Risc de holeră, în urma inundaţiilor din Ucraina
Risc de holeră, dar și alte boli transmise prin apă în Ucraina, după ce poluarea provocată de bombardarea barajului de pe Nipru a ajuns pe litoral. Avertismentul vine din partea OMS.
Situația devine tot mai gravă, mai ales la Odesa, după ce barajul din zona Herson a fost distrus. Viața oamenilor din 30 de localități a fost dată peste cap, accesul la apă potabilă devenind tot mai dificil.
Inundațiile au afectat spații de depozitare a combustibililor, depozite de îngrășăminte și produse chimice, chiar și cimitire de animale, ceea ce face posibilă apariția unor boli.
Autoritățile spun că prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimentele care sunt vândute în piețele din regiune. În același timp, populația este sfătuită să nu meargă pe litoral și să nu intre în apă, mai ales în această perioadă.
Zidul barajului s-a prăbușit, marți dimineața, ducând la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigură energia electrică în regiune, potrivit Antena3.
Reprezentanții OMS susțin că nu a fost raportat niciun caz de holeră în Ucraina de la începutul războiului din 2022, dar probele de mediu arată că agenții patogeni există încă în regiune, ceea ce este un mare risc.