenite de la 79.825 de adulți care aveau în antecedent un AVC. Dintre aceștia 7.756, (9,72%), erau fumători de țigară electronică, 48.625, (60,91%), fumau țigări clasice și 23.444, (39,37%), le foloseau pe ambele.
Vârsta medie a primului AVC a fost estimată la 48 de ani la fumători de țigara electronică, la 59 de ani la fumători de țigară tradițională și la 50 de ani, în cazul celor care le utilizează pe ambele. Totuși, se observă că AVC este mai frecvent la fumătorii de țigări tradiționale.
Avertisment
Totuși, este posibil ca expunerea la vârste din ce în ce mai mici ar putea să provoace efecte ireversibile la nivelul vaselor de sânge din tot corpul și în special în creier, estimează Karen L. Furie, expert din cadrul American Heart Association.
Oamenii trebuie să știe că avantajul țigărilor electronice nu a fost dovedit și acestea nu trebuie considerate o alternativă la țigara tradițională, în special de către persoanele care prezintă factori de risc existenți, cum ar fi antecedente cardiace, de hipertensiune arterială, de colesterol, subliniază Urvish K. Patel, autorul principal al studiului.