Risc de malformații cardiace, la bebelușii concepuți prin reproducere asistată
Bebelușii născuți folosindu-se tehnici de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV), pot avea un risc cu 36% mai mare de malformații cardiace majore, în comparație cu cei concepuți în mod natural, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii au analizat date de la peste 7,7 milioane de născuți vii din patru țări nordice: Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia, o perioadă de trei decenii.
Ei au căutat diagnostice referitoare la malformații cardiace grave, fie la bebelși nenăscuți, fie născuți, în primul an.
Cercetătorii au comparat frecvența problemelor cardiace majore la bebelușii concepuți în mod natural cu cei născuți folosindu-se tehnici de reproducere asistată, inclusiv FIV, injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI) și congelarea embrionilor.
Ulla-Britt Wennerholm, profesor la Universitatea din Gothenburg, Suedia, care a condus acest studiu, a precizat că unele cercetări anterioare au arătat că există riscuri crescute în cazul bebelușilor concepuți folosindu-se tehnologii de reproducere asistată.
”În principal, este vorba de nașteri premature și sub greutatea normală la naștere. Dorim să știm dacă riscul de malformații cardiace este mai mare în cazul bebelușilor născuți în urma reproducerii asistate”, subliniază prof. Ulla-Britt Wennerholm.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în European Heart Journal și arată că bebelușii concepuți prin reproducere asistată prezintă un risc de malformații cardiace de 1,84% față de 1,15%, în cazul bebelușilor concepuți în mod natural.
Acest risc crescut este constant pentru diferitele metode de reproducere asistată, dar este categoric mai mare în cazurile de nașteri multiple, cu un risc de 2,47%. Riscul malformațiilor cardiace este de 1,62% pentru copiii născuți de o singură mamă.
Faptul că riscul de malformații cardiace este asemănător, indiferent de tipul de reproducere asistată folosit, poate să indice că există un factor comun care stă la baza infertilității părinților și a cardiopatiei congenitale a bebelușilor lor, a explicat prof.Wennerholm.
Malfomațiile cardiace congenitale necesită adesea o intervenție chirurgicală specializată atunci când bebelușii sunt foarte mici, motiv pentru care identificarea celor cu risc major este decisivă, mai adaugă prof. Wennerholm.
Este stabilit că bebelușii născuți prin metode de reproducere asistată medical (ART) prezintă un ușor risc, dar totuși semnificativ crescut de malformații congenitale. Cele mai frecvente malformații sunt de natură cardiacă, spune Bernard Tuch, profesor asistent la Universitatea Monash din Australia și consultant endocrinolog, care nu a fost implicat în acest studiu.